Disciplinske tehnike
Disciplinske tehnike

Disciplinske tehnike

Autor: Marija Milković, prof. psihologije


Postoje mnoge tehnike koje se koriste u odgoju da bi se djecu naučilo razlikovati ispravno od pogrešnog, a ne uključuju tjelesno kažnjavanje.

1. Ignorirajte manje nepodopštine

Izaberite koje ponašanje ćete ignorirati (npr. cviljenje ili psovanje, ali ne i udaranje). Ova taktika je također uspješna kod smirivanja: “Kad prestaneš vrištati, razgovarat ćemo o tome što želiš.” Neke dječje radnje više su iritantne nego što su štetne. Ako se previše na njih fokusirate, veća je vjerojatnost da ćete upasti u borbu moći ili da ćete pojačati to ponašanje.

2. Hvalite razna ponašanja

Pohvalite dijete svaki put kad izabere prihvatljivo ponašanje, (bilo je lijepo od tebe što si pitao Ivana možeš li se igrati s njegovim kamionom). Ovo je uspješno kod djece koja su sklona tvrdoglavosti i suprotstavljanju. Uvijek povežite pohvalu s određenom radnjom (lijepo je što si se sjetio pokupiti svoju odjeću).

3. Izbjegavajte upotrebljavati Ti izjave, uvrede i kritike

Govorite o sebi, kako se osjećate i kako biste željeli da se dijete ponaša, ne stvarajte generalne zaključke o djetetu na temelju jednoga događaja. Ostanite mirni i neutralni koliko možete. Ovakav pristup dopušta djetetu sačuvati obraz i omogućuje mu čuti što se od njega očekuje bez da se osjeća kritiziranim.

4. Dajte mu izbora i mogućnosti

Omogućite jednostavne i praktične izbore kad vam je dijete svojeglavo (možeš obući samterice ili traperice, ti izaberi), ali budite sigurni da ćete provesti tu odluku.

5. Ohrabrite dijete neka se izrazi

Ohrabrite dijete neka vam kaže kako se osjeća ili što misli. Kad vidite kako dijete udari ili gurne drugo dijete, zaustavite ga i recite: “Kaži mi što nije u redu.” Neku djecu treba ohrabriti neka govore umjesto da se tjelesno izraze kad su ljuti.

6. Ako ste nedostupni, jasno recite kada ćete se moći posvetiti djetetu

Ako ne možete odmah odgovoriti na djetetovu potrebu za vama (na telefonu ste ili sl.), kažite: “Ne mogu se sada s tobom igrati, ali moći ću uskoro. Hajde pričekaj malo.” Neka djeca trebaju mnogo individualne pažnje. S ovom metodom, prihvaćate djetetovu potrebu, ali uvažavate i sebe i svoje vrijeme. To je također, dobar način da spriječite ispade bijesa.

7. Ohrabrujte iskazivanje stajališta

Kad se braća i sestre ili prijatelji svađaju, svakom djetetu dajte priliku neka ispriča svoju verziju priče (reci mi što se dogodilo; kako si se osjećala?). Tada pitajte: “Što možemo sada učiniti?“ Ova metoda omogućuje djeci da ih se čuje i sasluša te ih uči rješavanju problema.

8. Učite o uzroku i posljedici

Utvrdite posljedice koje su prilagođene dobi djeteta (molim te, pospremi igračke u dnevnom boravku kad se više ne igraš – nećemo otići dok soba ne bude uredna). Ovaj način je učinkovit ako unaprijed postavite očekivanja te objasnite posljedice određenoga ponašanja. Tada svakako to provedite i budite dosljedni.

 

Izvor: Nove straze, časopis za prevenciju bolesti i promociju zdravlja, god. XXVI, br. 34, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Koprivnica, ožujak 2017, str. 13-14.