7 čudnih simptoma
7 čudnih simptoma

7 čudnih simptoma


Neki signali koje šalje tijelo mogu vas jako uznemiriti: probadanje u grudima, uvećanje limfne žlijezde, mušice pred očima… Jeste li se i vi s njima sreli?

Nisu samo hipohondri skloni da ove iznande signale protumače kao najavu neke teške bolesti, kao što su npr. infrakt srca, rak ili odvajanje mrežnjače. Međutim, većinom je riječ o bezopasnim simptomima i najčešće nema razloga za veću brigu. Predstavljamo vam sedam najčešćih simptoma, objašnjenje šta stoji u njihovoj osnovi i kada je ipak bolje potražiti savjet liječnika.

1. Igra mi oko

Kada nam kapak zatreperi poput kolibrijevih krila, za to je najčešće kriva nervoza ili preopterećenost. Naime, hormon stresa – adrenalin – utječe na to da mišići postaju spremni za skupljanje i grčenje. Ukoliko je došlo do gubitka tjelesnih tečnosti, recimo zbog znojenja ili dijareje, dolazi i do kratkotrajnog nedostatka mineralnih materija iz tijela i to, također može dovesti do ovog simptoma. Inače, ovo „poigravanje“ mišića može biti prisutno i po cijelom tijelu, samo što očni mišići rade u posebno osjetljivom okruženju i zbog toga se to intenzivnije doživljava.

Kada se treba obratiti liječniku?

Čak i kada ovakvo povremeno „igranje“ traje nekoliko dana, najčešće je bezazleno. Malo mira i uravnotežene ishrane okončat će ovu igru mišića. Nažalost, ukoliko se sve ovo ne zaustavi na kratkotrajnim trzajima, već se kapak potpuno zatvara, neophodno je potražiti savjet liječnika specijaliste. Najčešće je u pitanju grč kapka, odnosno poremećaj pokretanja očnih kapaka. Ovaj problem rješava se injekcijama Botox-a.

2. Neuobičajeno jako menstrualno krvarenje

U ginekološkim ordinacijama se svakodnevno najmanje pet žena požali na izuzetno obilni mjesečni ciklus. Od svih ovih slučajeva, rak se možda dijagnosticira dvaput godišnje. Iza ovog simptoma se najčešće krije poremećena hormonalna ravnoteža. I neki lijekovi, poput onih protiv zgrušavanja krvi, mogu izazvati ovaj poremećaj kao i previše stresnih situacija, neki dobroćudni tumori i izrasline na sluzokoži.

Kada se treba obratiti liječniku?

U većini slučajeva se poremećeni ciklus reguliše sam po sebi. Ukoliko to nije slučaj i ako se pojave još i jaki bolovi i međumenstrualno krvarenje, neophodno je potražiti liječničku pomoć. U takvim slučajevima će ginekolog uzeti bris ili će uzrok ovih tegoba istražiti uz pomoć ultrazvuka, ili će uraditi hormonski test. Ukoliko su obilniji mjesečni ciklusi učestali, a ne postoje nikakvi očigledni uzroci, liječnik će vjerovatno prepisati kontraceptivna sredstva koja stabiliziraju hormonski disbalans i tako smanjuju krvarenje.

3. Iznenadni bolovi u stomaku

Stomačni bolovi mogu imati stotinu različitih uzroka, ali su za polovinu slučajeva odgovorni želudac ili crijeva. Pored ovih bolova, najčešće se javljaju i osjećaj punoće, nadimanja i neredovna stolica.

Zbog čega su naši organi za varenje tako osjetljivi? Najčešći izazivači ovih tegoba su bijes, stres ili neke materije koje izazivaju nadražaj, kao što je voćni šećer. Svi ovi uzroci mogu dovesti do porasta stepena osjećaja bola u crijevima.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ukoliko nastupe temperatura, veoma jaki bolovi ili mučnina, može biti u pitanju slijepo crijevo. Da biste bili sigurni, uradite ovaj test: U ležećem položaju pokušajte privući k tijelu savijenu desnu nogu – ako niste u stanju, brzo potražite pomoć. Ali, čak i kada nije u pitanju slijepo crijevo, već samo sindrom iritabilnog kolona, nije naodmet potražiti liječnika i uraditi neophodna laboratorijska ispitavanja, obaviti ultrazvučni pregled kako bi se isključila neka teška oboljenja koja se mogu skrivati iza ovih stomačnih bolova.

4. Zglobovi „puckaju“

Mi smo živa bića, tako da nešto slobodno može da nam „pucka i krcka“, pa i zglobovi. Uzroci su najčešće bezazleni. Ukoliko se ovo, recimo, dešava u zglobu koljena, to može ukazivati na neravnomjernost hrskavice ili je uzrok u nekoj nepravilnosti u obliku zglobne čašice koljena. Zbog ovih prirodnih anomalija povećava se pritisak sa unutrašnje strane koljena, što prilikom penjanja ili silaska niz stepenice daje karakterističan zvuk. Na ovaj način se često „oglašava“ i naše rame. S obzirom na to da najviše koristimo ruke, ovaj zglob po prirodi mora biti izuzetno pokretljiv. Zbog toga je nezamislivo da on neprestano nepogrešivo radi i moramo povremeno računati i na njegovu nestabilnost.

Kada se treba obratiti liječniku?

To bi trebalo da uradimo ukoliko se ovaj zvuk pojavi nakon neke nezgode koju smo imali, prije svega ukoliko je praćen i bolovima. Tada se može desiti da je u pitanju omekšavanje hrskavice zgloba, što ukazuje na rani oblik artroze. Liječnik će to, naravno, ustanoviti uz pomoć rendgena ili magnetnorezonantne tomografije. Djelotvorna terapija se sastoji od ciljanog vježbanja onih mišića koji drže pogođeni zglob. Ukoliko su oni dovoljno jaki, sam zglob bit će rasterećen.

5. Zuji mi u ušima

Zujanje u ušima najčešće izazivaju trenutni poremećaji u prokrvljenosti najmanjih krvnih sudova unutrašnjeg uha. Ova pojava može se pojačati pod utjecajem stresa, buke ili pušenja. Poneki lijekovi, poput aspirina ili kontraceptivnih pilula, amalgamske plombe u našim zubima, kao i povrede glave, mogu prouzrokovati ovo zujanje.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ukoliko ova tegoba potraje duže od dva dana ili ako se pojave još i vrtoglavica ili gubitak sluha, tada će liječnik pokušati pronaći uzrok uz pomoć pregleda i ispitivanja centra za ravnotežu kao i provjere sluha. Često su dovoljune vježbe za opuštanje, preparati na bazi ginka ili homeopatski lijekovi. Ukoliko se sumnja na akutni tinitus, tada će liječnik najvjerovatnije primijeniti infuzije lijekovima koji će dovesti do bolje prokrvljenosti unutrašnjeg uha i do njegovog boljeg snadbijevanja kisikom.

6. Probada me u grudima

Jaki probadajući bolovi s lijeve strane grudne kosti – na ovaj signal i oni koji nisu hipohondri odmah pomišljaju na najgore. Ali, najveći broj nas nije u pravu. Pogotovu se ne trebaju plašiti mlađe žene koje zdravo žive, ne puše i nemaju nasljednih predispozicija, jer one veoma rijetko mogu dobiti infrakt. Naime, ženski hormon estrogen štiti krvne sudove od opasnih naslaga koje mogu dovesti do ovog stanja. Stvarni uzrok ovog lažnog alarma su najčešće bolovi u mišićima kičme koji se reflektuju u predio srca, zbog čega mislimo da je srce u pitanju. Čak i gasovi u stomaku mogu da se „osjete“ u predjelu grudne kosti. Naime, zaglavnjeni zrak u crijevima s donje strane pritiskuje dijafragmu i tako se stiče utisak bola u predjelu srca. I nervoza može izazivati ovo probadanje. U tom slučaju, ponekad je dovoljno duboko udahnuti i neko vrijeme zadržavati zrak.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ukoliko se jave još neki simptomi kao što su vrtoglavica, pojačano znojenje ili mučnina, odmah se obratite liječniku koji će, uz pomoć EKG aparata, izmjeriti električne signale srčanog mišića i jasno odrediti stanje ovog centralnog organa.

7. Crne tačkice pred očima

Crne tačkice pred očima predstavljaju fina vlakna koja sadrže kolagen i koja plutaju u tečnosti u zadnjem dijelu oka. Ona nastaju zbog toga što se staklasta tijela, koja formiraju pozadinu oka, vremenom smanjuju, odnosno atrofiraju, što je potpuno prirodan proces. Ove crne tačkice izgledaju kao insekti i zbog toga se koristi i termin „Mouches volantes“ – leteće mušice. Da bi one nestale, ponekad je dovoljno samo pogledati u drugom pravcu.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ukoliko se ove „mušice“ ipak pojavljuju u rojevima ili ukoliko počnete primjećivati i munje, smjesta se obratite liječniku, jer se zaista može desiti da je u pitanju neko oštećenje mrežnjače ili neki zapaljenski proces zadnjeg dijela oka.

 

Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, „a-roto press“ d.o.o., god. IV, br. 32, Sarajevo,  juli/srpanj 2005, str. 24-25.