Egipatski ḥawaušī
Egipatski ḥawaušī

Egipatski ḥawaušī


Potrebni sastojci za tijesto:

–  500  g mehkog brašna,

–  ½ svježeg kvasca,

–  3  dl toplog mlijeka,

–  0,5 dl ulja,

– 1 kašičica šećera,

– so.

Potrebni sastojci za fil:

– 400 g mljevene junetine,

–  1 glavica crnog luka,

–  2 crvene paprike,

–  150 g pelata paradajza,

–  1 kašika sjeckanog majdonosa,

–   mješavina začina,

–   ulje.

Priprema:

Tijesto:

U dubljoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, svježi kvasac, kašičicu šećera i brašna pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.

U vanglici za miješanje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje i malo soli po ukusu. Ručno izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješano tijesto ostaviti da nadođe.

Fil:

Crni luk i crvenu papriku isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti crni luk, a potom dodati crvenu papriku te i nju kratko propržiti.

Zatim dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Dodati pelat paradajz i začine po ukusu pa nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati majdonos i promiješati.

Završni postupak:

Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm. Potom ga isjeći na krugove prečnika 15 cm.

Na polovinu svakog kruga staviti kašiku fila tako da ivice ostanu prazne, a zatim preklopiti praznom polovinom tijesta te krajeve zavrnuti da se slijepe.

Oblikovane pogače pržiti na vrelom ulju najprije sa jedne, pa sa druge strane dok ne porumene.