Kuhinja (67)

Ljeti su povećani izgledi za vrlo brzo kvarenje hrane zbog visokih temperatura i vlažnosti vazduha. Ukoliko primjereno kupujemo i čuvamo na pravilan način hranu činimo trajnijom, izbjegavamo opasnost intoksikacija i štedimo novac. Višak namirnica možemo odložiti u frižider, zamrznuti, ukiseliti i vakumirati. 
nedjelja, 11 Juni 2017 22:09

Klepe

Potrebni sastojci: - 50 dkg brašna - 2 jaja - mlijeko - 1 dkg masla
nedjelja, 26 Mart 2017 19:16

Lagana hrana je ključ proljetne kuhinje

Tokom zime, tijelo se napaja iz rezervi hranjivih materija prikupljenih tokom ljeta i jeseni. Početkom proljeća, te su rezerve gotovo istrošene, što je jedan od uzroka proljetne iscrpljenosti. 
petak, 10 Februar 2017 14:39

Makrobiotička ishrana u zimskom periodu

Makrobiotika je riječ grčkih korijena i u prijevodu znači dug život. Makrobiotika kao način života zastupa jednostavnost, povezanost s prirodom te sklad tijela, duha i psihe. Makrobiotička prehrana temelji se na unosu cjelovitih žitarica i povrća. To je ishrana s niskim udjelom masnoće, odnosno s visokim udjelima vlakana i ugljikohidrata.
ponedjeljak, 30 Januar 2017 17:34

Za koga su gljive dobar izbor?

Uz osobe vegeterijanskog pogleda na svijet i sve one koje su se zbog vrijednog nutritivnog sastava i malo kalorija s pravom priklonile plemenitim i uvaženim gljivama, stručnjaci ih preporučuju još i: - sportašima (zbog obilja minerala koji se gube znojenjem); - osobama s usporenom probavom (folna kiselina i vlakna djeluju…
ponedjeljak, 30 Januar 2017 16:49

Zimska salata bogata proteinima

Želite li skinuti koji kilogram, a pri tome ne gladovati, obavezno uvrstiti salate u vašu prehranu. Salate sadrže malo kalorija i odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana. Obično se poslužuju kao prilog uz neko jelo. No, ako salatu pripremite s namirnicama bogatim proteinima tada ćete dobiti vrlo vrijedno glavno…
nedjelja, 04 Decembar 2016 19:57

Vodič kroz integralne žitarice

Žitarice… Koliko ih zapravo dobro poznajemo? U većini slučajeva u našoj kuhinji koristimo integralnu rižu te cjelovito pšenično brašno. Ali na policama trgovina zdrave hrane postoji toliko vrsta žitarica, na koje zaboravljamo ili o kojima ništa ne znamo, pa ih izbjegavamo. Saznajte više o integralnim žitaricama i njihovim ljekovitim svojstvima.…
petak, 25 Novembar 2016 20:56

Hošafi i napici

Hošaf je starinski napitak. Sprema se od suhog i svježeg voća te stoga obiluje nutrijentima koji brzo opskrbljavaju tijelo potrebnom energijom. HOŠAF OD SUHIH ŠLJIVA Potrebno: 50 dkg suhih šljiva, 20 dkg šećera, 3 klinčića, ½ l vode Priprema: Šljive operite, stavite u lonac i dodajte šećer, klinčiće i vodu.…
ponedjeljak, 24 Oktobar 2016 20:20

Osam prehrambenih pravila za starije osobe

1. Prehrana starijih treba biti usklađena s općim preporukama zdrave prehrane, njihovim energetskim potrebama, kao i tjelesnom aktivnošću; 2. Svakodnevno jesti što raznovrsniju hranu uz obvezan doručak. Doručkovati voće i bezmasne mliječne proizvode. Ručati što više povrća i ribe. Večerom unositi što manje namirnica, najkasnije 3 sata prije spavanja, po…
četvrtak, 13 Oktobar 2016 20:36

Tradicionalna namirnica za modernu prehranu

Sužen izbor svježih namirnica u hladno doba godine afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmijeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavređuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica, a u novije vrijeme…
Stranica 1 od 7

Magazin Ašk