Eteričnim uljima protiv bakterija
Eteričnim uljima protiv bakterija

Eteričnim uljima protiv bakterija


Eterična ulja se već jako dugo koriste u alternativnoj i narodnoj medicini. Tako se, na primjer, ulje čajevca već vijekovima koristi za liječenje rana, a ulje klinčića protiv zubobolje i upala desni i sluznice.

Eterična ulja sve češće koristi i školska, konzervativna medicina, posebno nakon što sve više ozbiljnih, kliničkih studija dokazuje izuzetno dobro dejstvo uljnih ekstrakata ljekovitih biljaka.

Neka eterična ulja čak mogu zaustaviti rast i razmnožavanje gljivica i bakterija. Testovi pokazuju da eterična ulja eukaliptusa, čajevca, majčine dušice, limuna, limunske trave i klinčića zaustavljaju rast bakterija stafilokoka i streptokoka i gljivica kandide.

Već dugi niz godina se eukaliptusovo ulje koristi protiv loših mirisa u prostorijama, upotrebljavajući mirisne lampe ili kapajući ulje u klima uređaje.

Na nekim klinikama se čak ide i korak dalje, pa se tumori, čirevi, otvorene rane dva puta dnevno ispiru mješavinama eteričnih ulja, gdje preovladava eukaliptusovo ulje. Rezultat je izuzetno povećanje kvalitete života pacijenata, jer već nakon tri do četri dana nestaje neugodan smrad koji dolazi iz zagnojenih rana. U mnogim slučajevima se i upale brže povlače nakon ovih tretmana. Pacijenti tako više ne moraju biti izolirani i mogu ranije da se vrate kući iz bolnice.

Istraživanja su dokazala da se djelovanje eteričnih ulja protiv neugodnih mirisa zasniva upravo na njihovom antimikrobnom djelovanju.

Obećavajuće je i otkriveno intenzivno djelovanje eteričnih ulja protiv problematičnih kliničkih klica kao što je meticilinrezistentni staphylococcus aureus koji je postao rezistentan (neosjetljiv) na uobičajene antibiotike. Ova bakterija dovodi do opasnih infekcija rana.

U laboratorijskim eksperimentima je dokazano i dejstvo eteričnih ulja protiv gljivice candida krusei, koja kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom dovodi do životno opasnih infekcija.
Zbog svih ovih dokaza, jasno je da eterična ulja predstavljaju alternativu antibioticima, posebno kada se radi o lokalnoj upotrebi na koži ili sluznici.

Ali eterična ulja mogu i više: ne samo da djeluju antimikrobno, nego djeluju i protiv upala i grčeva. Zbog toga su idealni za liječenje infekcija disajnih puteva i mogu odlično potpomoći svaku antibiotsku terapiju.

U međuvremenu postoji puno gotovih proizvoda na bazi eteričnih ulja koji se koriste protiv prehlade ili gripalnih infekcija bilo da se grguću, uzimaju oralno, inhaliraju ili mažu na kožu.
Eterična ulja su interesantna i za stomatologiju: ulja se mogu koristiti za dezinfekciju desni, na primjer kada dođe do infekcije implantata na kontaktnom mjestu.

Ipak, postoji potreba za daljim kliničkim studijama i istraživanjima. Do sada je dokazano djelovanje na određene grampozitivne bakterije, ono što se dalje treba uraditi su testovi na gramnegativnim bakterijama i anaerobnim klicama.

Kod kombinacija ulja, prejeftinih preparata i sumnjivih prodavača potrebna je pažnja, jer se pod eteričnim uljem može kriti sintetički aromatični preparati koji nemaju zdravstveno ili ljekovito dejstvo. Najbolje je da eterična ulja kupujete u apotekama, jer tu imate garanciju porijekla i kvalitete, velik izbor različitih ulja kao i njihovih kombinacija.

U rijetkim slučajevima, eterična ulja mogu prouzrokovati alergiju ili iritaciju kože. Oprez i kod ulja sa mentolom (eukaliptusovo i metvicino ulje): nemojte ih koristiti u blizini ili na bebama, jer mentol kod malih beba može izazvati probleme sa disanjem. I u ovom slučaju je najbolje da se u apoteci posavjetujete o vrsti eteričnog ulja i njegovoj primjeni.

Izvor: zdravlje.at