Kamilica – melem za kožu i sluznicu
Kamilica – melem za kožu i sluznicu

Kamilica – melem za kožu i sluznicu

Autor: Petar Radaković, dr.med.


Kamilica je jedna od najrasprostranjenijih i najpoznatijih biljaka u svijetu, a fitoterapeuti najviše cijene „rimsku“ i „njemačku“. To je jednogodišnja biljka s razgranatom stabljikom, koja doseže visinu 20 – 50 cm.

Listovi su dvostruki, prstasto rascijepljeni, s uskim končastim listićima, a cvjetna stabljika je brazdasta i na vrhu šuplja. Cvjetovi su u sredini žuti, oivičeni bijelim jezičastim laticama. Raste na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz putove, a bere se za vrijeme cvjetanja, od kraja travnja do rujna. Suši se na bijelom papiru, na prozračnome mjestu, u sjenci, a potom se čuva u platnenim vrećicama. Kamilica sadrži eterična ulja, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, prirodnu gumu, proteine. Osnovni je aktivni sastojak kamilice eterično ulje azulen, koje lako isparava, pa se upravo stoga ne preporučuje kuhanje, već samo prelijevanje cvjetnih glavica vrelom vodom. Biljka se koristi u obliku tinkture, čaja, praška, eteričnog ulja i obloga.

Blagotvorna djelovanja

Fitoterapeuti preporučuju kamilicu u slučaju bolova i grčeva u trbuhu, raznih upala, groznice, kožnih bolesti, bolesti očiju te za ispiranje genitalnih organa, očiju, rana, opeklina, osipa…

Ta biljka poboljšava probavu, suzbija upalu sluznice crijeva i sprječava zatvor, dok se u kombinaciji s kimom daje bebama protiv bolova i grčeva u trbuhu. U slučaju prekomjernog otpadanja kose i peruti, preporučuje se redovito ispiranje odvarom od kamilice. Vrlo često se koristi u kozmetici zato što ublažava upalne procese, omekšava i njeguje tkiva. Za ispiranje očiju, rana, spolnih organa i osipa koristi se isključivo svježe pripremljen čaj.

Brojna istraživanja pokazala su da kamilica ima i sedativno djelovanje: manje doze ublažavaju anksioznost, dok veće doze rješavaju problem nesanice. Najbolji učinak postiže se ako se popije šalica toploga čaja kamilice uvečer prije spavanja ili se cvjetovi dodaju kupkama. Osobe koje piju sedative trebaju se posavjetovati s liječnikom o tome da li i u kojoj mjeri smiju koristiti ovu ljekovitu biljku.

Recepti:

Otpadanje kose – 4 žlice cvjetova kamilice preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta, procijediti, prohladiti i ispirati kosu.

Napetost i nervoza – dvije šake sušene kamilice preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, procijediti i dodati vodi za kupanje. Kupku primjenjivati pola sata prije spavanja.

Očne tegobe – žličicu kamilice ili filtar – vrećicu preliti s 2 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta, procijediti i ispirati oči ili natopiti vatu i koristiti kao oblog. Primjenjivati svaku večer prije spavanja!

Menstrualni bolovi:

a) preliti žlicu kamilice s 2,5 dl vreloga mlijeka i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta, procijediti i natopiti pamučnu krpu pa obložiti donji dio trbuha;

b) pomiješati 10 žlica konopljike, 5 žlica virka, 3 žlice hajdučke trave i 2 žlice kamilice, pa 3 žlice smjese preliti sa 7,5 dcl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat, procijediti i piti tijekom dana u gutljajima.

Upala sluznice i grčevi u trbuhu – dvije žličice cvijeta kamilice preliti s 2,5 dcl vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat, procijediti i piti 3 šalice toploga čaja dnevno.

Tinktura – staviti 10 g suhih cvjetova kamilice u tamnu staklenu bocu i preliti jednim decilitrom 70% alkohola, bocu zatvoriti i ostaviti da odstoji jedan mjesec na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje, procijediti kroz gazu i ponovo naliti u tamnu staklenu bočicu. Koristi se razblažena s malo vode u slučaju povreda kože i upala usta i grla.

Uljni ekstrakt – staviti šaku suhih cvjetova kamilice u staklenu teglu ili bocu i preliti s 2 dl maslinovog ulja pa dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mjestu da odstoji 3 tjedna, procijediti kroz gazu i koristiti za njegu ispucale kože tjemena i uklanjanje peruti, kao i za ublažavanje glavobolje, opeklina, alergija i klimakteričnih tegoba.

Disajne tegobe – preliti 1–2 žličice cvijeta kamilice s 2 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta uz povremeno miješanje, a zatim inhalirati.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVI, br. 652-653, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, svibanj-lipanj 2014, str. 28.