Dvije šargarepe na dan
Dvije šargarepe na dan

Dvije šargarepe na dan


Šargarepa je povrće sa najviše pozitivnih sastojaka. Korisna je kao hrana i kao lijek. Sok šargarepe se koristi u ishrani odojčadi nakon trećeg mjeseca. On blagotvorno djeluje na proljev djece kojima se daje isitnjena šargarepa kuhana u vodi.

Šargarepa je bogata potazijumom; stotinu grama šargarepe sadrži 220 mg potazijuma. Ona je također veoma bogata karotinom, provitaminom A; 100 g ovog povrća sadrži 12000 mg karotina, kao i brojne druge vitamine i minerale.

Spomenuli smo da moderna naučna istraživanja ukazuju da betakarotin može imati koristi u zaštiti od bolesti koronarnih artertija, a šargarepa se smatra najbogatijom karotinom. Također, moderna istraživanja pokazuju da unošenje umjerenih količina šargarepe može zaustaviti razvoj raka pluća i pankreasa.

Tako u studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology stoji: „Naučnici iz Švedske potvrdili su da šargarepa i citrus imaju elemente koji blagotvorno djeluju na rak pankreasa. Deset svjetskih statističkih istraživanja ukazuju na to da su oni koji ne unose šargarepe i drugo povrće bogato potazijumom najviše izloženi raku dojke.“

Drugo istraživanje ukazuje da su oni koji u krvi imaju veoma nizak nivo karotina četiri puta izloženiji raku pluća. Iz tog razloga se onima koji su ostavili pušenje preporučuje da jedu šargarepu. Njima to može najviše pomoći da izbjegnu oboljenja pluća.

Dr. Zigler kaže da dnevno unošenje pola šoljice šargarepe, tikve ili slatkog krompira može dvostruko umanjiti mogućnost obolijevanja od plućnih bolesti. Povrće bogati karotinom, poput šargarepe, ne pomaže samo u zaštiti od plućnih bolesti. Neke studije ukazuju na njihovo blagotvorno dejstvo na rak grla, ždrijela, prostate, mokraćnog mjehura i grlića materice. Važno je napomenuti da dio šargarepa treba jesti kuhano, jer se na taj način olakšava oslobađanje karotina.

Studije sprovedene u Sjedinjenim Državama pokazuju da unošenje više od 200 g šargarepa (dva i po komada) na dan dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi za 11%. Unošenje iste količine smanjuje količinu izmeta za 25%, što sprečava zatvor i blagotvorno djeluje na debelo crijevo.

Treba se paziti od pretjerivanja sa šargarepom. To može dovesti do žutila kože (ne žutice), naročito šaka. Ovo žutilo nestaje prestankom konzumiranja šargarepe.

Dovoljno je unositi jednu-dvije šargarepe dnevno.

 

Izvor: Hassan Šemsi Baša, Islamom i medicinom do zdravog života, (prijevod: Fahrudin Smailović), El-Kelimeh, Novi Pazar, 2006, str. 73-75.