Kultura stanovanja
Kultura stanovanja

Kultura stanovanja

Stan je naše sklonište u kome nakon svakodnevnih poslova obitavamo. U njemu boravimo isto toliko vremena koliko provedemo ukupno na najrazličitijim mjestima izvan kuće, a to je polovina našeg života. Da bismo se lijepo, ugodno i prijatno u njemu osjećali, moramo stvoriti ambijent u kome ćemo to imati. Trebamo ga držati čisto i uredno kao vlastito tijelo i odijelo pa da to postignemo. Moramo ga svakodnevno pomesti i obrisati prašinu sa stvari i zidova; iz stana odstraniti sve što je nepotrebno; paziti da nam nužnik bude stalno čist, jer ako se svakodnevno ne čisti, može postati rasadnik zaraznih bolesti, a naročito ljeti, jer ljetne žege pogoduju razmnožavanju zaraznih klica. Najbolje je da u nužniku, po mogućnosti, bude tekuća voda koja će nam u tome najbolje pomoći. O svemu ovome moramo voditi računa ne samo radi svoje udobnosti već i da bi sačuvali zdravlje. I ne samo svoje već i ostalih članova obitelji.

Islam je vjera apsolutne čistoće i nije ništa ispustio, a da nije upozorio i dao jasna i određena uputstva svojim sljedbenicima. U tom pogledu uputio ih je kako će se vladati, i to u vidu obligatnih zapovijedi ili lijepih preporuka i savjeta.

Odnosi između susjeda

Da bismo s komšijama bili u dobrim odnosima, moramo se pridržavati kućnog  i  uobičajenog komšijskog reda. Živjeti bez buke i galame, a naročito kad se drugi odmaraju, ne uključivati radio ili televiziju da smeta susjedima, ako imamo zajedničke prostorije sa drugima, uredno i brižljivo ih održavati, ne istresati stvari kroz prozor, nastojati da domaće životinje ne smetaju komšijama, djecu upozoravati da se pristojno ponašaju prema njima i kloniti se svega što bi dovelo do nesporazuma u ulici ili naselju.

Naš pejgamber Muhammed, a.s., je rekao:

„Najbolji je onaj koji je najbolji prema svom susjedu.“

„Ako te komšija zamoli, udovolji mu, ako od tebe zatraži pomoć, pomozi mu, a ako od tebe traži zajam, pozajmi mu, ako te pozove, odazovi mu se, ako se razboli, obiđi ga, ako umre, isprati ga do mezara, ako ga pogodi nesreća, pomozi mu. Ne uznemiravaj svoga komšiju parom svoga lonca, a ni bez njegove dozvole ne podiži zgradu na njegovu štetu da bi mu zaklonio svjetlo.“

„Čini dobro svome komšiji bit ćeš musliman, nemoj se mnogo smijati, jer veliki smijeh ubija srce i dušu.“

„Zaista, čovjek neće biti od pravovjernih dok mu srce ne bude u skladu s jezikom, a jezik sa srcem, dok mu se ne budu podudarala djela s govorom, i dok mu komšija ne bude siguran od njegovih zala.“

Uređenje stana

Vrlo je važno postići harmoničnu jednostavnost i sklad u stilu, bojama, kao i razmještaju pojedinih komada namještaja u stanu. Stil namještaja i njegov izbor treba uskladiti prema prostorijama. Neukusno je namješten stan ako je prenatrpan i načičkan ukrasima koji kvare ambijent, kao što su razni bezvrijedni suveniri, razni zidni tanjiri, jeftini ukrasi za vitrinu, lusteri neukusna oblika, vještačko cvijeće i drugi predmeti sumnjive vrijednosti.

Treba nastojati da sredina svake prostorije bude prazna kako bi nam ostalo više mjesta za kretanje i za vršenje povremenih radnji.

„Božiji Poslanik nam je naredio, da u našim kućama odredimo mjesto gdje ćemo klanjati i  strogo nas upozorio da ta mjesta čistimo.“ (Hadis)

 

Izvor: Salih Šabeta, Islamski bonton, TKP „Šahinpašić“, Sarajevo, 1996, str. 56–57.