Ginekološki pregled – bez srama i predrasuda
Ginekološki pregled – bez srama i predrasuda

Ginekološki pregled – bez srama i predrasuda

Autor: dr. Lana Glavan Gačanin


Tijekom rada u ginekološkoj praksi često se susrećemo s pitanjima: kada je vrijeme za prvi ginekološki pregled, koliko često odlaziti ginekologu, kada je vrijeme za hitan odlazak ginekologu, kome se treba obratiti ako je test na trudnoću pozitivan, je li ultrazvučni pregled obvezan na svakom ginekološkom pregledu, što je PAPA-test i slično.

Već u tinejdžerskoj dobi, ili kada djevojka dobije prvu mjesečnicu i počne sebi postavljati pitanja o seksualnosti, svakako je vrijeme za posjet ginekologu. Tada nije nužno učiniti pravi ginekološki pregled, već porazgovarati s pacijenticom, dati odgovore na njena pitanja. Važno je da kod pacijentice otklonimo nelagodu zbog odlaska ginekologu i svakako pokušamo uspostaviti povjerenje.

Takvi posjeti ginekološkoj ordinaciji vrlo su rijetki; najčešće je odlazak mladih djevojaka ginekologu povezan sa stupanjem u spolne odnose, ili ako djevojka u dobi do 16 godina nije dobila prvu mjesečnicu, ili kad su mjesečnice izrazito bolne ili obilne.

Na pregled odmah nakon mjesečnice

Nikada nije kasno za prvi ginekološki pregled; naravno, poželjno bi bilo učiniti ginekološku kontrolu i prije same trudnoće, ali ako to dotada nije učinjeno, ne treba osjećati nelagodu. Recite svakako svom odabranom ginekologu da ste na prvom pregledu kako bi taj pregled prošao što ugodnije za vas.

Ginekološki pregled u pacijentica koje su spolno aktivne sastoji se od pregleda u spekulima, uzimanja PAPA-testa, manualnog pregleda i, danas neizostavnog, pregleda ultrazvukom. Ginekološki pregledi su bezbolni; kod pregleda svaka pacijentica osjeća nelagodu, što je potpuno normalno. Također, nije neobično da je uz djevojku na prvom ginekološkom pregledu u pratnji neka osoba od povjerenja: majka, sestra, najbolja prijateljica… Ginekolog, prije svega, pacijentici objasni što će učiniti, kako bi bila što bolje pripremljena za pregled. Također je važno pacijentici objasniti potrebu za ginekološkim pregledom iako ne osjeća nikakve tegobe.

Da bi ginekolog postavio pravu dijagnozu, potrebni su mu odgovori na neka pitanja pa je uputno da prije dolaska pogledate kada je bio prvi dan vaše posljednje menstruacije, s koliko godina ste dobili prvu menstruaciju, koliko često dobivate menstruaciju i da li dolazi u pravilnim vremenskim intervalima te koliko vam menstruacija traje.

Najoptimalnije doba za posjet ginekologu jest neposredno nakon menstruacije.

Nije svaki bris isti

PAPA-test je metoda uzimanja uzorka stanica s vrata maternice, kako bismo doznali da li postoji neka abnormalnost stanica na tom mjestu. Kada iz citološkog laboratorija dobijemo nalaz da je test negativan, to znači da nemamo nikakvih promjena u stanicama vrata maternice, odnosno da je test uredan. Kod takvog nalaza dovoljno je dolaziti na kontrolu jednom godišnje.

Svaka druga promjena opisana je u nalazu koji će vam ginekolog objasniti, nakon čega će vam savjetovati za koliko vremena je potrebno doći na sljedeći PAPA-test. Taj test nije metoda kojom možemo ustanoviti postojanje spolno prenosivih ili upalnih bolesti.

Tijekom pregleda, ako je potrebno, ginekolog će uzeti ciljane brisove, poput brisa na Chlamydiu trachomatis, Micoplasmu hominis, Ureaplasmu urealyticum, Gardnerellu vaginalis, HPV (humani papiloma virus), Trichomonas vaginalis te bris vrata maternice na aerobne i anaerobne bakterije. Uzimanje brisova potpuno je bezbolno. Rezultati u nalazima brisova čekaju se od jednog tjedna do mjesec dana, tumači ih ginekolog i, sukladno njima, određuje potrebnu terapiju te daje uputu o vremenu sljedećeg ginekološkog pregleda.

Redoviti pregledi i ako nema tegoba

Neizostavan dio ginekološkog pregleda u današnje vrijeme je i pregled ultrazvukom. Ultrazvučni aparat omogućuje ginekologu pogled u unutrašnjost vašega tijela. Ultrazvukom se dijagnosticira i prati tijek trudnoće, isto tako vizualiziramo jajnike, maternicu i eventualne patološke tvorbe, koje najčešće nisu bolne.

U slučaju da vam je kućni test na trudnoću pozitivan, svakako dođite na ultrazvučni pregled. Tada će se ustanoviti točno vrijeme trajanja trudnoće i ginekolog će vam dati odgovore na sva vaša pitanja, bez osuđivanja i bez utjecanja na vašu odluku o daljnjem tijeku trudnoće.

Preporuka je da odaberete ginekologa od povjerenja, ginekološke preglede obavljate jednom godišnje, a ako smatrate da imate neki ginekološki problem, na kontrolu dođite i češće. Nemojte čekati pojavu nekog simptoma da biste posjetili ginekološku ordinaciju, jer sve ono čega se najviše bojite najčešće ne boli.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVII, br. 664-665, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, svibanj-lipanj 2015, str. 4-5.