Saturday, 20 February 2021 08:46

Nauka potvđuje riječi Kur'ana

Dva mora i nevidljiva pregrada

“Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne miješaju.”« (Prijevod znacenja sure Er-Rahman, 19-20)

Poznati istraživač mora Jacque Cousteau (Zak Kusto) je jedne prilike otkrio ,,nevjerovatan” fenomen. Naime, on je svojom lađom došao do Crvenog mora, kako bi ga ispitao. Dokazao je njegove specifičnosti u pogledu slanoće, gustoće, kao i posebnosti njegove faune, morskog rifa i sastava njegove vode. Nakon toga je izašao na Arapsko more koje se nalazi u njegovom susjedstvu. Došavši do tog mora, nailazi na more sa posebnim karakteristikama. Otkrio je pregradu između dva mora koja ih razdvaja. Nakon takvog otkrića, počeo je slati poruke na sve strane svijeta, kako bi obavjestio čovječanstvo o svom otkriću. Tokom tog zbivanja, Cousteau je prisao jedan musliman, čestitao mu i zamolio ga da pročita gore navedeni ajet. Cousteau nije mogao vjerovati ono sto čita. Njegovo otkriće je bilo još prije 1400 godina poznato. Saznavši da su riječi iz Kur’ana, objavljene od Gospodara svih svjetova, Stvoritelja svih bića, prihvatio je islam. Do kraja svog života živio je kao musliman i surađivao s islamskim naučnicima. Preselio je kao musliman.

Najniža tačka na zemaljskoj kugli

“Elif-lam-mim. Bizantijci su pobijeđeni u najnižoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti.” (Prijevod značenja sure Er- Rum, 1-3)

U navedenom ajetu zapažamo dvije nadnaravnosti. Kao prvo se spominje da su Bizantijci poraženi u najnižoj zemlji. Danas nam savremena tehnologija objašnjava preciznim mjerenjem da je najuzvišenija tačka zemaljske kugle na Mount Everest-u (8850 m). Ono što je nama zanimljivije navesti, jeste činjenica da je najniža tačka na zemaljskoj kugli kod Mrtvog mora (400 m ispod nadmorske visine). Upravo se u toj dolini odigrala bitka u kojoj su Bizantijci pobijeđeni. Allah, dzelle”sanuhu, nas obavještava da će oni nakon poraza pobijediti – što se i dogodilo. Tu činjenicu navodimo kao drugu nadnaravnost. Ko je Muhammedu, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao da je to najniža tačka na zemaljskoj kugli? Kako je on to mogao znati kada nije imao na raspolaganju savremene metode za naučna istraživanja? Ljudsko neznanje u to doba i nemogučnost bilo kakvih naučnih istraživanja ukazuju na to da je Kur’an Allahov Govor i da je Mûhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov Poslanik.

 

Osjetila za bol i toplotu se nalaze u koži

“One koji ne vjeruju u dokaze Nase Mi ćemo sigurno u vatru baciti; kada im se koze ispeku, zamijenit ćemo im ih drugim kožama da osjete pravu patnju. Allah je zaista silan i mudar.” (Prijevod znacenja sure En-Nisa, 56)

Navedeni ajet nam govori o kazni za nevjernike. Allah, dzelle’sanuhu, će ih baciti u Dzehennem gdje će u vatri gorjeti, a kada im kože izgore, Allah, dzelle’sanuhu, će im druge stvoriti. Zasto nam je ovaj detalj toliko bitan? Prije par decenija, poznati dermatolog, prof. Tagasone, je dokazao da se završeci osjetila za bol i toplotu nalaze u koži. Kada ne bismo imali koze, mi ne bi osjetili toplotu, a tako ni bol. Upravo iz tog razloga Allah, dzelle’sanuhu, napominje da će nevjernicima kože, nakon što izgore, zamijeniti drugima, kako bi bol osjetili. Prof. Tagasone je, nakon što je dokazao ovu činjenicu, prisustvovao 8. saudijskom medicinskom samitu, odrzanom u Rijadu. Tu se susreo s ovim Kur’anskim ajetima. Nije prošlo mnogo vremena dok je sagledao ove jasne činjenice, ustao i pred svim prisutnim naučnicima izgovorio sehadet. Postao je musliman.

Prsa se stijesne penjanjem nebu

“Koga Allah hoće da uputi proširi mu njegova prsa za islam, a koga htjedne krivim putem da okrene, ušini njegova prsa tijesnim i stisnutim kao da se penje u nebo. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi.”« (Prijevod znacenja sure El-An’am, 125)

Danas znamo da se povećanjem nadmorske visine smanjuje pritisak i kisik. Tako da astronauti osječaju tjeskobu u svojim grudima, jer im se dijafragma podigne i tako steže njihova pluća. Iz tog razloga su primorani da oblače kosmonautska odijela. (sigurno su mnogi od nas osjetili pritisak u grudima kod putovanjem sa avinom, odnosno pri njegovom polijetanju/uzdizanju n.op.).Uzvišeni Allah upravo taj momenat opisuje u ciranom ajetu. Ljudi su tu šinjenicu spoznali razvojem kosmologije, tek u stoljeću. Do tog trenutka, ova zapažanja nisu bila poznata Ijudima. Ali su bila navedena u Kur’anu jos prije 1400 godina.

Izvor:https://24vakta.ba/nauka-potvrduje-rijeci-kurana/

Rate this item
(0 votes)
Read 50 times

Magazin Ašk