Kuhinja (86)

ponedjeljak, 28 Septembar 2015 16:39

Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom

Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u posudama u zatvorenom, te istodobno koristiti kao začin pri pripremi jela i kao lijek. Kada se začinsko i aromatično bilje, ali i ljekovito bilje, uzgaja unutar kuće, ono daje posebno obilježje prostoru u kojem se nalazi. Bilje koje se uzgaja u…
ponedjeljak, 14 Septembar 2015 17:53

Marokanska juha od mrkve

Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom te vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Mrkva jača imunitet, štiti od infekcija i raka. Redovitim konzumiranjem smanjuje se rizik od pojave glaukoma i katarakta, te čini bitan korak u…
četvrtak, 03 Septembar 2015 06:07

Funkcionalna hrana

Primarna uloga hrane je osigurati dovoljno hranjivih tvari kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe pojedinca za normalan rast i razvoj te očuvanje homeostaze organizma. Međutim, sve je veći broj znanstvenih tvrdnja koje podupiru tezu da određene prehrambene bioaktivne komponente imaju blagotvorne fiziološke i psihološke učinke na naš organizam.
utorak, 04 Avgust 2015 15:20

Deset najzdravijih namirnica za žene

Žene žive ubrzanim tempom – vode računa o obitelji, odgoju djece, idu u kupovinu, održavaju kuću, kuhaju i idu na posao. S takvim užurbanim načinom života, često zapostave svoje zdravlje. Fizičko i psihičko zdravlje je u izravnoj vezi s načinom ishrane. Hranjive tvari poput vitamina B i D, proteina, željeza,…
petak, 24 Juli 2015 06:28

Frape od lubenice

Potrebni sastojci: - jedan narezan svjež krastavac, - jedna kašika meda, - sok od jednog limuna i - dvije šolje narezane i očišćene lubenice. Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Pijte ujutro, na tašte ili između obroka. Ovaj napitak je sit, a sadrži vrlo malo kalorija. Pomaže u…
utorak, 14 Juli 2015 22:13

Kako koristiti...

sjemenke sezama? Sjemenke sezama vrlo su bogate uljem i koriste se kao začin azijskih kuhinja. Sezam dobro ide uz peciva, rolade, torte, kolače, povrće, rižu i meso. crni biber? Najbolje je koristiti crni biber u zrnu i mljeti ga pri kraju kuhanja, jer brzo gubi okus. Poboljšava aromu mesnim jelima,…
petak, 19 Juni 2015 09:19

Zerde

Da li ste znali? Šafran je izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristi u liječenju bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, grčeva, a u skorije vrijeme dokazano je i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Također se može koristiti kao antidepresiv za blage i umjerene oblike depresije. Šafran jača imunitet, poboljšava…
četvrtak, 28 Maj 2015 13:28

Đul-šerbe

Priprema: Očišćenu ružu (đulbešećerku) stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da kuha. Kada voda poprimi boju ruže, a latice ruže pobijele, procijedite u posudu u kojoj se već nalazi šećer. Kad ukuha na pola od ukupne količine, maknite sa vatre i ostavite da se hladi prekriveno vlažnom krpom.…
ponedjeljak, 04 Maj 2015 10:26

Tjestenina s umakom od tunjevine i bosiljka

Potrebni sastojci: 250 g tjestenine u obliku školjkica, 1 kašika maslinovog ulja, 1 velika glavica luka, sitno nasjeckati, 6 češnjeva češnjaka, protisnuti, 2 šoljice pasiranog paradajza, ½ kašičice zdrobljene suhe paprike, ¼ kašičice soli, 4 šoljice sitnijih cvjetića brokule, 2 limenke (oko 200 g svaka) tunjevine u maslinovom ulju, ocijediti,…
subota, 21 Mart 2015 17:31

Aditivi u prehrambenim proizvodima

Aditivi (lat. additivus - dodatni) su hemijske supstance koje se u malim količinama dodaju različitim produktima, radi njihove stabilizacije ili poboljšanja nekih svojstava. Aditivi imaju prefiks E ispred internacionalno ustanovljenog broja. Proizvođač mora da označi kategoriju i E broj ili naziv aditiva. E brojevi predstavljaju međunarodno prihvaćen sistem za označavanje…

Magazin Ašk