Kako izbjeći rak?
Kako izbjeći rak?

Kako izbjeći rak?

Autor: dr. Mladen Brezovec


Odgovor na to pitanje je zapravo vrlo jednostavan – zdravim načinom života te povratku životnim navikama vlastitog djetinjstva.

Rak je bolest povezana s dobi, načinom na koji živimo, koliko se krećemo i kako se hranimo, koliko kancerogena i kojom silinom unosimo u sebe, koliko smo sretni i kakav je naš ritam života. U malom postotku i nasljedni čimbenici utječu na pojavnost raka.

Za rak postoji primarna i sekundarna prevencija. Obje su podjednako važne.

Primarna prevencija doslovno znači prve mjere za zaustavljanje bolesti, ili drugim riječima, što činiti sa svojim zdravljem da ni jedna naša stanica ne može postati maligna.

Sekundarna prevencija znači rano otkrivanje oboljelih od raka i ima izuzetnu važnost i značaj, posebno za one kod kojih je rak otkriven u ranoj fazi. Sekundarnom prevencijom ne smanjujemo pojavnost bolesti, ali oboljelima omogućujemo gotovo 100%-nu izlječivost.

Rak je česta bolest zbog loših životnih navika, nekretanja, pretilosti i stresnog načina života. Mjere primarne prevencije mogu se provoditi kroz:

  • njegovanje zdravih prehrambenih navika
  • kretanje i umjerene vježbe svakodnevno
  • izbjegavanje loših životnih navika (pušenje, alkohol)
  • jačanje prirodnog imuniteta radi postizanja visokog imunološkog statusa
  • održavanje istog dnevnog bioritma
  • upravljanje vlastitim životom i bogat društveni život

I na kraju, čuvajući gensku i energetsku stabilnost cijelog organizma i svih njegovih stanica, štitimo ih od malignih promjena.

 

Izvor: Nove straze, časopis za prevenciju bolesti i promociju zdravlja, god. XXV, br. 33,  Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Koprivnica, prosinac 2015, str. 38-39.