Potrebni sastojci za tijesto:
– 500 g mehkog brašna,
– ½ svježeg kvasca,
– 3 dl toplog mlijeka,
– 0,5 dl ulja,
– 1 kašičica šećera,
– so.
Potrebni sastojci za fil:
– 400 g mljevene junetine,
– 1 glavica crnog luka,
– 2 crvene paprike,
– 150 g pelata paradajza,
– 1 kašika sjeckanog majdonosa,
– mješavina začina,
– ulje.
Priprema:
Tijesto:
U dubljoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, svježi kvasac, kašičicu šećera i brašna pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
U vanglici za miješanje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje i malo soli po ukusu. Ručno izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješano tijesto ostaviti da nadođe.
Fil:
Crni luk i crvenu papriku isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti crni luk, a potom dodati crvenu papriku te i nju kratko propržiti.
Zatim dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Dodati pelat paradajz i začine po ukusu pa nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati majdonos i promiješati.
Završni postupak:
Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm. Potom ga isjeći na krugove prečnika 15 cm.
Na polovinu svakog kruga staviti kašiku fila tako da ivice ostanu prazne, a zatim preklopiti praznom polovinom tijesta te krajeve zavrnuti da se slijepe.
Oblikovane pogače pržiti na vrelom ulju najprije sa jedne, pa sa druge strane dok ne porumene.