Dijagnostički postupci u ginekologiji
Dijagnostički postupci u ginekologiji

Dijagnostički postupci u ginekologiji


Papanicolaouov (PAPA) test

Stanice se ostružu sa vrata maternice u potrazi za mogućim postojanjem stanica raka, test se obično preporučuje jednom godišnje, počevši od prvog spolnog odnosa ili 18-te godine. Postupak je bezopasan i traje nekoliko sekundi.

Kolposkopija

Vrat maternice se pregledava pod povećalom koje povećava 10 puta, u potrazi za znacima raka, često nakon nenormalnog ishoda Papa testa. Kolposkopija je bezbolna i za nju nije potrebna anestezija. Izvođenje traje nekoliko minuta.

Biopsija

Biopsija vrata maternice i vagine obično se izvodi tokom kolposkopije, tako da se uzorci tkiva mogu uzeti sa mjesta koja ne izgledaju normalno. Biopsija malog komadića vulve (stidnice) može se također izvesti ambulantno uz korištenje lokalne anestezije, za biopsiju vrata maternice anestezija obično nije potrebna. U slučajevima sumnje na rak, za mikroskopsku pretragu može se uzeti manje od 0,5 cm tkiva.

Endocervikalna kiretaža (ekskohleacija endocerviksa)

U kanal vrata maternice uvede se maleni instrument kojim se postruže tkivo. Ovo tkivo pod mikroskopom pregledava patolog. Ovaj se postupak obično izvodi tokom kolposkopije.

Konizacija vrata maternice (konusna biopsija)

Komad tkiva oblika stošca, oko 1-2,5 cm duljine i promjera oko 1,5 cm izrezuje se sa vrata maternice. Izrezivanje se može izvesti laserom, elektrokauterom (pomoću topline) ili skalpelom, anestezija je potrebna. Konizacija se ponekad izvodi nakon abnormalnog rezultata biopsije kako bi se dijagnoza što tačnije postavila ili kako bi se odstranilo abnormalno područje.

Biopsija endometrija

Kroz vrat maternice se u šupljinu maternice uvodi cjevčica od metala ili plastike. Ta se cjevčica pomiče naprijed-natrag i naokolo uz negativan pritisak na drugom kraju, kako bi se uvuklo i sakupilo tkivo sluznice maternice (endometrij). Ono se šalje u laboratorij, obično da se utvrdi uzrok abnormalnog krvarenja. Biopsija endometrija može se izvesti ambulantno. Za izvođenje nije potrebna anestezija, a pri tome se osjeća bol nalik na grčeve pri menstruaciji.

Histeroskopija

Kroz vrat maternice se u šupljinu maternice uvodi tanka cijev, debljine oko 0,7 cm. Ona sadrži fiberoptički sistem koji prenosi svjetlost za osvjetljavanje tamne šupljine, a može sadržavati i instrument za biopsiju ili elektrokauter (instrument koji vrućinom uništava tkivo i sprječava krvarenje). Obično se može prikazati uzrok nenormalnog krvarenja ili druge nenormalnosti ili se može uzeti biopsija, spaliti tkivo ili ga odstraniti. Ovaj se postupak može izvršiti ambulantno ili u bolnici, istodobno kad i dilatacija i kiretaža.

Dilatacija i kiretaža (D i C)

Kanal vrata maternice se proširuje metalnim štapićima tako da se kroz njega može uvući instrument u obliku kašičice (kireta), kojom se postruže sluznica maternice. Ovaj se postupak može koristiti za dijagnozu nenormalnosti sluznice maternice na koje ukazuje rezultat biopsije ili za liječenje nepotpunog spontanog pobačaja. Kod nepotpunog pobačaja, kireta koja se koristi je plastična cijev povezana drugim krajem sa negativnim pritiskom. Ovaj se postupak često obavlja u bolnici, u općoj anesteziji.

Histerosalpingografija 

Kroz kanal vrata maternice ubrizgava se boja (tzv. kontrast) koja je vidljiva na Rtg slikama i koja ispunjava šupljine maternice i jajovoda, te se izvode Rtg slike, često u sklopu obrade zbog neplodnosti. Pretraga se izvodi ambulantno (u bolnici) te može izazvati neugodnost, poput grčeva nalik na menstrualne. Zbog toga, može se dati sedativ.

UZ (ultrazvučna pretraga, sonografija)

Zvučni valovi (čija je frekvencija previsoka da bismo ih čuli) se usmjeravaju kroz zid trbuha ili vagine. Način njihovog odbijanja od unutarnjih organa može se prikazati na ekranu kako bi se pomoglo u određivanju stanja i veličine fetusa te otkrivanju fetalnih nenormalnosti, višeplodne trudnoće, trudnoće u jajovodu, tumora, cista ili drugih nenormalnosti zdjeličnih organa. Pretraga UZ-om je bezbolna. Također se koristi pri amniocentezi i drugim postupcima uzimanja uzoraka.

Laparoskopija

Kroz rez ispod pupka u trbušnu se šupljinu uvodi tanka optička cijev koja sadrži fiberoptički sistem. U trbuh se upuhuje ugljen dioksid kako bi se organi u cijelom trbuhu i zdjelici jasnije prikazali. Laparoskopija se često koristi pri utvrđivanju uzroka boli u zdjelici, neplodnosti i drugih ginekoloških problema.

Laparoskop se može koristiti uz druge instrumente za izvođenje biopsija, postupaka sterilizacije i drugih vrsta operacija, njime se također mogu sakupiti jajne stanice za oplodnju “u epruveti”. Ovaj se postupak izvodi u bolnici i potrebna je anestezija, za zahvate ograničenog opsega koristi se lokalna anestezija ali se opća anestezija ipak koristi češće.

Kuldocenteza

Kroz zid vagine, neposredno iza vrata maternice, uvodi se u zdjeličnu šupljinu igla, obično u potrazi za krvlju kod sumnje na ektopičnu trudnoću (trudnoću koja se ne razvija na pravom mjestu unutar maternice). Kuldocenteza se često izvodi u hitnoj ambulanti bez korištenja anestetika.

 

 

Izvor: www.vasdoktor.com