Jezerska čudovišta
Jezerska čudovišta

Jezerska čudovišta

U svakoj zemlji s prostranim i dubokim jezerima kruže priče o vodenim čudovištima. Riječ je o dovoljno velikim jezerima da se džinovska stvorenja u njima mogu skrivati, a neka su povezana s morem podzemnih pećina. Vijekovima se priča o postojanju jezerskih čudovišta. Naprimjer, prahistorijski crteži na stijenama prikazuju životinje vrlo slične pleziosauru, ali i skorije opisanim stvorenjima kao što su Nesi, Ogopoga i druga.

Čudovište iz škotskog jezera Loh Nes i čudovište Ogopogo iz kanadskog jezera Okanogan najslavnija su jezerska čudovišta, mada postoje i druga. Tako kruže glasine da je tajanstvena zvijer viđena i u švedskom jezeru Stersjon, te da je grupa čudovišta primjećena i 2003. godine u kineskom jezeru Tianči. Nekoliko ih je dobilo nadimak – naprimjer Isi, koja vreba iz japanskog jezera Ikada, te Slimi Slim iz američkog jezera Pejet u državi Ajdaho. Većina onih koji su vidjeli jezersko čudovište tvrde da su ostali prestravljeni i zapanjeni.

Čudovište iz škotskog jezera Loh Nesa, prozvano Nesi, viđeno je i na kopnu, ali samo nakratko. Čim je osjetilo da je primijećeno, odjurilo je nazad u vodu, gegajući se kao foka. Prema opisima riječ je, navodno, o stvorenju većem od foke koje svojim dugim vratom podsjeća na pleziosaura, izumrlog vodenog dinosaura. Rijetko se viđa posljednjih nekoliko godina. Možda su zagađenje vode i ljudska radoznalost onemogućila razmnožavanje tog stvorenja, ma kakvo ono bilo.

Druga tumačenja

Jezerska čudovišta mogla bi, također, biti odraz nekih drugih pojava. Kao prvo, jake struje u dubokoj vodi – koja je pri dnu hladna, a pri površini toplija – stvaraju virove. Osim toga, plutajući nanosi trule vegetacije obično ispuštaju gasove koji stvaraju struje pune mjehurića koje ih zatim pokreću. Na kraju, i vidre i foke moguće je zamijeniti za nepoznata stvorenja. Treba naglasiti da nijedno jezersko čudovište nije dosad uhvaćeno, ni živo, ni mrtvo, a podvodna istraživanja pomoću sonara nisu dala nikakve rezultate.

S druge strane, u dubini je vidljivost loša, a broj pouzdanih svjedoka sve je veći. Osim toga, postoje i fotografije – mada se ispostavilo za neke da su lažne.

Izvor: Cvrčak, mjesečnik za osnovce, god. VIII, br. 69, KULT d.o.o., Bihać, septembar, 2011, str. 12–13.