Kuhinja (76)

Presoljeno varivo Presolili ste varivo. Ne očajavajte, nije sve izgubljeno. Dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli. Rezanje luka Ako ne želite "plakati" kad režete crveni luk, glavicu prvo potopite u vruću, a zatim u hladnu vodu i tek tada je izrežite. Isti efekat možete…
petak, 11 April 2014 07:16

Med od maslačka

Maslačak, kojeg svakodnevno gledamo na livadama, je dragocjen i ljekovit. Ubraja se u naše najrasprostranjenije korovske i livadske biljke. Od davnina je poznat i kao ljekovita biljka, naročito u narodnoj medicini. Med od maslačka odličan je za sve one koji imaju problema s disajnim putevima, urinarnim traktom, grloboljom, probavnim smetnjama…
srijeda, 26 Mart 2014 12:54

Pita od žare i šampinjona

Žara ili kopriva još od davnina je poznata u narodu po svojoj ljekovitosti. Korisna je kod slabokrvnosti, bolesti probavnih organa, reumatizma te za čišćenje organizma. Gljive, svježe i kuhane, dobar su izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno…
ponedjeljak, 10 Mart 2014 20:13

Kolač sa grizom i jabukama

Pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, griz i brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo. Na kraju umiješajte naribane jabuke pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim. 
ponedjeljak, 03 Mart 2014 10:05

Uštipci sa bananama

Banane su bogate vlaknima i nude ogroman energetski poticaj budući da sadrže tri prirodna šećera – glukozu, saharozu i fruktozu. Banane su dobre u borbi protiv depresije, podižu raspoloženje, jačaju koncentraciju, ublažavaju jutarnje mučnine te štite od bolesti kao što su rak bubrega, dijabetes, osteoporoza i sljepoća.
ponedjeljak, 17 Februar 2014 13:25

Pire od prosa i karfiola

Proso je žitarica koja tijelo opskrbljuje mnoštvom korisnih hranjivih tvari. Sadrži čak 15 % bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin. Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i…
srijeda, 12 Februar 2014 14:01

Šah torta

Potrebni sastojci: Kora 5 jaja 5 kašika šećera 5 kašika mljevenih oraha 2 kašike brašna 0.2 praška za pecivo
subota, 08 Februar 2014 17:29

Čorba od krompira

Potrebni sastojci: 2 krompira, 1 paradajz, 2 mrkve, 200 ml mlijeka, 1 kašika brašna, peršunov list, so, biber i mješavina začina.
četvrtak, 06 Februar 2014 20:24

Bamija

Potrebni sastojci: 600 g junećeg flama, 1 niz bamije, glavica crvenog luka, 2 crvene paprike, 2 mrkve, 2 češnja bijelog luka, 2 lovorova lista, biber, so, aleva paprika i ulje.
ponedjeljak, 03 Februar 2014 17:16

Heljda s povrćem

Evo nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni: bogata je dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, bogata je flavonoidima, posebno rutinom, smanjuje nivo šećera u krvi, te je povoljna za dijabetičare, otkriveno je da heljda smanjuje i…

Magazin Ašk