Kuhinja (78)

ponedjeljak, 04 Maj 2015 10:26

Tjestenina s umakom od tunjevine i bosiljka

Potrebni sastojci: 250 g tjestenine u obliku školjkica, 1 kašika maslinovog ulja, 1 velika glavica luka, sitno nasjeckati, 6 češnjeva češnjaka, protisnuti, 2 šoljice pasiranog paradajza, ½ kašičice zdrobljene suhe paprike, ¼ kašičice soli, 4 šoljice sitnijih cvjetića brokule, 2 limenke (oko 200 g svaka) tunjevine u maslinovom ulju, ocijediti,…
subota, 21 Mart 2015 17:31

Aditivi u prehrambenim proizvodima

Aditivi (lat. additivus - dodatni) su hemijske supstance koje se u malim količinama dodaju različitim produktima, radi njihove stabilizacije ili poboljšanja nekih svojstava. Aditivi imaju prefiks E ispred internacionalno ustanovljenog broja. Proizvođač mora da označi kategoriju i E broj ili naziv aditiva. E brojevi predstavljaju međunarodno prihvaćen sistem za označavanje…
srijeda, 25 Februar 2015 10:10

Grah salata

Želite li dobiti na vremenu i ovu ukusnu salatu spremiti brže, tad se poslužite konzerviranim grahom i kukuruzom. Isperite sadržaj konzervi, ocijedite i stavite u zdjelu. Luk i paprike sitno isjeckajte, najbolje na kockice, te i njih stavite u zdjelu. Prema vlastitom ukusu dodajte sol, biber, ulje i sirće. Zatim…
četvrtak, 15 Januar 2015 13:27

Kuglice s hurmama

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti koje ih svrstavaju među najzdravije voće na svijetu. Hurma je zapravo prava multivitaminska tabela koju mogu koristiti i djeca i odrasli. Pored toga, hurme obiluju prirodnim vlaknima koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.…
utorak, 30 Decembar 2014 14:01

Desert od bundeve

Da li ste znali? Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora. Vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci - kalij, fosfor, kalcij te željezo…
subota, 22 Novembar 2014 16:31

Zapečeni karfiol

Da li ste znali? Karfiol ili cvjetača je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, B vitamina biotina i folata. Obiluje i mineralima: kalij, magnezij i mangan. Istraživanjima se došlo do saznanja da karfiol djeluje antikancerogeno te zaustavlja rast ćelija raka. Također služi u prevenciji reumatoidnog artritisa, a pomaže i u detoksifikaciji…
petak, 10 Oktobar 2014 08:08

Kolač od mrkve

Priprema: Umutite jaja i šećer. Ukoliko volite slađi kolač možete dodati više šećera. Dodajte ulje, a zatim i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Nakon što dobro umutite sve sastojke dodajte cimet i mrkvu. Izjednačite masu i izlijte je u pleh za pečenje. Po završetku pečenja kolač možete preliti čokoladnom…
Paradajz uzdužno prerezati na pola. U plitki lim za pečenje, obloženog folijom, poredati paradajz. Pomiješati ulje, bijeli luk, bosiljak, ružmarin, šećer i sol. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporediti po paradajzu. Peći u pećnici. Može se poslužiti kao toplo jelo uz prilog ili upotrebljavati ohlađeno pri pripremi sendviča. Da li ste znali?…
četvrtak, 18 Septembar 2014 16:42

Frape od banana i kikirikija

Potrebni sastojci: 1 šolja sojinog mlijeka, 1 banana srednje veličine, 1 kašika maslaca od kikirikija, 1 kašika meda i 2 kockice leda. Priprema: Stavite sve navedene sastojke u blender i miksajte. Poslužite odmah po pripremi. Da li ste znali? Sojino mlijeko u ishrani pomaže jetri da se oslobodi viška masnoće.…
četvrtak, 18 Septembar 2014 10:26

Pečena mrkva s ružmarinom

Potrebni sastojci: 500 g velike mrkve, oguljene i nerezane na štapiće, 1 ½ kašičica maslinovog ulja, 1 kašika svježeg ružmarina ili ½ kašičice suhog i sol.

Magazin Ašk