Kineska mudrica
Kineska mudrica

Kineska mudrica

Mandarina je najpopularniji citrus – manja je od naranče, slađa i lakše se guli. Pa, ona i jeste naranča koja je došla iz Kine.

Kad na pijaci birate voće koje najviše doprinosi ljepoti i zdravlju, ruke će vam mahinalno krenuti ka citrusima. Limun, naranča, mandarina i njihova družina su vitalne namirnice kojima se u organizmu postiže vitaminski optimum. Najpopularnija među citrusima svakako je mandarina. Manja je od naranče, slađa i lakše se guli. Kod nas je popularna i zato što nam je tu blizu, pri ruci. Jer, velike plantaže ovog voća nalaze se u dolini Neretve. Optimalna klima, velika vlažnost i bogato tlo potaknuli su stanovnike na njihov uzgoj.

Vitamini, minerali, kalorije…

Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. U 100 g mandarine ima 30 mg vitamina C (naranča na istu količinu ima 50 mg C vitamina), a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 mg kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca. Općenito, agrumi imaju vrlo malu energetsku vrijednost. U 100 g mandarine imamo samo 34 kcal. Valja naglasiti i obilje vlakana, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave. Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila. Mandarina, dakle, u svom sastavu ima beta-karotene, a razgradnjom beta-karotena svi sisari, pa i ljudi, sintetiziraju vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.

Čudesni sok za početak dana

Svježe iscjeđen sok mandarine savršen je odabir za fresh početak dana. U 100 g soka od mandarine ima 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija, 14 mg fosfora, a tu su i željezo, cink i bakar, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija. U svježim mandarinama i soku od mandarina može se nesmetano uživati bez straha od povećanja tjelesne mase, a uz jamstvo unosa obilja dragocjenih nutritivnih tvari. Kora mandarinu čuva od propadanja, tako da mjesecima možemo konzumirati mandarine za zdravlje i ljepotu. Ukoliko su primjereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne tvari koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspješan i brz oporavak ukoliko nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.

Klementine, tangerine…

Mandarina je ustvari nadimak za malu naranču koja je 1805. g. prvi put došla iz Kine u Englesku. U mandarine se često ubrajaju i ostale male naranče kojima se lako skida kora. Bez obzira što su kiselkastije i manje mirišljave od mandarine, prilično su se proširile i po našim tržnicama.

Rođaci iz Azije

  1. U Evropu je prvi donesen citron (Citrus medica) po povratku silne vojske Aleksandra Velikog. Citron može biti dugačak i 30 cm, a slabog je limunskog okusa. Često se miješa s manjim i sočnijim – limunom. Nekad važan u medicini, simbol sreće u budizmu, danas se malo proizvodi i pomalo pada u zaborav.
  2. Naranča, limun i limeta polako pronalaze svoj put i osvajaju svijet. Dolaze do Indije, pa do Perzije i napokon Mediterana. Grci ih nisu poznavali, a Rimljani su znali samo limun. Mediteran ih je prigrlio, pa ponovo poslao na put. Na drugo putovanje Kolumbo je, između ostalih biljaka, na karipsko otočje donio sjemenke naranče, limuna i limete. Klima na Haitiju bila je idealna za rast naranči, koje su Španjolci ubrzo raširili i na Floridu te Kaliforniju.
  3. Današnje slatke naranče nastale su od gorke naranče koje najviše ima u Sevilji, gdje raste u drvoredima kao kod nas kesten. Od gorkih se proizvodi marmelada, koju posebno vole Englezi kad im nestane popularne marmelade od jagoda. Na Lastovu gorku naranču cijede po ribi poput limuna.
  4. Limeta izgleda poput malog, nedozrelog limuna. Miris joj je sličan limunu, ali ipak različit. Baš ta razlika čini je toliko posebnom. Plod je pun soka koji se različito koristi – od krema do koktela. Često se mali nezreli limuni prodaju pod limete.
  5. Male naranče koje se često smatraju mandarinama su i satsuma iz Japana i klementina koja je alžirskog porijekla, hibrid između mandarine i gorke naranče iz Sevilje (uzgojio ju je Pere Clement, 1902. godine).
  6. Tangerina, nazvana po marokanskom gradu Tangeru, najvjerovatnije je uzgojena u SAD krajem 19. stoljeća. A tu je i tangelo, križanac mandarine i grapefruita.
  7. Grapefruit je rođen u 18. stoljeću u Novom svijetu, križanjem naranče i daleko najvećeg citrusa, pomela. Gorkast je i teško se guli, ali je pun soka.
  8. Kumquat izgleda poput male naranče. Donedavno su ga svrstavali u citruse. Nema koru kao ostali citrusi i, za razliku od drugih, može se jesti cijeli. Prije nekoliko godina počeo se pojavljivati i u našim trgovinama.
  9. Calamansi je nastao od mandarine i kumquata. Mali citrus važan za filipinsku kuhinju. Da nema internet stranica, ko zna kad bismo ga vidjeli!
  10. Danas postoji tako veliki broj hibrida citrusa da ih je gotovo nemoguće sve pobrojati. Tvrdi se da postoje 162 vrste. Evo nekih: tangors, tangelo, orlando, minneola, temple orange, ortanique, pa mandarinske limete kao što su rangpur, kusaie, otaheite, poznatije kao rangpur. Kad naletite na yuzu, koji može rasti čak i u hladnom Tibetu, svakako ga kupite.

Ne bacajte koru

Važno je koru mandarine – ne bacati. Ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zastićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Eterično ulje mandarine, između ostalog, ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

Citrus cocktail

Ako ste tokom sedmice izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sistemu, predlažemo „vikend“ detoksifikaciju organizma uz mirisne mandarine. Započnete li subotu, nedelju i ponedeljak napitkom po našem savjetu, u novu radnu sedmicu možete krenuti potpuno spremni. Evo i recepta za citrusni cocktail:

– 2 naranče

– 2 mandarine

– 1/2 limuna

– grančica svježe nane

Oguljenim narančama i mandarinama uklonite koštice i iscjedite ih u sokovniku, zajedno sa svježom mentom. Ukoliko nemate svježu mentu, sok možete razrijediti s 50 ml čaja od nane koji ste prethodno ohladili.

Budite originalni

Mandarine se izvrsno slažu s jabukama, kruškama, narančama, orašastim voćem (sjeckani bademi i orasi), ali i brojnim čajevima. Umak od ploda mandarine može se poslužiti uz meso divljači i uz jela od tijesta. Moderne ezgotične salate, koje su svojevrstan kolaž povrća, bijelog mesa i tjestenine, vrlo dobro prihvaćaju i nasjeckane komadiće mandarine, koja jelima daje svježinu.

 

Izvor: Zdravlje, porodična revija, god. IV, br. 37, Avaz, Sarajevo, decembar/prosinac 2005, str. 70-71.