Dobre strane kahve
Dobre strane kahve

Dobre strane kahve

Autor: dr. Samire Ademi Lutolli


Kahva je jedan od najčešćih napitaka koji konzumiraju ljudi diljem svijeta. Premda je u medicinskoj literaturi kahva izazivala vječne polemike o štetnosti, najnovija istraživanja ukazuju i na njene pozitivne strane.

Znanstvenici koji su radili na ovim istraživanjima napominju da je nužno još dokazati niz detalja, ali da nema sumnje u pozitivne učinke kahve. Međutim, s obzirom na to da su brojna druga istraživanja pokazala i to da je kahva loša za zdravlje te da izaziva niz nepovoljnih zdravstvenih stanja, prerano je preporučiti kahvu kao zdrav napitak. Pa, ipak, ova otkrića bi trebala malo opustiti sve one mnogobrojne ljubitelje kahve.

Kahva ne ugrožava srce

Dugo se mislilo da kahva ugrožava srce, da dovodi do smetnji u radu srca, njegovom ritmu kucanja. Stoga su američki znanstvenici iz Oakland-a, u dugogodišnjem istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 130.000 žena i muškaraca, pokušali razjasniti utjecaj kahve na srce.

Prema rezultatima ovog istraživanja kahva čak pozitivno djeluje na srce te tako četiri šoljice kahve dnevno smanjuju rizik od aritmije (smetnji u kucanju srca) za čak 18% u poređenju sa osobama koje nikada ne piju kahvu. Ukoliko se radi o jednoj ili do tri šoljice kahve dnevno, rizik je manji za 7%.

Međutim, još uvijek se pouzdano ne zna koja supstanca i koji zaštitni mehanizam u kahvi je odgovoran za njeno pozitivno djelovanje na srce.

U istraživanju američkih znanstvenika iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu (objavljenom u Journal of the American Medical Association) sudjelovalo je 155.590 žena prosječne dobi 55 godina. Rezultati su pokazali da žene koje svakodnevno piju četiri ili više šoljica kahve imaju 12% manje izglede da će razviti povišeni krvni pritisak. To je objašnjeno prisutnošću antioksidanasa u kahvi, supstanci za koje se vjeruje da štite zdravlje srca te smanjuju rizik oboljevanja od raka.

Antioksidansi pomažu tijelu da se liši štetnih slobodnih radikala, destruktivnih molekula koje štete ćelijama. Antioksidansi imaju brojne dobre učinke po zdravlje uključujući i zaštitu od srčanih oboljenja i raka.

Kahva vjerojatno pruža daleko više zdravih antioksidansa u prehrani nego li voće i povrće, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika koji su mjerili njihov sadržaj u više od 100 različitih vrsta hrane, uključujući povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, začine, ulja i pića.

„Amerikanci najviše antioksidansa primaju putem kahve i kada su anioksidansi u pitanju ništa drugo se ne može mjeriti sa kahvom“, izjavio je profesor Joe Vinson sa univerziteta Cranton u Pennsylvaniji. No, Vinson je ipak pozvao na umjerenost i rekao da bi ljudi trebali piti tek jednu ili dvije šoljice kahve dnevno.

Kahva za bolji dan

Većina Francuza smatra da je pauza za kahvu veoma važna jer je to najbolji način da se uspostave dobri odnosi s kolegama i da se u prijatnoj atmosferi provede radni dan, pokazalo je istraživanje čije rezultate prenosi list Le Monde.

Za 77% Francuza, pauza za kahvu je “glavni trenutak u toku radnog dana”, a 65% ih smatra da ona “pomaže u uspostavljanju dobrih odnosa među zaposlenima”. Da je to odlična prilika “da se saznaju svi tračevi na poslu”, misli 12% Francuza, dok 9% vjeruje da je za to prikladnija “pušačka pauza”.

Kahva kao fizički i psihički stimulans

Od svih dejstava kofeina najispitivaniji je efekat na raspoloženje i budnost. On spada u blage stimulante centralnog nervnog sistema – mozga ili bubrega, na primjer, a može ubrzati i metabolizam. Kofein ubrzava analizu informacija za 10%. Jedna šoljica kahve sprječava postprandijalni pad koncentracije (fiziološka redistribucija krvotoka u trbušne krvne sudove i relativni manjak dotoka u centralni nervni sistem).

Kofein otklanja osjećaj fizičke slabosti, koji je prisutan kod prehlade ili gripe, i podiže nivo psihofizičke spremnosti i efikasnosti, smanjujući depresiju i anksioznost.

Utjecaj kofeina na san je opštezapažen i korišćen, ali je definisan individualnim razlikama u brzini razgradnje u organizmu. Može se koristiti i za prevenciju saobraćajnih nesreća (na osnovu Istraživanja o snu – Sleep reasearch, Univerziteta Loughborough iz Velike Britanije).

Dakle, kahva je jak fizički i psihički stimulans. Ali to ne znači, što više kahve, više užitka. Mjera je odlučujuća.

Kahva pomaže u poslu

Konzumacija kahve uz poboljšanje učinka rada smanjuje izglede za pogreške u obavljanju posla, posebno tokom rada noću, objavili su britanski znanstvenici.

Poznato je kako rad noću ima negativan utjecaj na tzv. unutarnji sat organizma, što može dovesti do simptoma nesanice ili pretjerane pospanosti, pišu mediji.

Istraživači iz London School of Hygiene & Tropical Medicine napominju kako je posljedica nedostatka sna smanjenje produktivnosti i veći rizik za pogreške, što može biti naročito opasno kod osoblja u bolnicama ili profesionalnih vozača.

Njihova analiza podataka prikupljenih za potrebe 13 ranije provedenih studija je pokazala kako je unos kofeina izravno povezan s boljim rezultatima na nizu neuropsiholoških testiranja kojima je cilj bio utvrđivanje kvalitete pamćenja, pozornosti, sposobnosti zaključivanja i percepcije.

Kahva jača pamćenje

Australski znanstvenici uspjeli su dokazati kako kahva poboljšava obrađivanje informacija i opseg slušanja, te primanja poticajnih poruka. 

Desetogodišnje istraživanje pokazalo je kako kod osoba koje piju tri šoljice kahve dnevno manje opada mentalna sposobnost u kasnijim godinama. U istraživanju provedenom na Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u Nizozemskoj sudjelovalo je 676 osoba iz više europskih zemalja. Testovi, kojima su se ispitivale njihove kognitivne sposobnosti, pokazali su kako je mentalna sposobnost osoba koje nisu pile kahvu opadala četiri puta brže.

Prema objašnjenju znanstvenika koji su proveli ovo istraživanje kofein ojačava memoriju tako što utječe na moždane receptore.                                                

Kahva i dijabetes

Istraživači sa Howarda došli su do otkrića da se kod ljudi koji dnevno piju jednu do tri šoljice kahve za 12% smanjuje rizik od dijabetesa. Kahva je puna antioksidanasa, uključujući i grupu zvanu kvinini koji su se u eksperimentima pokazali kao uzrok pojačane osjetljivosti na insulin, što je značajno kod liječenja dijabetesa.

Kahva i astma

Među ljubiteljima kahve ima manje astme i bronhospazma. Utjecaj kofeina na bronhije u smislu njihovog širenja dokazan je dvjema studijama (SAD i Italija), gde je utvrđena povezanost konzumiranja tri šoljice kahve na dan sa značajnim smanjenjem pojave astmatičnih napada.

Kahva štiti mozak

Kahva je već od ranije poznata u sprječavanju razvoja Alzheimerove bolesti, a nova studija na miševima koju je proveo tim znanstvenika u SAD-u, objavljena u magazinu Journal of Neuroinflammationu, objasnila je razlog tome.

„Čini se da kahva blokira nekoliko štetnih učinaka holesterola koji oslabljuje krvno-moždane brane“, kaže dr. Jonathan Geiger, voditelj istraživanja. „Visoka razina holesterola predstavlja rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, smanjujući zaštitu koju pružaju krvno-moždane brane, a kofein je dostupan i uslovno rečeno siguran lijek koji može stabilizirati krvno-moždane brane i imati značajnu ulogu u terapijama neurologijskih poremećaja.“

Međutim, budući da je istraživanje provedeno na miševima potrebne su dodatne analize koje bi pokazale ima li isti učinak kofein na krvno-moždane brane ljudi.

Ljudi koji redovno konzumiraju jednu do tri šoljice kahve dnevno, smanjuju za  80% mogućnost da obole od Parkinsonove bolesti.

Kahva i probavni i urinarni sistem

Budući da kahva podstiče izlučivanje vode iz organizma djelujući kao diuretik, reguliše probavu, pospješuje varenje, podstiče želučane sokove, potpomaže sagorijevanje masnoća i oslobađanje energije, te kod nekih osoba podstiče redovno praženjenje crijeva, redovnim konzumiranjem od jedne do tri šoljice kahve dnevno umanjuje se za 25% rizik od kancera debelog crijeva te za skoro 50% mogućnost stvaranja kamena u žuči.

Kahva i karijes

Italijanski istraživači su u kahvi otkrili i prisustvo komponente trigonelin koja osim što kahvi daje specifičan miris i ukus ima i antibakterijsko i antiadhezivno dejstvo, što sprječava pojavu karijesa.

Kahva vraća snagu iscrpljenim mišićima

Australijski znanstvenici sa Johnom Hawley-om su uspjeli dokazati da sportistima pet do šest šoljica kahve nakon treninga omogućava brži oporavak mišića. Pri tome su ispitivali utjecaj kofeina na glikogen koji tijelo samo proizvodi i koji predstavlja izvor energije za mišiće. Došlo se do saznanja da se nastajanje glikogena u mišićima uz djelovanje kofeina ubrzava za 66%.

Kahva za mršavljenje

U metaboličkom pogledu zelena kahva pomaže smanjenju apsorpcije šećera iz hrane i na taj način smanjuje količinu kalorija koje ulaze u tijelo, ubrzava razgradnju masti i povećava potrošnju energije, te se stoga može smatrati korisnom u programima za redukciju tjelesne težine.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of International Medical Research dokazano je da konzumiranje jedne šoljice ove kahve na dan za osam nedjelja smanjuje tjelesnu težinu za 10 %, povećava mišićnu masu za 8% u odnosu na masno tkivo, smanjuje tjelesni indeks mase tijela za 8% i sve to bez ikave promjene uobičajenog režima ishrane.

Kahva i hepatitis C

Ljudima koji žive sa hroničnim hepatitisom C (virus HCV) i uznapredovalom bolešću jetre, može pomoći povećano konzumiranje kahve. Naime, ukoliko ovi bolesnici dnevno popiju tri ili više šoljica kahve, imaju za čak 53% umanjen rizik da će doći do daljeg razvoja bolesti u odnosu na one koji uopšte ne piju kahvu, u skladu sa novom studijom koja je objavljena u novembarskom izdanju časopisa Hepatology.

U skladu sa znanstvenim radom koji je potpisao Nil Fridman i grupa ljekara, pacijenti sa fibrozom i cirozom jetre kod kojih standardno liječenje nije dalo odgovor, imali su koristi od povećanog konzumiranja kahve.

Kahva protiv raka prostate

Najnovije istraživanje u okviru Univerzitetskog instituta za proučavanje kahve u Venderbiltu, u državi Tenesi, pokazalo je da je kod muškaraca koji konzumiraju kahvu znatno smanjen rizik od pojave maligniteta prostate.

Naime, muškarci koji su konzumirali oko 6 šoljica kahve dnevno su za 60% smanjili vjerovatnoću oboljevanja od galopirajućeg raka prostate, a čak 19% je izbjeglo svaku vjerovatnoću od oboljevanja od raka prostate u odnosu na muškarce koji nisu konzumirali kahvu.

Ljekari tvrde da kahva zapravo ima utjecaj na insulin i metabolizam glukoze kao što to čine i seksualni hormoni koji naravno imaju veliki utjecaj na promjenu ćelija prostate.

Iako ova studija nije dovoljna da se dokaže konkretna i definitivna veza između unosa kahve i nastanka raka prostate, rezultati su ipak ohrabrujući.

Kahva bi mogla spriječiti obolijevanje od raka dojke

Rezultati istraživanja provedenog na Institutu Karolinska u Stockholmu sugeriraju kako konzumacija više od 5 šoljica kahve dnevno može prepoloviti rizik oboljevanja od agresivnog oblika raka dojke.

Istraživači dodaju kako na temelju ove studije ne mogu utvrditi prirodu povezanosti konzumacije kahve i rizika oboljevanja od raka dojke, te planiraju provođenje dodatnih analiza.

Napomena

Oprez! Kofein ima pozitivan utjecaj samo u malim količinama. U većim dozama je opasan i štetan po zdravlje.

Da li znate šta vam sve kahva može učiniti?

Doznajte kako broj šoljica kahve može utjecati na vaše tijelo, zdravlje i raspoloženje.

1 šoljica dnevno

Prednosti: Šoljica kahve na dan regulira visinu krvnog pritiska i pozitivno utječe na krvne sudove. Kahva je odličan antioksidans i potiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šoljica kahve je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tokom noći jer je potrebno čak 8 sati da kofein potpuno nestane iz tijela. Izbjegavajte poslijepodnevnu kahvu i uživajte u jutarnjem ritualu.

2 šoljice dnevno

Prednosti: Ovakva količina kahve na dnevnoj bazi je odlična prevencija protiv Alzheimerove bolesti, odnosno od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja sprječava gubitak pamćenja.

Ispijanje dvije šoljice kahve 30 minuta prije naporne aktivnosti pružiće vašem tijelu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dvije šoljice kahve u trudnoći prevelika su doza kofeina jer on utječe na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može uzrokovati spontani pobačaj.

3 šoljice dnevno

Prednosti: Tri šoljice kahve dnevno sprječavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utječe i na muškarce jer sprječava nastajanje žučnog kamenca.

Nedostaci: Ova doza kahve na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

4 šoljice dnevno

Prednosti: Četiri šoljice kahve sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidans koji ‘čisti’ organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetisa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kahve dnevno može dovesti do reumatskog artritisa i izazvati nervozu i mučninu.

5 šoljica dnevno

Prednosti: Istraživanja su pokazala kako ispijanje pet šoljica kahve dnevno znatno sprječava nastajanje i razvijanje bolesti jetre.

Nedostaci: Pet šoljica kahve na dnevnoj bazi može pojačati faktor rizika za osteoporozu jer kofein apsorbira kalcijum koji je vrlo važan za kosti.

6 šoljica dnevno

Prednosti: Ispijanje šest šoljica kahve može smanjiti opasnost od raka kože za čak 31% jer kahva kao antioksidans štiti i obnavlja ćelije kože.

Nedostaci: Velike količine kahve mogu dovesti do dehidracije jer je kahva vrlo snažan diuretik. Isto tako može izazvati mučninu i pojačati stres te uzrokovati visok krvni pritisak što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Preporučujemo da pročitate i članak „Loše strane kahve“ iz pera iste autorice, objavljen u magazinu AŠK, broj 10, septembar 2015.