Kuhinja (69)

nedjelja, 18 Maj 2014 07:03

Zdrav doručak

Poznato je da je doručak najvažniji obrok. U idealnom slučaju nam daje potrebnu energiju da dobro započnemo dan. Ali kako izgleda „idealan“ doručak? Ne postoji pravilo kako bi trebao izgledati idealan doručak. Sve zavisi od mogućnosti, želja i same osobe. Neke osobe ne mogu ili ne žele da doručkuju. Dovoljna…
utorak, 13 Maj 2014 19:00

Kako prati i čuvati voće i povrće

Sigurno ste katkad bili u iskušenju da zaobiđete slavinu i progutate zrno grožđa izravno s grozda, ali sjetili ste se da voće i povrće nije po prirodi čisto, da može biti prekriveno tragovima pesticida, a može nositi i bakterije s tla. Činjenica jest da tlo i voda u kojem raste…
četvrtak, 08 Maj 2014 10:25

Američki palačinci

Potrebni sastojci: 2 jaja 2,5 šolje brašna 1 kesica praška za pecivo 2 šolje mlijeka 1/3 šolje ulja 1/3 šolje šećera 1 prstohvat soli
Presoljeno varivo Presolili ste varivo. Ne očajavajte, nije sve izgubljeno. Dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli. Rezanje luka Ako ne želite "plakati" kad režete crveni luk, glavicu prvo potopite u vruću, a zatim u hladnu vodu i tek tada je izrežite. Isti efekat možete…
petak, 11 April 2014 07:16

Med od maslačka

Maslačak, kojeg svakodnevno gledamo na livadama, je dragocjen i ljekovit. Ubraja se u naše najrasprostranjenije korovske i livadske biljke. Od davnina je poznat i kao ljekovita biljka, naročito u narodnoj medicini. Med od maslačka odličan je za sve one koji imaju problema s disajnim putevima, urinarnim traktom, grloboljom, probavnim smetnjama…
srijeda, 26 Mart 2014 12:54

Pita od žare i šampinjona

Žara ili kopriva još od davnina je poznata u narodu po svojoj ljekovitosti. Korisna je kod slabokrvnosti, bolesti probavnih organa, reumatizma te za čišćenje organizma. Gljive, svježe i kuhane, dobar su izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno…
ponedjeljak, 10 Mart 2014 20:13

Kolač sa grizom i jabukama

Pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, griz i brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo. Na kraju umiješajte naribane jabuke pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim. 
ponedjeljak, 03 Mart 2014 10:05

Uštipci sa bananama

Banane su bogate vlaknima i nude ogroman energetski poticaj budući da sadrže tri prirodna šećera – glukozu, saharozu i fruktozu. Banane su dobre u borbi protiv depresije, podižu raspoloženje, jačaju koncentraciju, ublažavaju jutarnje mučnine te štite od bolesti kao što su rak bubrega, dijabetes, osteoporoza i sljepoća.
ponedjeljak, 17 Februar 2014 13:25

Pire od prosa i karfiola

Proso je žitarica koja tijelo opskrbljuje mnoštvom korisnih hranjivih tvari. Sadrži čak 15 % bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin. Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i…
srijeda, 12 Februar 2014 14:01

Šah torta

Potrebni sastojci: Kora 5 jaja 5 kašika šećera 5 kašika mljevenih oraha 2 kašike brašna 0.2 praška za pecivo
Stranica 6 od 7

Magazin Ašk