Ali, prvo dijete musliman
Ali, prvo dijete musliman

Ali, prvo dijete musliman

Ali je bio zbilja umiljato dijete. Imao je tada deset godina. Muhammed, s.a.v.s., je proveo veoma sretne dane sa svojom djecom i sa malim Zejdom. Ali je u posljednje vrijeme osjetio posebno ushićenje u kući u kojoj je živio.

Teta Hatidža je bila veoma radosna. U očima njegovog amidžića Muhammeda, s.a.v.s., kojeg je volio iskreno, sijala je posebna radost. Razmišljao je mnogo više nego ranije i spavao je manje. Poželio je saznati razlog ovog blagostanja i sreće.

Tog dana susreo se sa nečim što nikada ranije nije vidio. Amidžić Muhammed, s.a.v.s., kojeg je veoma volio, i amidžinica Hatidža obavljali su namaz. Jedno vrijeme je tako stajao i posmatrao. Kako je ovo nešto divno, pomislio je u sebi Ali. Dalo se jasno vidjeti da su bili posebno sretni zbog onog što su radili. Pažljivo ih je posmatrao i čekao.

Kada su završili, upitao ih je: „Šta je to?“ Najbolji od svih ljudi na svijetu, Muhammed, s.a.v.s., pogleda ga pogledom punim ljubavi. Nakon Hatidže, pozvao je i Alija u islam riječima: „Vidi, Ali, ovo je namaz! Mi se klanjamo Allahu obavljajući namaz. Ja sam poslanik koga je Allah zadužio da poziva ljude u islam. I tebe pozivam, da se pokoravaš Allahu.“

Nakon što je jedno vrijeme razmišljao, Ali odgovori: „Ovo je nešto što ranije nisam vidio i o čemu nisam ni čuo. Ne mogu ništa reći dok ne pitam oca.“ Pošto još nije bio dobio naredbu od Allaha da ljudima javno obznani vjeru, Poslanik ovako reče Aliju: „Ali, ako hoćeš, učini ono što sam ti rekao! Ako ne želiš, čuvaj kao tajnu ono što si vidio i čuo! Nikome ništa ne govori!“

Ali je bio dječak koji je znao čuvati tajne. Obećao je da nikome neće reći tajnu o poslanstvu. Te večeri neprestano je razmišljao o novoj vjeri u koju ga je pozvao njegov amidžić, te je napokon donio odluku.

Čim je svanulo, ushićeno je potrčao prema Poslaniku i rekao: „Allah nikoga nije pitao kada je mene stvarao. Zašto bih ja nekoga pitao da Mu se pokoravam?!“ Nakon toga je izgovorio kelimei-šehadet. Muhammed, s.a.v.s., bio je jako radostan.

Tako je Ali postao prvo dijete musliman.

 

Izvor: Nurdan Damla, 365 dana sa voljenim Poslanikom, prijevod s turskog: Samira Osmanbegović-Bakšić i Ajet Arifi, Connectum, Sarajevo, 2013.