Mandarina je najpopularniji citrus – manja je od naranče, slađa i lakše se guli. Pa, ona i jeste naranča koja je došla iz Kine.
Kad na pijaci birate voće koje najviše doprinosi ljepoti i zdravlju, ruke će vam mahinalno krenuti ka citrusima. Limun, naranča, mandarina i njihova družina su vitalne namirnice kojima se u organizmu postiže vitaminski optimum. Najpopularnija među citrusima svakako je mandarina. Manja je od naranče, slađa i lakše se guli. Kod nas je popularna i zato što nam je tu blizu, pri ruci. Jer, velike plantaže ovog voća nalaze se u dolini Neretve. Optimalna klima, velika vlažnost i bogato tlo potaknuli su stanovnike na njihov uzgoj.
Vitamini, minerali, kalorije…
Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. U 100 g mandarine ima 30 mg vitamina C (naranča na istu količinu ima 50 mg C vitamina), a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 mg kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca. Općenito, agrumi imaju vrlo malu energetsku vrijednost. U 100 g mandarine imamo samo 34 kcal. Valja naglasiti i obilje vlakana, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave. Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila. Mandarina, dakle, u svom sastavu ima beta-karotene, a razgradnjom beta-karotena svi sisari, pa i ljudi, sintetiziraju vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.
Čudesni sok za početak dana
Svježe iscjeđen sok mandarine savršen je odabir za fresh početak dana. U 100 g soka od mandarine ima 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija, 14 mg fosfora, a tu su i željezo, cink i bakar, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija. U svježim mandarinama i soku od mandarina može se nesmetano uživati bez straha od povećanja tjelesne mase, a uz jamstvo unosa obilja dragocjenih nutritivnih tvari. Kora mandarinu čuva od propadanja, tako da mjesecima možemo konzumirati mandarine za zdravlje i ljepotu. Ukoliko su primjereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne tvari koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspješan i brz oporavak ukoliko nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.
Klementine, tangerine…
Mandarina je ustvari nadimak za malu naranču koja je 1805. g. prvi put došla iz Kine u Englesku. U mandarine se često ubrajaju i ostale male naranče kojima se lako skida kora. Bez obzira što su kiselkastije i manje mirišljave od mandarine, prilično su se proširile i po našim tržnicama.
Rođaci iz Azije
- U Evropu je prvi donesen citron (Citrus medica) po povratku silne vojske Aleksandra Velikog. Citron može biti dugačak i 30 cm, a slabog je limunskog okusa. Često se miješa s manjim i sočnijim – limunom. Nekad važan u medicini, simbol sreće u budizmu, danas se malo proizvodi i pomalo pada u zaborav.
- Naranča, limun i limeta polako pronalaze svoj put i osvajaju svijet. Dolaze do Indije, pa do Perzije i napokon Mediterana. Grci ih nisu poznavali, a Rimljani su znali samo limun. Mediteran ih je prigrlio, pa ponovo poslao na put. Na drugo putovanje Kolumbo je, između ostalih biljaka, na karipsko otočje donio sjemenke naranče, limuna i limete. Klima na Haitiju bila je idealna za rast naranči, koje su Španjolci ubrzo raširili i na Floridu te Kaliforniju.
- Današnje slatke naranče nastale su od gorke naranče koje najviše ima u Sevilji, gdje raste u drvoredima kao kod nas kesten. Od gorkih se proizvodi marmelada, koju posebno vole Englezi kad im nestane popularne marmelade od jagoda. Na Lastovu gorku naranču cijede po ribi poput limuna.
- Limeta izgleda poput malog, nedozrelog limuna. Miris joj je sličan limunu, ali ipak različit. Baš ta razlika čini je toliko posebnom. Plod je pun soka koji se različito koristi – od krema do koktela. Često se mali nezreli limuni prodaju pod limete.
- Male naranče koje se često smatraju mandarinama su i satsuma iz Japana i klementina koja je alžirskog porijekla, hibrid između mandarine i gorke naranče iz Sevilje (uzgojio ju je Pere Clement, 1902. godine).
- Tangerina, nazvana po marokanskom gradu Tangeru, najvjerovatnije je uzgojena u SAD krajem 19. stoljeća. A tu je i tangelo, križanac mandarine i grapefruita.
- Grapefruit je rođen u 18. stoljeću u Novom svijetu, križanjem naranče i daleko najvećeg citrusa, pomela. Gorkast je i teško se guli, ali je pun soka.
- Kumquat izgleda poput male naranče. Donedavno su ga svrstavali u citruse. Nema koru kao ostali citrusi i, za razliku od drugih, može se jesti cijeli. Prije nekoliko godina počeo se pojavljivati i u našim trgovinama.
- Calamansi je nastao od mandarine i kumquata. Mali citrus važan za filipinsku kuhinju. Da nema internet stranica, ko zna kad bismo ga vidjeli!
- Danas postoji tako veliki broj hibrida citrusa da ih je gotovo nemoguće sve pobrojati. Tvrdi se da postoje 162 vrste. Evo nekih: tangors, tangelo, orlando, minneola, temple orange, ortanique, pa mandarinske limete kao što su rangpur, kusaie, otaheite, poznatije kao rangpur. Kad naletite na yuzu, koji može rasti čak i u hladnom Tibetu, svakako ga kupite.
Ne bacajte koru
Važno je koru mandarine – ne bacati. Ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zastićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Eterično ulje mandarine, između ostalog, ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.
Citrus cocktail
Ako ste tokom sedmice izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sistemu, predlažemo „vikend“ detoksifikaciju organizma uz mirisne mandarine. Započnete li subotu, nedelju i ponedeljak napitkom po našem savjetu, u novu radnu sedmicu možete krenuti potpuno spremni. Evo i recepta za citrusni cocktail:
– 2 naranče
– 2 mandarine
– 1/2 limuna
– grančica svježe nane
Oguljenim narančama i mandarinama uklonite koštice i iscjedite ih u sokovniku, zajedno sa svježom mentom. Ukoliko nemate svježu mentu, sok možete razrijediti s 50 ml čaja od nane koji ste prethodno ohladili.
Budite originalni
Mandarine se izvrsno slažu s jabukama, kruškama, narančama, orašastim voćem (sjeckani bademi i orasi), ali i brojnim čajevima. Umak od ploda mandarine može se poslužiti uz meso divljači i uz jela od tijesta. Moderne ezgotične salate, koje su svojevrstan kolaž povrća, bijelog mesa i tjestenine, vrlo dobro prihvaćaju i nasjeckane komadiće mandarine, koja jelima daje svježinu.
Izvor: Zdravlje, porodična revija, god. IV, br. 37, Avaz, Sarajevo, decembar/prosinac 2005, str. 70-71.