Kuhinja (66)

nedjelja, 11 Juni 2017 22:09

Klepe

Potrebni sastojci: - 50 dkg brašna - 2 jaja - mlijeko - 1 dkg masla
nedjelja, 26 Mart 2017 19:16

Lagana hrana je ključ proljetne kuhinje

Tokom zime, tijelo se napaja iz rezervi hranjivih materija prikupljenih tokom ljeta i jeseni. Početkom proljeća, te su rezerve gotovo istrošene, što je jedan od uzroka proljetne iscrpljenosti. 
petak, 10 Februar 2017 14:39

Makrobiotička ishrana u zimskom periodu

Makrobiotika je riječ grčkih korijena i u prijevodu znači dug život. Makrobiotika kao način života zastupa jednostavnost, povezanost s prirodom te sklad tijela, duha i psihe. Makrobiotička prehrana temelji se na unosu cjelovitih žitarica i povrća. To je ishrana s niskim udjelom masnoće, odnosno s visokim udjelima vlakana i ugljikohidrata.
ponedjeljak, 30 Januar 2017 17:34

Za koga su gljive dobar izbor?

Uz osobe vegeterijanskog pogleda na svijet i sve one koje su se zbog vrijednog nutritivnog sastava i malo kalorija s pravom priklonile plemenitim i uvaženim gljivama, stručnjaci ih preporučuju još i: - sportašima (zbog obilja minerala koji se gube znojenjem); - osobama s usporenom probavom (folna kiselina i vlakna djeluju…
ponedjeljak, 30 Januar 2017 16:49

Zimska salata bogata proteinima

Želite li skinuti koji kilogram, a pri tome ne gladovati, obavezno uvrstiti salate u vašu prehranu. Salate sadrže malo kalorija i odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana. Obično se poslužuju kao prilog uz neko jelo. No, ako salatu pripremite s namirnicama bogatim proteinima tada ćete dobiti vrlo vrijedno glavno…
nedjelja, 04 Decembar 2016 19:57

Vodič kroz integralne žitarice

Žitarice… Koliko ih zapravo dobro poznajemo? U većini slučajeva u našoj kuhinji koristimo integralnu rižu te cjelovito pšenično brašno. Ali na policama trgovina zdrave hrane postoji toliko vrsta žitarica, na koje zaboravljamo ili o kojima ništa ne znamo, pa ih izbjegavamo. Saznajte više o integralnim žitaricama i njihovim ljekovitim svojstvima.…
petak, 25 Novembar 2016 20:56

Hošafi i napici

Hošaf je starinski napitak. Sprema se od suhog i svježeg voća te stoga obiluje nutrijentima koji brzo opskrbljavaju tijelo potrebnom energijom. HOŠAF OD SUHIH ŠLJIVA Potrebno: 50 dkg suhih šljiva, 20 dkg šećera, 3 klinčića, ½ l vode Priprema: Šljive operite, stavite u lonac i dodajte šećer, klinčiće i vodu.…
ponedjeljak, 24 Oktobar 2016 20:20

Osam prehrambenih pravila za starije osobe

1. Prehrana starijih treba biti usklađena s općim preporukama zdrave prehrane, njihovim energetskim potrebama, kao i tjelesnom aktivnošću; 2. Svakodnevno jesti što raznovrsniju hranu uz obvezan doručak. Doručkovati voće i bezmasne mliječne proizvode. Ručati što više povrća i ribe. Večerom unositi što manje namirnica, najkasnije 3 sata prije spavanja, po…
četvrtak, 13 Oktobar 2016 20:36

Tradicionalna namirnica za modernu prehranu

Sužen izbor svježih namirnica u hladno doba godine afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmijeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavređuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica, a u novije vrijeme…
nedjelja, 25 Septembar 2016 15:33

Genetički modificirana hrana

Genetički modificirana hrana sadržava genetički modificirane organizme (GMO) kojima je genetički materijal promijenjen pomoću tehnika genetičkog inženjerstva (tzv. „rekombinirajuća DNA tehnologija“), dakle ne na prirodan način. Moderno genetičko inženjerstvo podrazumijeva prenošenje gena iz biljke, životinje, bakterije ili virusa u drugi organizam (najčešće biljku), pri čemu dolazi do ireverzibilnog mijenjanja genetičkog…
Stranica 1 od 7

Magazin Ašk