Istina vodi do pravednosti
Istina vodi do pravednosti

Istina vodi do pravednosti

Vladar na Dalekom istoku je stario i znao je da je vrijeme da izabere svog nasljednika. Umjesto da odabere nasljednika između svojih potomaka ili pomoćnika, odlučio se za nešto sasvim drugačije. Jednog dana je pozvao sve mladiće u palatu i obratio im se: „Došlo je vrijeme da napustim prijestolje i izaberem budućeg vladara. Odlučio sam da to bude jedan od vas prisutnih.”

Mladići su bili izbezumljeni, ali vladar je nastavio. “Daću svakome od vas jednu sjemenku danas. Jednu posebnu sjemenku. Želim da je posijete, zalijevate i da se za godinu vratite ovdje sa onim što je izraslo iz ove sjemenke. Onda ću procijeniti biljke koje ste donijeli, i onaj ko pobijedi biće sljedeći vladar.”

Taj dan je bio prisutan i jedan dječak po imenu Ling, te je i on dobio sjemenku. Nakon toga otišao je kući i ispričao majci o tom događaju. Ona mu je pomogla u pripremi i sadnji, dok je on zalijevao sjemenku. Ling je od tada svaki dan obilazio sjemenku i gledao da li raste. Nakon tri sedmice drugi mladići su počeli govoriti da su njihova stable već počela rasti. Ling je konstantno provjeravao svoje, ali ono nikako da krene rasti. Sedmice su prolazile, ali ništa se nije dešavalo. Dok su drugi govorili o svojim biljkama kako rastu, on je osjećao sve veću tugu. Prošlo je šest mjeseci od sadnje, ali još uvijek ništa. Mislio je da je on kriv za to i da je ubio sjemenku.

Svi drugi mladići su imali stabla, samo on nije. Ali nikome ništa nije govorio već je čekao da njegovo sjeme izraste. Prošla je puna godina od kad je dobio sjemenku i bilo je vrijeme da svi odu kod kralja. Ling nije htio ići prazne kante pred kralja, ali ga je majka uvjerevala da je iskrenost jedino važna. Na kraju je poslušao majku i otišao sa sjemenkom pred kralja. Kada je stigao vidio je prekrasna stabla i biljke kod drugih mladića. Ling je spustio praznu kantu na pod. Vidjevši to, ovi drugi dječaci su mu se se smijali. Nekolicina ga je sažaljavala i govorila mu: „Dobar pokušaj.”

Onda je vladar ušao u prostoriju i razgledavao biljke koje su mladići donijeli. Ling sav postiđen se sakrio u ćošak i stavio svoju kantu za leđa.

„Kakva lijepa stabla, cvijeće i biljke ste uzgojili”, govorio je vladar, „danas će jedan od vas biti imenovan novim vladarem.”

Odjednom vladar ugleda Linga na kraju prostorije sa praznom posudom i naredi stražarima da ga dovedu naprijed. Čuvši to Ling se prepao: „Vladar zna da nisam uspio. Sigurno će me ubiti!”

Kad je Ling istupio naprijed, vladar ga upita za njegovo ime. „Zovem se Ling”, odgovori on. Ostali mladići su se smijali i izrugivali mu se. Vladar naredi da svi šute, a onda progovori: „Počujte, ovo vam je novi vladar! Njegovo ime je Ling!”

Ling nije mogao vjerovati, kako je on mogao biti novi vladar, pa nije uspio da uzgoji svoje sjeme, kako će biti vladar? Tada vladar progovori: „Prije godinu dana sam vam dao sjemenke. Rekao sam da uzmete sjeme, posadite ga, zalijevate i nakon toga ga donesete nazad. Ali dao sam vam prokuhano sjeme koje ne može rasti. Svi vi, osim Linga, ste mi donijeli stabla, cvijeće i biljke. Jer ste, kada ste uvidjeli da sjeme neće da raste, zamijenili sa drugim. Jedino je Ling bio iskren i hrabar i donio mi zdjelu sa mojom sjemenkom. Stoga je on taj koji će biti novi vladar.” 

Poslanik, a.s., nas je učio:

Istina vodi do pravednosti, a pravednost vodi u Džennet! I čovjek govori istinu sve dok ne postane “čovjek istine”. Laži vode do fudžura (zloće, činjenja zla), a fudžur vodi do Džehennema, a čovjek koji nastavi govoriti laži kod Allaha, dž.š., će biti zapisan kao lažac.

(Sahih al-Buhari, Vol.8:116.)


Izvor: dzematrahic.ba