Antioksidansi – zaštitnici našeg zdravlja
Antioksidansi – zaštitnici našeg zdravlja

Antioksidansi – zaštitnici našeg zdravlja


Antioksidansi su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Slobodni radikali nanose štetu našim ćelijama i slabe imunološki sistem, a rezultat toga je nastanak i razvoj mnogih oboljenja među kojima su i kardiovaskularne i kancerogenene bolesti.

Antioksidansi djeluju tako što doniraju elektron slobodnim radikalima, oksidiraju se te na taj način onesposobljavaju slobodne radikale i jačaju odbrambene sposobnosti tijela. Mnoge studije su dokazale da nam antioksidansi pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, čuvaju memoriju, smanjuju rizik od degenerativnih bolesti, umanjuju bol, zamor u mišićima, sprečavaju neka očna oboljenja te usporavaju proces starenja. Tijelo čovjeka  stvara mnogo antioksidanasa, ali, nažalost, ta količina nije uvijek dovoljna za borbu sa svim slobodnim radikalima koji kruže po našem tijelu, tako da antioksidanse treba dodatno unositi hranom.        

Ono što slijedi je tabelarni prikaz četri najčešća i najsnažnija antioksidansa među vitaminima i mineralima u našoj ishrani:

Vitamin ili mineral

Može pomoći u prevenciji ili liječenju

Dobri izvori

Beta-karoten

nekih tipova raka

mrkva, tikvice, batati, dinje, breskve, marelice

Vitamin C

nekih tipova raka, srčanih bolesti, artritisa

agrumi, crvena paprika, brokula, jagode

Vitamin E

srčanih bolesti, nekih tipova raka, Alzheimerove bolesti, sive mrene

maslinovo i repičino ulje, orašasto voće, sjemenke, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće

Selen

raka pluća, debelog crijeva i prostate, artritisa, HIV-a

brazilski orasi, govedina, riba, meso peradi, žitarice, povrće (sadržaj selena u povrću ovisi o području gdje je uzgojeno)

Izvor tabelarnog prikaza: Office of Dietary Supplements (Ured za dodatke prehrani pri američkoj nacionalnoj agenciji za medicinska istraživanja, National Institutes of Health)