Kna, kana, hena
Kna, kana, hena

Kna, kana, hena


Allahov Poslanik, s.a.v.s., koristio je knu radi liječenja čireva i rana. Prenosi se od Selme, majke Rafi'a, koja je bila sluškinja Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekla:

“Kada god je Allahov Poslanik, s.a.v.s., imao čir ili ranu, naredio bi mi da na to stavim knu.” (Tirmizi)

Također, koristio ju je za liječenje glavobolje. Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je rekao: “Kada bi Allahov Poslanik, s.a.v.s., osjetio bolove u glavi koji su dolazili kao posljedica primanja Objave, umotavao bi glavu u knu.” (el-Kamil fi du'afa’ er-ridžal, 2/10)

Kna je koristan rastvor protiv opekotina, a dobra je i protiv rana u usnoj šupljini, kada se žvače. Također koristi i protiv oteklina i rana. Kada se cvat kne stavi među vunenu odjeću, daje joj lijep miris i čuva je od truhljenja. Ukoliko se smjesom kne mažu nokti, dobiju sjaj i ljepotu. Također, smjesa kne i masla koristi se za spravljanje obloga koji se stavljaju na ostatke čireva koji cure. Kna se koristi i za suzbijanje svraba i šuge, jača korijen kose i korisna je protiv glavobolje te protiv bubuljica na rukama, nogama i drugim dijelovima tijela. Kna se koristi u obliku kreme kojom se mažu rane i dijelovi tijela. Koristi se i u obliku obloga, pročišćava se i pije se ta voda, a može se i žvakati njezin list.

 

Izvor: Madžid Matar, Liječenje Kur'anom, medom i ljekovitim biljem, pdf. izdanje, Sarajevo, 2008, str. 224.