5 manje poznatih činjenica iz svijeta životinja
5 manje poznatih činjenica iz svijeta životinja

5 manje poznatih činjenica iz svijeta životinja

Da li ste znali da mužjak kraljevskog pingvina izdržava polarnu hladnoću dva mjeseca kako bi zaštitio jaja svojih mladunaca? Jaja čuva na svojim rožnatim nogama, a pokriva ih krilima. Za svo to vrijeme on ništa ne jede pa većina njih izgubi i do 12 kilograma, što je gotovo trećina njihove ukupne težine. Kada mladunci dođu na svijet, mužjak je taj koji ih prvi nahrani i to tečnošću iz svoga želuca. Tek tada majka dolazi da preuzme brigu o njima, a mužjak odlazi da se nahrani i odmori.

Da li ste znali da amazonski crveni mravi kradu larve drugih mrava koje posle drže u zarobljeništvu kao robove? Mravi robovi grade gnijezda i skupljaju hranu za crvene mrave. Amazonski crveni mravi znaju samo da se bore, pa njihov opstanak u potpunosti zavisi od mrava robova.

Da li ste znali da se rika lava može čuti i na udaljenosti od 8 kilometara? Ona upozorava uljeze i istovremeno signalizira članovima čopora gdje se nalazi njihov vođa.

 Da li ste znali da prosječni dušek za spavanje sadrži u sebi oko 6 miliona grinja? Grinje se hrane sa sljuštenim ćelijama kože i peruti. Njihov izmet ima snažno alergeno dejstvo. Ljudsko tijelo u prosjeku odbaci oko jedan i po gram kože dnevno, što je dovoljno da se nahrani, pod idealnim uslovima, oko milion grinja.

Da li znate ko su rekorderi životinjskog svijeta u najkraćoj i najdužoj trudnoći? Rekord u najkraćem periodu trudnoće drži američki oposum čija ženka mlade rađa 12-13 dana poslije začeća. Trudnoća najduže traje kod azijskog slona – čak 608 dana, što je više od 20 mjeseci!.