Većina zemalja očekuje znatno napredovanje u životu starijih ljudi i očekivano trajanje života danas je duže nego prije. U čemu je tajna dugovječnosti? Kako možemo ne samo postići dulji život, nego i održavati optimalno zdravlje kroz godine i za vrijeme starosti?
I s individualnog stanovišta i sa socio-ekonomskog gledišta, važno je prilagoditi život godinama i godine životu.
Postoje mnoge fizičke, psihičke, socijalne promjene i promjene u okolišu koje se javljaju s godinama. Fiziološki problemi povezani su s niskim unosom hrane, probavnim smetnjama, smanjenim osjetom za okus i miris i oštećenjem mentalne funkcije.
Kronične bolesti i oštećenja, kao što su artritis, hipertenzija i moždani udar, srčana oštećenja, respiratorni problemi, dijabetes, rak i osteoporoza, mogu djelovati na kvalitetu života starije populacije. Dokazan je utjecaj prehrane na razvoj, osjetljivost i posljedice tih bolesti.
Neophodan sklad bolesti i prehrane
Prof. Christine Williams, University, UK: “Što duže živimo, prehrana mijenja svoju ulogu u prevenciji kroničnih bolesti. Prehrana kod akutno bolesnih starijih pacijenata isto je naglašena i potrebna su dalja istraživanja u pogledu akutnih i kroničnih prehrambenih potreba starijih ljudi.”
Uloga prehrane u zaštiti zdravlja i kvalitetnog življenja, s kvalitetnom prehranom u mladosti i srednjim godinama, također pridonosi sposobnosti starijih ljudi da se oporave od bolesti. Bez obzira na to žive li stariji ljudi u vlastitom domu, u bolnici ili u domovima, neishranjenost je povezana s povećanjem osjetljivosti na infekcije i smanjenom kvalitetom života te s povećanjem smrtnosti.
U svakoj životnoj dobi, bez obzira na godine ili fiziološke promjene, organizam zahtijeva za normalno funkcioniranje podmirenje prehrambenim i zaštitnim tvarima.
Općenito se prihvaća da se energetske potrebe smanjuju s godinama i da apetit postaje manji. Poboljšani unos prehrambenih tvari poboljšava prehrambeni status, vodi do bolje otpornosti organizma i može povećati raspoloženje i bolje opće osjećanje čovjeka.
Specifični manjak zaštitnih tvari uključuje vitamine B6, B12, folate, vitamin D i kalcij. Npr. starenje je povezano s manjom djelotvornosti esencijalnih prehrambenih tvari, kao što je smanjena sposobnost sinteze vitamina D u koži i smanjena apsorpcija prehrambenih tvari.
Pravilna prehrana pospješuje ozdravljenje
Prehrambeni antioksidansi, kao vitamin C i E, i druge supstancije u voću i povrću imaju zaštitnu ulogu u smanjenju rizika od raka. Stariji ljudi trebaju veći unos pojedinih prehrambenih tvari i njihovu sigurnu nadoknadu kod kroničnih ili akutnih bolesti.
Kod starijih osoba problemi su često povezani sa slabom dijagnozom pothranjenosti, zanemarivanjem prehrambenih ispitivanja i procjenom pregleda i prevladavanja pothranjenosti kod bolničkih pacijenata te pristupom koji pogoršava njihovo stanje za vrijeme boravka u bolnici. Bolja briga za starije i provođenje potrebnih prehrambenih mjera mogu ubrzati oporavak starijih osoba i smanjiti cijenu liječenja.
Budući cilj znanosti i medicine nije samo produljiti život, nego i smanjiti vrijeme koje ljudi provode bolesni ili nesposobni. Zdravo starenje uvijek je teško za one koji žive u siromaštvu, ali kvalitetna prehrana, vježba i izbjegavanje pušenja mogu omogućiti ljudima da ispune svoj potencijal i postignu optimalno zdravlje.
Doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.
Sandra Pavičić, dipl. inž.
Izvor: Narodni zdravstveni list, mjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, godina XLII, broj 484-485, Zavod za JZ PGŽ, Rijeka, svibanj-lipanj 2000, str 9.