Đumbir (Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Podanak biljke je kvrgavog, nepravilnog izgleda, svjetložute do smeđe boje. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste.
U tropskoj Aziji uzgaja se već 3000 godina. Pretpostavlja se da je potekao iz Kine. Đumbir se koristio i na Bliskom istoku i u južnoj Europi mnogo prije rimskih vremena. Portugalci su ga donijeli u Afriku, a Španjolci odnijeli na Karibe.
Đumbir se koristi već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Veoma je popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži korijen đumbira. Korijen đumbira dostupan je u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture.
Energetska i nutritivna vrijednost
Korijen đumbira u količini od 100 g ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g.
Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.
Vrijednost korijena đumbira ne odnosi se u tolikoj mjeri na navedene nutrijente koliko na sadržaj aktivnih tvari. Đumbiru svojstvena aroma i okus rezultat su mješavine gingerola, zingerona i shoagola, čija hlapljiva ulja svježi korijen sadrži u količini 1-3%. Gingerol tokom kuhanja đumbira prelazi u zingeron koji je manje oštar i slatkast, dok sušenjem korijena prelazi u oštrije shoagole.
Ljekovitost
Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke. Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, te štiti od polipa i od raka debelog crijeva.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Također je dokazano i njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave. Đumbir se koristi i za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.
Đumbir se koristi i kao pomoć kod sprječavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu holesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sistem. Ako se uzima redovito, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, ali zbog stimulativnog svojstva nije preporučljivo uzimati ga navečer, prije spavanja, jer može uzrokovati nesanicu.
Ljekovita svojstva đumbira su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za suzbijanje mišićnih i koštanih problema kao što je reumatoidni artritis i osteoartritisa. Koristi se i za jačanje imuniteta, poboljšavanje cirkulacije, a djelotvoran je lijek i protiv migrene i protiv gripe.
Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.
Upotreba
Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, žitaricama te svježem povrću. Toplu i mirisnu notu dat će poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i napitcima.
Sušeni đumbir ne može zamijeniti svježi. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.
Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, osobito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga svježe pripremljenom soku od odabranog povrća i voća, limunadi s dodatkom meda. Kuhajte nekoliko ploškica đumbira u vodi i dobit ćete tradicionalni čaj od đumbira kome, po želji, možete dodati limuna i meda.
Predlažemo da probate i ovaj vrlo jednostavan recept za spremanje soka od limuna i đumbira koji će zasigurno poboljšati vaše zdravlje budući da obiluje mnogobrojnim ljekovitim svojstvima.
Neophodni sastojci: 1 korijen đumbira, 1 kg šećera, 1,5 kg limuna i 2 l vode.
Priprema: Jedan korijen đumbira oljuštiti i isjeckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mješavinu sa 2 litra vode. Promješati, pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacjediti 1,5 kg limuna u sirup i promješati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u boce i čuvati u frižideru.
Upotreba: Prema vlastitom ukusu dobiveni sirup razblažite sa vodom i uživajte u punoći njegovog ukusa. Pored toga što će utoliti vašu žeđ, ovaj sok će djelovati kao prirodan antioksidans, te povoljno utjecati na organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imunološki sistem.
Izvori: