Alternativna medicina (261)

Pod pojmom alternativna medicina podrazumijeva se svaki oblik liječenja koji ne spada pod nadležnost konvencionalne medicine. Liječenje biljkama, akupunktura, ayurveda, kiropraktika, homeopatija, tradicionalna kineska medicina, liječenje pravilnom prehranom – samo su neki od njih. Razni oblici alternativne medicine smatraju se prirodnim pristupom bolesti jer su usmjereni na sposobnost tijela da samo sebe liječi kada mu se pruže odgovarajući uvjeti. Popularnost alternativne medicine je u porastu pa tako sve veći broj ljudi pribjegava nekom od oblika alternativne medicine ili kao glavnom obliku liječenja ili u kombinaciji s konvencionalnom medicinom.

Cikorija (lat. Cichorium intybus) višegodišnja je biljka poznata i pod nazivima radič, obična vodopija, plavulja, kažiput i konjska trava. Za njezina ljekovita svojstva znali su još stari Grci, Rimljani i Egipćani, koji su je izuzetno cijenili. Primjenjivala se u liječenju žutice, bolesti jetre, gihta i reumatizma. Iako se cikorija može…
ponedjeljak, 09 Juli 2018 06:07

Tegobe u mišićima i zglobovima

Bolovi u mišićima i zglobovima redovito su posljedica raznih bolesti, ali i neopreznosti i pretjerivanja u određenim postupcima, a uzrok može biti i okoliš u kojemu se živi ili radi te, općenito, način ukupnoga života. Razumije se, da bi se čovjek oslobodio tegoba, valja otkriti i riješiti uzrok. Tegobe u…
ponedjeljak, 18 Juni 2018 21:13

Lijekovi iz životinjskog svijeta

Moć biljaka u liječenju i tretiranju različitih bolesti i zdravstvenih problema je svima već odavno dobro poznata. Međutim, znanosti su otvorena još dva polja koja mnogo obećavaju u ovom pogledu.
srijeda, 23 Maj 2018 12:50

Šumska jagoda u službi zdravlja

Od davnina narodna medicina preporučuje šumske jagode u liječenju mnogih oboljenja. Čaj od listova jagode djelotvoran je u liječenju proljeva te oboljenja maternice budući da sprječava intezivno krvarenje. Korijen šumske jagode u čajnom pripravku ljekovito djeluje na krvarenje iz nosa, iz manjih ranica, hemeroida te iz zubnog mesa kao i…
utorak, 03 April 2018 13:42

Kako upotrebljavati eterična ulja

Eterična ulja su gotovo uvijek razrijeđena, a načini njihove upotrebe su različiti. Jedan od najpoznatijih načina je masaža, kod koje se nekoliko kapi eteričnog ulja dodaje temeljnom ulju, naprimjer, bademovom ili onom od grožđanih sjemenki, te se zatim nanosi na kožu. Ukoliko to pripremate kod kuće, koristite omjere koji su…
nedjelja, 11 Mart 2018 21:17

Prirodna moć jabučnog octa

Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina. U vrijeme Hipokrata, kojeg su mnogi smatrali ocem medicine, ocat su koristili za liječenje mnogih oboljenja. Za vrijeme američkog građanskog rata, ocat su primjenjivali kao antiseptik.
subota, 10 Februar 2018 18:14

Med i cimet: lijek za sve bolesti?

Možda zvuči nevjerojatno, ali mješavina meda i cimeta zaista liječi skoro sve bolesti. A što je najbolje, ove relativno jeftine namirnice možete nabaviti u svim većim trgovinama. Znanstvenici potvrđuju da je med vrlo efikasan u liječenju mnogih bolesti, a u kombinaciji s cimetom, postaje smrtonosno oružje protiv virusa, visokog kolesterola…
Narodne priče o djelovanju hrane nisu bajke za malu djecu, već duboko uvjerenje da je hrana moćan lijek. Moderna nauka utvrdila je da hrana pomaže u sprečavanju raznih bolesti od prehlade pa do raka. Hrana sadrži vitamine, minerale i druge spojeve koji u velikoj mjeri izravno utječu na odbrambene funkcije…
četvrtak, 21 Decembar 2017 15:03

Kokosovo ulje – zdravstvene dobrobiti

Posljednjih godina sve je više istraživanja koja se bave zdravstvenim dobrobitima kokosovog ulja, a svaka od njih otkriva neke nove vrijednosti ove zlata vrijedne tekućine. Do sada je provedeno više od 1500 studija koje su mahom potvrdile da je ulje kokosa jedna od najvrjednijih i najzdravijih namirnica na planeti. Njegova…
ponedjeljak, 20 Novembar 2017 18:07

7 dobrobiti nara

Nar, šipak ili mogranj (lat. Punica granatum) malo je mediteransko drvo čiji su se crveni plodovi tisućama godina upotrebljavali kao lijek. Sezona mu traje od rujna pa sve do siječnja i tada je najbolje uživati u njegovim malim, sočnim, ali izuzetno zdravim zrnima.
Stranica 1 od 27

Magazin Ašk