Kuhinja (69)

ponedjeljak, 24 Oktobar 2016 20:20

Osam prehrambenih pravila za starije osobe

1. Prehrana starijih treba biti usklađena s općim preporukama zdrave prehrane, njihovim energetskim potrebama, kao i tjelesnom aktivnošću; 2. Svakodnevno jesti što raznovrsniju hranu uz obvezan doručak. Doručkovati voće i bezmasne mliječne proizvode. Ručati što više povrća i ribe. Večerom unositi što manje namirnica, najkasnije 3 sata prije spavanja, po…
četvrtak, 13 Oktobar 2016 20:36

Tradicionalna namirnica za modernu prehranu

Sužen izbor svježih namirnica u hladno doba godine afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmijeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavređuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica, a u novije vrijeme…
nedjelja, 25 Septembar 2016 15:33

Genetički modificirana hrana

Genetički modificirana hrana sadržava genetički modificirane organizme (GMO) kojima je genetički materijal promijenjen pomoću tehnika genetičkog inženjerstva (tzv. „rekombinirajuća DNA tehnologija“), dakle ne na prirodan način. Moderno genetičko inženjerstvo podrazumijeva prenošenje gena iz biljke, životinje, bakterije ili virusa u drugi organizam (najčešće biljku), pri čemu dolazi do ireverzibilnog mijenjanja genetičkog…
četvrtak, 04 Avgust 2016 22:07

Preporuke za sprječavanje trovanja hranom

Čuvanje na neodgovarajućim temperaturama jedan je od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem hranom. Ohlađena kvarljiva mesna jela, kuhano meso, piletina, kao i salate od krompira i tjestenine treba čuvati u odvojenim hladnjacima u kojima se nalaze kesice s ledom ili boce sa zamrznutom vodom. Higijena prilikom pripreme i…
ponedjeljak, 25 Juli 2016 09:53

Nije svejedno što jedemo

Tajna zdrave prehrane leži u odabiru hrane. Neke namirnice, kao što su povrće, voće i žitarice, mogu se lakše identificirati kao punovrijedne, dok druge, prije svega gotova hrana, mogu biti uzrok krivog odabira. Koji je, dakle, najbolji put kupovanja? Prilikom odabira namirnice potrebno je pažljivo proučiti njen sastav, koji se…
Nakon dugog dana posta mudro je iftariti se lahkim i zdravim jelom koje bi bilo dobro započeti datulama. Datule sadrže vi­sok procenat jednostavnih šećera koji se lahko i brzo apsorbi­raju u organizmu dajući mu tako trenutačni energetski poticaj i vraćajući normalan nivo šećera u krvi nakon dugog dana posta. One…
Većina voća i povrća koje kupujemo je prskano, a ono organskog uzgoja je često teže dostupno i poprilično skupo. Ako niste u mogućnosti imati svoj mali vrt i u njemu uzgajati voće i povrće bez korištenja pesticida, evo par savjeta kako ukloniti pesticide s voća i povrća i to čak…
srijeda, 09 Mart 2016 20:53

Telbina

Prenosi se od Aiše, r.a., da je rekla: „Jedite telbinu. Čula sam Poslanika, s.a.v.s., kada je rekao: - Telbina smiruje srce bolesnika i ublažava tugu.“ (Sahihu-l-Buhari, 4/5417) Potrebni sastojci: - 1,5 šolja mlijeka ili vode i - 2 do 3 kašike integralnog ječmenog brašna. Priprema: Veći dio mlijeka (vode) staviti…
Krumpir, buča, rajčica i patlidžan karakteristično su povrće za španjolski tip mediteranske prehrane, a u novom istraživanju stručnjaci su odlučili ispitati kako ekstra djevičansko maslinovo ulje utječe na prehrambenu vrijednost ovog povrća prilikom termičke obrade. S ovim ciljem, španjolski istraživači su 120 g krumpira, buče, rajčica i patlidžana očišćenih od…
nedjelja, 31 Januar 2016 10:32

Zdrave grickalice za cijelu porodicu

Tokom hladnijih dana, kada više vremena provodimo u domu (često ispred televizije ili na kauču), sve je teže odoljeti porivu da nešto “grickamo” i jedemo tokom cijeloga dana. Ali, grickalice ne moraju biti nezdrave i siromašne nutrijentima. Donosimo vam neke prijedloge za grickalice u kojima ćete (zajedno sa članovima svoje…
Stranica 2 od 7

Magazin Ašk