Kuhinja (74)

petak, 11 Juli 2014 07:28

Sarajevska ćufteta

Potrebni sastojci: 1 kg mljevenog mesa, 3 jajeta, 1 fildžan vode, 2 fildžana brašna, biber, sol i ulje za prženje.
srijeda, 02 Juli 2014 09:29

Mostarski kadaif

Potrebni sastojci: 500 g gotovog tijesta za kadaif, 200-300 g prženih oraha ili mljevenih badema, 250 g svježeg maslaca, 50-100 g grožđica (po želji)
srijeda, 02 Juli 2014 09:25

Đulbastije

Potrebni sastojci: 500 g mljevenog mesa, 700 g naribanog krompira, 1 jaje, 2 glavice luka, 1 čehno bijelog luka, 2 kašike brašna, 2,5 dcl vrhnja za kuhanje, 4 kašike mlijeka,
četvrtak, 05 Juni 2014 09:37

Rafaelo

Potrebni sastojci: ½ l mlijeka, 15 kašika šećera, 10 kašika gustina, 250 g margarina, 250 g kokosa, 2 kesice vanilin šećera, 200 g prženog lješnjaka i 150 g kokosa.
četvrtak, 22 Maj 2014 09:20

Sladoled od jagoda

Potrebne namirnice: 0,5 l mlijeka 250 g slatkog vrhnja 350 g jagoda Priprema: Zakuhajte mlijeko i slatko vrhnje. Kuhajte 4 minute. Jagode operite i napravite od njih pire te dodajte u mlijeko i vrhnje. Sve dobro izmješajte, a potom ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu stavite u zamrzivač na 8-10…
nedjelja, 18 Maj 2014 07:03

Zdrav doručak

Poznato je da je doručak najvažniji obrok. U idealnom slučaju nam daje potrebnu energiju da dobro započnemo dan. Ali kako izgleda „idealan“ doručak? Ne postoji pravilo kako bi trebao izgledati idealan doručak. Sve zavisi od mogućnosti, želja i same osobe. Neke osobe ne mogu ili ne žele da doručkuju. Dovoljna…
utorak, 13 Maj 2014 19:00

Kako prati i čuvati voće i povrće

Sigurno ste katkad bili u iskušenju da zaobiđete slavinu i progutate zrno grožđa izravno s grozda, ali sjetili ste se da voće i povrće nije po prirodi čisto, da može biti prekriveno tragovima pesticida, a može nositi i bakterije s tla. Činjenica jest da tlo i voda u kojem raste…
četvrtak, 08 Maj 2014 10:25

Američki palačinci

Potrebni sastojci: 2 jaja 2,5 šolje brašna 1 kesica praška za pecivo 2 šolje mlijeka 1/3 šolje ulja 1/3 šolje šećera 1 prstohvat soli
Presoljeno varivo Presolili ste varivo. Ne očajavajte, nije sve izgubljeno. Dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli. Rezanje luka Ako ne želite "plakati" kad režete crveni luk, glavicu prvo potopite u vruću, a zatim u hladnu vodu i tek tada je izrežite. Isti efekat možete…
petak, 11 April 2014 07:16

Med od maslačka

Maslačak, kojeg svakodnevno gledamo na livadama, je dragocjen i ljekovit. Ubraja se u naše najrasprostranjenije korovske i livadske biljke. Od davnina je poznat i kao ljekovita biljka, naročito u narodnoj medicini. Med od maslačka odličan je za sve one koji imaju problema s disajnim putevima, urinarnim traktom, grloboljom, probavnim smetnjama…

Magazin Ašk