4 najčešća problema u razgovorima roditelji – djeca
4 najčešća problema u razgovorima roditelji – djeca

4 najčešća problema u razgovorima roditelji – djeca


Roditelji, čini vam se ponekad da ne pričate istim jezikom kao i Vaše dijete? Nerazumijevanje i nedostatak aktivnog slušanja mogu stvoriti ozbiljne probleme u odnosima roditelja i djece. Postoji više faktora koji otežavaju otvoren i pozitivan razgovor, a ovdje navodimo samo nekoliko najznačajnijih:

1. Ljutnja

Razgovori koji počinju ili završavaju s ljutnjom su nezdravi i mogu negativno utjecati na odnos koji imate s Vašim djetetom. Iako je neizbježno da će dijete, s vremena na vrijeme, biti nervozno, ljuto ili bijesno tokom razgovora, Vi kao roditelji, trebate zadržati smirenost i ne izgubiti kontrolu bez obzira šta dijete uradilo i o kakvom se problemu radi. Kontroliranjem Vaše ljutnje, pokazat ćete djeci kako da pravilno razgovaraju, a u nekim slučajevima Vaša smirenost može djelovati umirujuće i na dijete i pružiti Vam priliku za otvoren i iskren razgovor.

2. Jednosmjerna komunikacija

Primjeri jednosmjernog razgovora uključuju postavljanje strogih zahtjeva prema djetetu, odbijanje da saslušate ono što Vam dijete ima reći ili ono zbog čega je zabrinuto, ignoriranje dječjih pokušaja da razgovara s Vama, kao i „držanje lekcije“ djetetu bez da smo saslušali njegovu ili njenu stranu priče. Ovakvo ponašanje obeshrabruje djecu da komuniciraju s Vama što može stvoriti probleme u  budućem odnosu roditelj – dijete.

3. Davanje savjeta, bez da slušate šta dijete ima reći

Nemojte govoriti djeci šta bi trebali uraditi, a da prije niste saslušali šta dijete misli i koje su njegove želje. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, ali nekada ono što mi mislimo da je najbolje za njih nije ono što će ih činiti sretnim. Zbog toga je važno da uvijek saslušamo dječje mišljenje i da odluke koje donesemo budu u saradnji s djetetom i u skladu s njegovim željama ili potrebama.

4. Postavljanje previše pitanja

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave kada razgovaraju s djecom jeste da postavljaju previše pitanja. Ako ste se ikada našli u situaciji da Vas neko konstantno ispituje sjetit ćete se da osjećaj nije nimalo prijatan. I Vaša djeca se osjećaju isto dok im postavljate pitanja, a ne dajete priliku da odgovore i kažu šta stvarno misle.

 

Izvor: buditu.ba