Thursday, 18 February 2021 15:39

Lejletu-r-regaib: Večeras je Noć dova, želja i nade

Večeras nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

 

Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade.

"To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. U narodu se naziva noć želja a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima", istakli su iz Islamske zajednice u BiH.

U islamskom kalendaru, noći Lejletu-r-regaibLejletu-l-mi'radžLejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

"Vjernici se raduju mubarek noćima, jer čovjek svjestan Boga – prije negoli pogleda ka Nebesima - gleda u sebe. Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu - Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika da preispitamo svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost i kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’", istakli su iz Islamske zajednice u BiH.

Izvor:https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/veceras-noc-dova-zelja-i-nade/407193?fbclid=IwAR06fOsUbHIo3mDFFFRRAD80ikY1fiTLs124Idpiqw3QGqi7uMwSiKZYv8Y

Rate this item
(0 votes)
Read 76 times Last modified on Thursday, 18 February 2021 15:45

Magazin Ašk