Alternativna medicina (267)

Pod pojmom alternativna medicina podrazumijeva se svaki oblik liječenja koji ne spada pod nadležnost konvencionalne medicine. Liječenje biljkama, akupunktura, ayurveda, kiropraktika, homeopatija, tradicionalna kineska medicina, liječenje pravilnom prehranom – samo su neki od njih. Razni oblici alternativne medicine smatraju se prirodnim pristupom bolesti jer su usmjereni na sposobnost tijela da samo sebe liječi kada mu se pruže odgovarajući uvjeti. Popularnost alternativne medicine je u porastu pa tako sve veći broj ljudi pribjegava nekom od oblika alternativne medicine ili kao glavnom obliku liječenja ili u kombinaciji s konvencionalnom medicinom.

utorak, 03 April 2018 13:42

Kako upotrebljavati eterična ulja

Eterična ulja su gotovo uvijek razrijeđena, a načini njihove upotrebe su različiti. Jedan od najpoznatijih načina je masaža, kod koje se nekoliko kapi eteričnog ulja dodaje temeljnom ulju, naprimjer, bademovom ili onom od grožđanih sjemenki, te se zatim nanosi na kožu. Ukoliko to pripremate kod kuće, koristite omjere koji su…
nedjelja, 11 Mart 2018 21:17

Prirodna moć jabučnog octa

Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina. U vrijeme Hipokrata, kojeg su mnogi smatrali ocem medicine, ocat su koristili za liječenje mnogih oboljenja. Za vrijeme američkog građanskog rata, ocat su primjenjivali kao antiseptik.
subota, 10 Februar 2018 18:14

Med i cimet: lijek za sve bolesti?

Možda zvuči nevjerojatno, ali mješavina meda i cimeta zaista liječi skoro sve bolesti. A što je najbolje, ove relativno jeftine namirnice možete nabaviti u svim većim trgovinama. Znanstvenici potvrđuju da je med vrlo efikasan u liječenju mnogih bolesti, a u kombinaciji s cimetom, postaje smrtonosno oružje protiv virusa, visokog kolesterola…
Narodne priče o djelovanju hrane nisu bajke za malu djecu, već duboko uvjerenje da je hrana moćan lijek. Moderna nauka utvrdila je da hrana pomaže u sprečavanju raznih bolesti od prehlade pa do raka. Hrana sadrži vitamine, minerale i druge spojeve koji u velikoj mjeri izravno utječu na odbrambene funkcije…
četvrtak, 21 Decembar 2017 15:03

Kokosovo ulje – zdravstvene dobrobiti

Posljednjih godina sve je više istraživanja koja se bave zdravstvenim dobrobitima kokosovog ulja, a svaka od njih otkriva neke nove vrijednosti ove zlata vrijedne tekućine. Do sada je provedeno više od 1500 studija koje su mahom potvrdile da je ulje kokosa jedna od najvrjednijih i najzdravijih namirnica na planeti. Njegova…
ponedjeljak, 20 Novembar 2017 18:07

7 dobrobiti nara

Nar, šipak ili mogranj (lat. Punica granatum) malo je mediteransko drvo čiji su se crveni plodovi tisućama godina upotrebljavali kao lijek. Sezona mu traje od rujna pa sve do siječnja i tada je najbolje uživati u njegovim malim, sočnim, ali izuzetno zdravim zrnima.
U našim krajevima oduvijek postoji tradicija kiseljenja kupusa ili zelja. Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Danas još uvijek slijedimo tradiciju spravljanja kiselog kupusa za zimnicu. Istina je da mnoge tradicije izumiru, ali ovoj se to ne bi smjelo dogoditi, jer…
četvrtak, 05 Oktobar 2017 07:12

Zašto je čili zdrav?

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. Ljute papričice: 1. Djeluju antiupalno Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao…
Budite li se umorni i iscrpljeni? Osjećate li da ujutro nemate snage ni za što? Tada će vam od velike pomoći biti mješavina maslinovog ulja i limunovog soka. Ovo sredstvo poznato je još od davnina, kao i njegove zdravstvene dobrobiti među kojima su revitalizacija organizma i detox. Maslinovo ulje opskrbljuje…
nedjelja, 06 Avgust 2017 14:38

Prehrambene dragocjenosti

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji blagotvorno djeluju na zdravlje svojim probirnim učinkom na rast i/ili djelovanje bakterija u crijevima, koji se zasniva na osiguravanju probirnog izvora ugljikohidrata. Prema International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP), da bi neki sastojak hrane imao prebiotički učinak, mora biti otporan na razgradnju…

Magazin Ašk