Francuska kuhinja
Francuska kuhinja

Francuska kuhinja

Francuska kuhinja je neodvojivo povezana s kulturom i načinom života ove nacije koja se, poslije japanske, smatra najdugovječnijom nacijom na svijetu. Za Francusku kažu da je kolijevka kulinarske umjetnosti i pravi raj za kuhare. Njihova kuhinja, kompleksna i zanimljiva, zadužila je svjetsku gastronomiju nizom prepoznatljivih gurmanskih specijaliteta i posebnim načinom pripremanja hrane, te je tako izvršila veliki utjecaj na kulinarstvo uopće. Kulinarstvo je sastavni elemenat svakodnevnog života Francuza, pa i ne čudi da vam svaki Francuz može veoma široko govoriti o temama vezanim za hranu. Pa ipak, Francuzi su poznati i po tome što od svih Evropljana imaju najmanji broj gojaznih ljudi.

Francuska kuhinja se odlikuje čestom upotrebom povrća: krompir, mahune, sve vrste luka, špinat, kupus, paradajz, patlidžan, celer, gljive. Povrće se ne koristi samo za umake i priloge nego se vrlo često jede i kao glavno jelo, te je stoga tipična francuska prehrana veoma bogata vitaminima i vlaknima. Obično se prvo servira supa. Glavno jelo je meso sa roštilja – najčešće govedina, teletina, ovčetina, janjetina, meso peradi ili divljač. Francuzi koriste obilje začina: tamijan, mirođije, bosiljak, peršun, lovor, cimet, klinčiće, šafran, muškatne oraščiće, đumbir, kumin i ostale egzotične začine. Posebna pažnja se posvećuje postizanju savršene kombinacije i omjera mesa, povrća i začina. Sir je sastavni dio francuskog obroka, a poslužuje se na drvenoj dasci za rezanje, za ručak ili večeru. Međutim, najoriginalniji dio francuske kuhinje je baguette hljeb, popularni ‘francuz’, koji pripadnici ove nacije konzumiraju uz gotovo svaki obrok.

Francuzi pažljivo biraju namirnice za jelovnik što ovisi o dobu dana, praznicima ili jednostavno o mašti kuhara. Vrijeme obroka razlikuje se ovisno o regiji, ali vrijede općenita pravila i navike. Doručak, koji se sastoji od kafe, čaja, ili vruće čokolade s kroasanom punjenim džemom poslužuje se između 7 i 9 sati ujutro. Ruča se u podne, dok se večera, koja obavezno počinje supom, poslužuje oko 8 sati navečer.

Specijaliteti francuske kuhinje naširoko su poznati i priznati. Ovom prilikom vas podsjećamo na jedan zdrav i ukusan recept koji nam dolazi iz francuske regije Provanse – ratatouille, ukusno varivo, koje se može poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog drugoj hrani.