Kako podučiti dijete čitanju? (2. dio)
Kako podučiti dijete čitanju? (2. dio)

Kako podučiti dijete čitanju? (2. dio)


Podučavanje osnovama

 1. Naučite dijete abecedu. Kada dijete razvije svijest o riječima, počnite da rastavljate riječi na slova. Iako je alfabet-pjesma klasični metod učenja abecede, pokušajte biti kreativniji. Objasnite svako slovo imenujući ga.
  1. Naučite ih prvo mala slova. Velika slova čine samo pet procenata svih slova u pisanom jeziku. Stoga, više pažnje posvetite učenju malih slova. Mala slova su daleko važnija u razvoju vještine čitanja.
  2. Pokušajte da osmislite igre sa slovima u kojima ćete učestvovati zajedno sa vašim djetetom. Takve interaktivne igre podstiču razvoj na više nivoa.
 2. Razvijajte fonemsku svijest.Jedan od najvažnijih koraka u učenju čitanja je povezivanje glasa sa slovom. Ovaj proces je poznat kao fonemska svijest. Ovo uključuje glasove koji se predstavljaju pojedinačnim slovima, kao i posebne glasove koje zapisujemo kombinacijom dva slova (dž, lj i nj).
  1. Fokusirajte se na jedno slovo/glas. Izbjegavajte konfuziju i gradite čvrst temelj držeći se određenog tempa pri obradi svih glasova.
  2. Dajite primjere iz stvarnog života za svaki izgovoreni glas; na primjer: „a” kao na početku riječi „auto”, „b” kao banana i sl. Ovo možete pretvoriti u igru pogađanja – izgovorite jednostavnu riječ (kao „auto”)  i tražite od djeteta da pogodi slovo kojim ta riječ počinje.
  3. Koristite se različitim igrama koje uključuju kritičko razmišljanje djeteta u cilju utvrđivanja korelacije glas-slovo.
  4. Djeci je lakše razviti svijest o glasovima kada riječi podijelimo na slogove. Izgovaranje slogova možemo popratiti pljeskanjem te tako učenje pretvoriti u svojevrsnu igru.
 3. Učite dijete pjesmicama. Memorisanje pjesmica razvija fonemsku svijest i olakšava prepoznavanje slova. Čitajte pjesmice djetetu, lagane stihove jednostavnih rima, kao što su eci, peci, pec i zec. Vaše dijete će uočiti obrasce glasova koje tvore određena slova; u ovom slučaju to su glasovi „eci – ec“.
 4. Podučite dijete slovakanju.Slovakanje podrazumjeva čitanje riječi slovo po slovo umjesto čitanja riječi odjednom. Ovakvo čitanje podrazumijeva dvije osnovne cjeline: čitanje riječi slovo po slovo i shvatanje njenoga značenja. Nemojte odmah očekivati da vaše dijete prepozna i razumije riječ; radije se fokusirajte na pravilan izgovor svakog pojedinačnog glasa/slova.
  1. U početku se nemojte koristiti cijelim pričama ili slikovnicama. Neka dijete čita liste riječi ili dio slikovnice ne fokusirajući se na radnju. Čitanje kratkih pjesmica sa pamtljivim rimama je izvrstan odabir.
  2. Slovakanjem naglas dijete obično lakše uči izgovarati riječi. Popratite rastavljanje riječi na dijelove pljeskanjem ukoliko je to potrebno.
  3. Nemojte biti isuviše strogi po pitanju izgovora glasova. Regionalni akcenti i slabe auditivne vještine otežavaju djeci izgovor većine glasova na akademski ispravan način. Prihvatite razumne napore.
 5. Ne brinite se mnogo zbog gramatike. Vrtićka djeca, predškolska djeca, te prvačići su veoma konkretni u načinu razmišljanja te se teško mogu nositi sa  složenim konceptima. Do četvrte godine, većina djece se već odlično koriste gramatikom, a u dogledno vrijeme, za očekivati je da će naučiti sva formalna gramatička pravila. Stoga, koncentrišite se samo na savladavanje mehaničke vještine čitanja, kako bi se što prije postiglo lahko i tečno čitanje.

 

Izvor: http://www.wikihow.com/Teach-Your-Child-to-Read

Preveo i prilagodio: Aldin Mustafić