Naša uloga u pojavi rasipništva
Naša uloga u pojavi rasipništva

Naša uloga u pojavi rasipništva

U području potrošnje, u području trošenja finansijskih izvora zemlje, koji su uz veliki trud ustanovljeni zauzimanjem nas samih i sve naše braće zemljaka i državnih zvaničnika, zahvaćeni smo jednom vrstom nepažnje prema tim izvorima, a to trebamo preinačiti u jednu posebnu usredsrijeđenost i davanje značaja.

Zapali smo u rasipništvo, u nesvrhovito trošenje i neurednost u trošenju…
Mnogi resursi naše zemlje, možda se može reći značajan dio njih, u svim područjima – kako u području privatnog, tako u određenoj mjeri i u području javnog – obuhvaćeni su rasipanjem i pretjerivanjem u trošenju. Dakako, nije prvi put da pokrećem razgovor na ovu temu.
Na istom ovakvom susretu početkom godine i u više navrata upravo ovdje, obraćajući se našem dragom narodu u vezi s rasipništvom, govorio sam o nesvrhovitom trošenju i gubljenju imovine te o neophodnosti štednje. Ali, ovo pitanje nije iscrpljeno, a cilj nije ostvaren onako kako treba i može.

Želim našem dragom narodu kazati da se ove godine svi trebaju potruditi da ostave rasipništvo iza sebe. Nažalost, u našim životima itekako je prisutna pojava rasipništva.
Ono što želim iznijeti u ovom trenutku jeste preporuka da se naš dragi narod ozbiljno uzdrži od rasipništva i pretjerivanja. Mi nemamo pravo kao narod da našu veliku nacionalnu i dugoročnu dobrobit – uključujući i znatnu aktualnu dobrobit – žrtvujemo zbog svojih ličnih prohtjeva, koji nas vode u rasipništvo i razuzdanost u potrošnji, niti da zanemarimo brigu o njima.

Neophodnost štednje trebaju svi shvatiti na krajnje ozbiljan način. Treba obuzdati rasipnički duh koji se kod nekih ljudi sve više povećava. Zašto rasipništvo? Zašto da čovjek ide na vrata trgovine čiji ga vlasnik ponižava i želi mu loše?
Ako vi, vaša supruga ili vaša djeca odete u trgovinu i vidite da vas trgovac, uz prodaju robe, također pljačka, više nećete ići u tu trgovinu.

Ako vidite da prodaje robu, ali ima zlu namjeru i želi vam zlo, više nećete ići kod njega. Zašto da idemo na vrata onima koji nam žele zlo?!
Zašto da s nekim ko iz dubine bića radi protiv nas uspostavljamo finansijske i trgovinske odnose?! Zašto?! Zašto je to potrebno?!

Izvor: Sejjid Ali Hamenei, Temelji islamske kulture, sv.1, s perzijskog preveo Sabahuin Šarić, fondacija Mulla Sadra u BiH, Sarajevo 2014.