Kolposkopija
Kolposkopija

Kolposkopija

Autor: prof. dr. sci. Mahira Jahić


Kolposkopija je bezbolna dijagnostička procedura kojom se pod optičkim aparatom koji uvećava 4-40 puta vidno polje prate promjene na grliću materice, vagini i vulvi.

Cilj kolposkopije je:

  • Rano otkrivanje početnih promjena na površini vrata materice, a koje mogu postepeno prerasti u rak grlića materice;
  • Tačna procjena mjesta i stepena proširenosti takvih promjena;
  • Mogućnost prepoznavanja promjena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji je direktno odgovoran za nastanak karcinoma grlića materice;
  • Prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili u naprednim stadijumima;
  • Praćenje uspjeha liječenja promjena na grliću.

Tehnika kolposkopije:

Kolposkopija se vrši tako što se prvo aplicira spekulum da bi se kolposkopski pregledali vagina i grlić materice.

Premazivanjem grlića 3% sirćetnom kiselinom, otklanja se višak sluzi, dok epitel grlića bubri i promene postaju vidljivije. Dejstvo sirćetne kiseline traje 2-3 min, te se u slučaju dužeg trajanja pregleda grlić premazuje više puta.

Po završenom pregledu grlića sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom (rastvor koji sadrži jod). Zdrave ćelije pločasto slojevitog epitela sadrže glikogen koji je jod pozitivan (grlić dobija tamno braon boju), a ćelije cilindričnog, displazičnog epitela, kao i maligne ćelije, ne sadrže glikogen i jod su negativne. Ovo premazivanje grlića jodnim rastvorom zove se Schillerova proba.

Kolposkopski pregled se radi na istom stolu i u istom položaju kao obični ginekološki pregled, obavlja se nakon prestanka menstruacijskog krvarenja, ili sredinom ciklusa. Pregled nije bolan, a nelagodan je kao i svaki ginekološki pregled s uzimanjem Papatesta.

Kolposkopija traje oko 15 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ako je potrebno uzeti komadić tkiva za analizu (biopsija) tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija u sam grlić maternice.

 

Izvor: www.drmahirajahic.ba