Kurkuma
Kurkuma

Kurkuma

Hrana kao lijek

Od samog početka svoga postojanja, čovječanstvo koristi hranu kao lijek. Mnoge drevne medicinske tradicije govore o tome da izbor, kombiniranje i pripremanje namirnica direktno utječe na naše zdravlje.

Začini kao osnova svake kuhinje predstavljaju bitan element koji može imati direktnog utjecaja na zdravlje pojedinca.

Kurkuma

Ova biljka, kurkuma, iako relativno nepoznata biljka u Evropi sve do kraja 20. stoljeća, zaista je pravo čudo prirode. Od davnina se koristi u azijskoj kuhinji, podneblju na kojem savremena medicina svjedoči manjem obolijevanju od pojedinih bolesti, a jedan od zaslužnika toga je zasigurno i kurkuma. 

Hemijski sastojci koji se nalaze u kurkumi zaista čine pravi savršeni spoj za očuvanje zdravlja i dugovječnosti. 

Kako je iz obitelji đumbira, svježa kurkuma je aromatična, ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu narandže i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.

Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Inače, antioksidansi su jedni od glavnih odgovornih materija za usporavanje starenja ljudskog organizma.

Protuupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, ali bez ikakvog toksičnog djelovanja odnosno nus-pojavama koje u manjoj ili većoj mjeri imaju svi hemijski dobijeni lijekovi. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost ljekovitog djelovanja na upalnu bolest crijeva (Chronova bolest ili ulcerozni kolitis). 

Kliničke studije su također pokazale da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje učinkovito djelovanje na smanjenje ukočenosti ujutro, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova. Također, kurkuma poboljšava varenje, jer na svakih 100 g  sadrži 21 g prehrambenih vlakana.

Kurkuma je predmet mnogih medicinskih istraživanja. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkumina na usporavanje pojave raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostate pripisuje prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi. Obje biljke posjeduju fitokemikalije koji zajedničkim djelovanjem inhibiraju razvoj stanica raka. Inhibitori u hemijskom procesu su one supstance koje usporavaju djelovanje određenih hemijskih reakcija. 

Osim toga, kurkuma je prirodni antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se koristi protiv depresije, a i tvrdi se da reducira negativne nuspojave lijekova za hemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, dok neki izvori navode da može pomoći kod psorijaze i ostalih upalnih procesa kože.

Stručnjaci za alternativnu medicinu savjetuju uzimanje kurkume s mlijekom zbog reduciranja rizika od pojave osteoporoze ili ublažavanje simptoma artritisa, a redovitim konzumiranjem kurkume smanjuje se mast u krvi i potiče cirkulacija.

Treba naglasiti da se kurkuma razlikuje od mješavine začina po imenu curry, koji inače sadrži kurkumu,  ali u vrlo maloj količini, a karakteristična njegova žuta boja upravo i potiče od nje. Današnja nauka konstantno produžuje listu bolesti čijem izlječenju kurkumin, glavni sastojak kurkume pomaže.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite, to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži: vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Priredila: Aida Etminan, dipl. ing. hemije