Kradljivac koji se pravdao sudbinom
Kradljivac koji se pravdao sudbinom

Kradljivac koji se pravdao sudbinom

Živio nekad jedan lopov koji se posve odao krađi. Krao je sve što bi stigao, hranio se ukradenim novcem, i nimalo se nije kajao zbog svojih nedjela. Gradski stražar naposljetku ga uhvati u krađi i povede ga u zatvor. Stražar se veoma začudi kad shvati da se lopov nimalo nije postidio što je zatečen u krađi. “Kako to da se nimalo ne stidiš svoga grijeha i nedjela?!”, upita stražar, a lopov posve mirno odgovori: “Zašto da se stidim kad je sve to sudbina! Bog je odredio da budem lopov; da je On htio drugačije, ja ne bih krao i bio bih možda trgovac, pekar ili učitelj.” “Hoćeš li, onda, ako te sad za kaznu pretučem, reći da je i to Božije određenje?”, upita ga stražar. Lopov se tad zbuni i zaćuta, a u zatvoru mu stražar ispriča jednu poučnu priču o tome šta je sudbina i Božije određenje, a šta ljudska sloboda volje i mogućnost izbora.

Naime, jednom se neki mladić uvukao u tuđi vrt, ispeo se na stablo i stao u slast jesti voće. Vlasnik vrta ga opazi i zagalami na njega: “Sram te bilo, propalico, zar se tek tako može ući u tuđi vrt i bez pitanja brati voće?!” Mladić odgovori: “Ovaj vrt je Božije vlasništvo, jer čitav svijet pripada Njemu, a ja sam Božiji rob i imam pravo jesti voće koje je Bog stvorio. Zašto me vrijeđaš i napadaš?! Zar tebe nije sram da škrtariš s onim što je stvorio dobri Bog, a znaš da je On beskrajno bogat i da njegov imetak ne može presušiti!”

Vrt pripada Bogu, a ja sam Njegov rob,

pa ako i pojedem hurmu, nju je stvorio Bog;

što se tako srdiš i galamiš na me,

zar ja mogu umanjiti Božije imanje!

Vlasnik vrta tad naredi svom slugi: “Požuri kući i donese mi onaj debeli konopac, a onda ću dati pravi odgovor ovom bezobraznom lopovu!” Sluga posluša i brzo se vrati noseći konopac, a onda vlasnik vrta skide onog mladića sa stabla, veza ga konopcem i stade ga tući i šamarati. Dok su udarci pljuštali po njemu, mladić je zapomagao: “Šta je tebi, nevjerniče! Tučeš me iako znaš da nisam ništa kriv! Lijepo sam ti objasnio da nemaš razloga da se ljutiš!” “Pa ja, ustvari, ništa i ne radim”, odgovori mu vlasnik vrta, “Božiji rob udara drugog Božijeg roba štapom koji također pripada Bogu. Ne znam zašto se žališ i zapomažeš kad i sam znaš da mi ustvari nemamo ništa s ovim.”

Kad sasluša stražarevu priču, kradljivac shvati svoju zabludu. Bilo mu je jasno šta je stražar htio reći s ovom pričom i znao je da je zbilja glupo vlastite grijehe i pogreške pravdati sudbinom i Božijom voljom.

Sad se kajem što iznesoh tako glupo opravdanje,

 jer zaista mi smo krivi za vlastito stanje;

sve što radiš, radiš po slobodnoj volji,

ti sam biraš da l’ ćeš biti gori ili bolji.

Zapamtimo, dakle, da nam je dobri Bog, Stvoritelj čitavog svijeta i nas samih, dao slobodnu volju i mogućnost izbora, i upravo zato mi i hoćemo odgovarati za svoja djela. Kad čovjek učini kakvo zlo, ne može se pravdati da je tako bilo suđeno. Na nama je da odaberemo između dobra i zla, da uvijek dobro razmislimo da li je ono što činimo ispravno ili pogrešno. Razum i slobodna volja su velike blagodati koje nam je Bog darovao, i mi smo dužni potruditi se da te blagodati što bolje iskoristimo.

 

Izvor: Dželaluddin Rumi Mevlana, Kazivanja iz Mesnevije, Fondacija „Baština duhovnosti“, Mostar,  2011., preveo i prilagodio: Muamer Kodrić, str.76-78.