Aspirin i srčani udar
Aspirin i srčani udar

Aspirin i srčani udar


Informacije koje Vam mogu spasiti život! 

Srčani udar ili infarkt je ishemično oboljenje srca koje je najčešći uzrok smrti u civilizovanom svijetu. Iako Vam želimo da se nikad ne suočite sa ovim oboljenjem, bilo lično ili preko Vaših bližnjih, bilo bi dobro, da ne samo Vi, nego i svaki član Vaše porodice pročita sljedeća upustva. Upravo ona, mogu spasiti život Vama ili Vašem bližnjem, ukoliko Vas zadesi ovo neželjeno oboljenje. Budite spremni!

Najvažniji simptomi infarkta su: produžen i veoma jak bol, stezanje i pritisak u grudima ispod grudne kosti. Bol često sijeva u lijevu ruku, vrat ili vilicu. Bol je često popraćena slabošću, malaksalošću, znojenjem ponekad povraćanjem i jako izraženim gušenjem. Bolovi obično nastaju poslije težeg fizičkog zamora, nerviranja i izlaganja hladnoći, ali mogu nastati i bez ovih provokativnih faktora tj. iz čista mira pa čak i u snu. Većina ljudi (oko 60%) koji su doživjeli srčani udar su u tom trenutku spavali i nisu se mogli probuditi.

Osjećate oštru bol u grudima? Nemojte ni slučajno leći! Srčani udar je ozbiljna stvar! Svaki trenutak je dragocjen! Kako da pomognemo sami sebi ili našem bližnjem dok čekamo tim hitne pomoći?

 

Prije nego što dođete u ovakvu situaciju, kupite aspirin i držite ga pri ruci u Vašem automobilu, novčaniku, noćnom ormariću i sl. Bayer je razvio Aspirin u kristalnom obliku, koji djeluje mnogo brže od tablete, a uzima se tako što se rastopi ispod jezika.

 

Ukoliko se nađete suočeni sa srčanim udarom uradite sljedeće:

–  Uzmite dva aspirina, otopite ih u ustima ili progutajte sa malo vode.

–  Nakon toga pozovite tim hitne medicinske pomoći.

–  Recite: “Srčani udar!”

–  Recite da ste uzeli dva aspirina i, ukoliko živite sami, dajte telefon susjeda ili člana porodice koji živi u neposrednoj blizini.

–  Sjedite na stolicu ili kauč u blizini ulaznih vrata i čekajte dolazak hitne pomoći.

–  Nemojte ni slučajno leći!

 

Ukoliko se nađete u sitauciji da je pred Vama osoba koja je doživjela srčani udar uradite sljedeće:

– Ako se bolesnik s bolom u prsnome košu ruši na pod i gubi svijest, odmah ustanovite diše li i radi li mu srce.

– Ako je samo bez svijesti osigurajte prohodnost dišnih putova i postavite ga u bočni položaj. Pozovite hitnu medicinsku pomoć.

– Ako ne diše i ne radi mu srce, odmah započnite s postupcima oživljavanja, tj. umjetnim disanjem i masažom srca, a netko od prisutnih treba odmah     pozvati hitnu pomoć.

– Ako je bolesnik sa simptomima srčana udara pri svijesti, umirite ga ohrabrite i pozovite hitnu pomoć. Tamo gdje ne postoji mogućnost brzog dolaska     doktora, prevezite bolesnika u sjedećem položaju privatnim vozilom u najbližu bolnicu. Bolesnik ne smije hodati do vozila već ga morate nositi.

– Bolesnik mora mirovati u sjedećem ili polusjedećem položaju.

– Dajte bolesniku aspirin (acetilsalicilnu kiselinu) da sažvače ili popije sa što manje tekućine.

– Ako povraća pridržite ga i nastojte mu pomoći da se pritom što manje napreže.

– Bolesnik koji boluje od angine pektoris može do dolaska liječnika uzeti uobičajenu dozu lijeka (nitroglicerin i sl.), no ovim bolesnicima ne smijete davati nikakve druge lijekove.

I na kraju, želimo da Vam ovi savjeti nikad ne zatrebaju!