Kuhinja (69)

subota, 08 Februar 2014 17:29

Čorba od krompira

Potrebni sastojci: 2 krompira, 1 paradajz, 2 mrkve, 200 ml mlijeka, 1 kašika brašna, peršunov list, so, biber i mješavina začina.
četvrtak, 06 Februar 2014 20:24

Bamija

Potrebni sastojci: 600 g junećeg flama, 1 niz bamije, glavica crvenog luka, 2 crvene paprike, 2 mrkve, 2 češnja bijelog luka, 2 lovorova lista, biber, so, aleva paprika i ulje.
ponedjeljak, 03 Februar 2014 17:16

Heljda s povrćem

Evo nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni: bogata je dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, bogata je flavonoidima, posebno rutinom, smanjuje nivo šećera u krvi, te je povoljna za dijabetičare, otkriveno je da heljda smanjuje i…
nedjelja, 02 Februar 2014 21:31

Egipatski ḥawaušī

Potrebni sastojci za tijesto: - 500 g mehkog brašna, - ½ svježeg kvasca, - 3 dl toplog mlijeka, - 0,5 dl ulja, - 1 kašičica šećera, - so.
Kuhinja i blagovaonica predstavljaju želudac i probavni sustav doma jer su to mjesta gdje pripremamo obroke i unosimo ih u organizam. Sigurno ste barem jedanput na nekoj zabavi primijetili nezadovoljstvo hranom koju ste konzumirali. Jelo je izgledalo privlačno na tanjuru te je bilo ukusno pripremljeno, no svejedno vam nije prijalo.…
subota, 25 Januar 2014 10:39

Egipatska besbusa

Potrebni sastojci: 2 šolje griza, 1 šolja kokosa, 1 šolja šećera, 1 šolja jogurta, ½ šolje ulja ili margarina, 1 jaje, 1 kašičica vanilije, 1 prašak za pecivo.
subota, 25 Januar 2014 10:36

Bisāra

Potrebne namirnice: ½ kg graha (pasulja), 2 glavice luka, ½ kašičice soli, nekoliko čehni bijelog luka, 1 kašičica nane,
subota, 25 Januar 2014 10:24

Ćufte sa rižom

Potrebni sastojci: 1 kg crvenog mljevenog mesa, 1/2 kg riže, 2 velike glavice crvenog luka, 5 čehni bijelog luka, 3 roga čilija, zeleni korijander (oko dva sveska), so, biber, majčina dušica, cimet, čili, začin kumin, suhi korijander. Uputstvo za pripremu: Nakon što operete rižu potopite je pola sahata, a zatim…
subota, 25 Januar 2014 10:15

Tamija (Ta'mijja ili felāfil)

Ta'mijja ili felāfil su fritirane kuglice od pasulja ili leblebija, raznih biljaka i začina. Premda ovo jelo svoje porijeklo vuče iz Libana i Palestine, danas je dio kuhinje cijelog Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U Egiptu na tamiju gledaju kao na tradicionalno narodno jelo. U zapadnoj Evropi ovo jelo u…
Stranica 7 od 7

Magazin Ašk