Kuhinja (75)

četvrtak, 15 Januar 2015 13:27

Kuglice s hurmama

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti koje ih svrstavaju među najzdravije voće na svijetu. Hurma je zapravo prava multivitaminska tabela koju mogu koristiti i djeca i odrasli. Pored toga, hurme obiluju prirodnim vlaknima koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.…
utorak, 30 Decembar 2014 14:01

Desert od bundeve

Da li ste znali? Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora. Vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci - kalij, fosfor, kalcij te željezo…
subota, 22 Novembar 2014 16:31

Zapečeni karfiol

Da li ste znali? Karfiol ili cvjetača je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, B vitamina biotina i folata. Obiluje i mineralima: kalij, magnezij i mangan. Istraživanjima se došlo do saznanja da karfiol djeluje antikancerogeno te zaustavlja rast ćelija raka. Također služi u prevenciji reumatoidnog artritisa, a pomaže i u detoksifikaciji…
petak, 10 Oktobar 2014 08:08

Kolač od mrkve

Priprema: Umutite jaja i šećer. Ukoliko volite slađi kolač možete dodati više šećera. Dodajte ulje, a zatim i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Nakon što dobro umutite sve sastojke dodajte cimet i mrkvu. Izjednačite masu i izlijte je u pleh za pečenje. Po završetku pečenja kolač možete preliti čokoladnom…
Paradajz uzdužno prerezati na pola. U plitki lim za pečenje, obloženog folijom, poredati paradajz. Pomiješati ulje, bijeli luk, bosiljak, ružmarin, šećer i sol. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporediti po paradajzu. Peći u pećnici. Može se poslužiti kao toplo jelo uz prilog ili upotrebljavati ohlađeno pri pripremi sendviča. Da li ste znali?…
četvrtak, 18 Septembar 2014 16:42

Frape od banana i kikirikija

Potrebni sastojci: 1 šolja sojinog mlijeka, 1 banana srednje veličine, 1 kašika maslaca od kikirikija, 1 kašika meda i 2 kockice leda. Priprema: Stavite sve navedene sastojke u blender i miksajte. Poslužite odmah po pripremi. Da li ste znali? Sojino mlijeko u ishrani pomaže jetri da se oslobodi viška masnoće.…
četvrtak, 18 Septembar 2014 10:26

Pečena mrkva s ružmarinom

Potrebni sastojci: 500 g velike mrkve, oguljene i nerezane na štapiće, 1 ½ kašičica maslinovog ulja, 1 kašika svježeg ružmarina ili ½ kašičice suhog i sol.
ponedjeljak, 18 Avgust 2014 06:42

Oblatne – brzo, jednostavno i ukusno

Potrebni sastojci: 1 pakovanje oblatni, 1/2 l mlijeka, 1/2 kg šećera, 4 kašike brašna, 1 jaje, 100 gr čokolade i 1 margarin Priprema: Sastaviti sve sastojke i kuhati oko 7 minuta. Vrućom smjesom ravnomjerno premazati grubu stranu oblatne, pokriti drugom oblatnom. Postupak ponavljati dok ne potrošimo sve listove. Nakon što…
ponedjeljak, 11 Avgust 2014 07:56

Korisni savjeti u kuhinji – 2. dio

Čišćenje frižidera Ukoliko vaš frižider ima neugodan miris, natopite krpu ili spužvu u limunov sok i ostavite je neko vrijeme u frižideru kako bi neutralizovala mirise. Pomiješajte limun i sol – dobićete izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje, čak i tvrdokornih prljavština. Pranje voća i povrća Za pranje voća i povrća…
utorak, 22 Juli 2014 07:56

Ružice sa mljevenim mesom

Potrebni sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 1/2 svježeg kvasca, 2 dl mlijeka, 6 kašika brašna, 100 g margarina, 500 g mljevenog mesa, 400 g mladog sira, 2 jaja, ulje, susam, 1/2 kašičice soli i mješavina začina. Priprema: U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mlijeko, kvasac, brašno, so i margarin…

Magazin Ašk