Lagana hrana je ključ proljetne kuhinje
Lagana hrana je ključ proljetne kuhinje

Lagana hrana je ključ proljetne kuhinje


Tokom zime, tijelo se napaja iz rezervi hranjivih materija prikupljenih tokom ljeta i jeseni. Početkom proljeća, te su rezerve gotovo istrošene, što je jedan od uzroka proljetne iscrpljenosti. Uz manjak vitamina, može vas opteretiti i promjena životnog ritma i prelazak na ljetno računanje vremena, koje vam “krade” jedan dragocjeni sat. Zbog toga, uprkos ljepoti proljeća, možete patiti od malaksalosti i lošeg raspoloženja te biti podložniji bolestima. Ojačate li tijelo vitaminima i drugim hranjivim materijama, uz više odmora i redovnog spavanja, podnijet ćete proljeće bez ikakvih tegoba. Ako niste preko zime vodili računa o popuni organizma vitaminima, vrijeme je da to učinite sada. U tome će vam pomoći svježa hrana.

Stavite zeleno lisnato povrće u žarište svog proljetnog plana prehrane. Jedite je sirovu, lagano kuhanu ili dinstanu. Lagana je hrana ključ proljetne kuhinje. Izbjegavajte jesti kad niste gladni i rasteretite svoj probavni sistem. Uzimajte hranu koja vam ulijeva energiju, umjesto one koja vas iscrpljuje.

Marelice – Marelice su odličan način da zadovoljite vašu želju za slatkim. Pune karotenoida i fitonutrijenata koji nude velike količine antioksidansa. Pored toga, sadrže likopen i beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Osim što održava zdravlje očiju, vitamin A smanjuje naslage plaka na arterijama i štiti srce.

Grašak – Uzbudljivo proljetno povrće koje nudi veliko zdravstveno dobro. Odličan izvor vitamina A i C. Mladi grašak možete jesti i sirov. Ako ga ipak želite skuhati, nemojte pretjerati, jer dugim kuhanjem uništavate vrijedne vitamine.

Bosiljak – Zbog svog snažnog okusa, omiljen je sastojak talijanskih jela i umaka za tjesteninu, ali i ukusan dodatak brojnim salatama. Sadrži vitamin A i jedinstvenu smjesu flavonoida, koji pomažu zaštititi ćelijsku strukturu i hromosome od zračenja i oksidativne štete.

Šparoge – Nisu samo sočne, nego su i dobre za vaše zdravlje. Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, koja je važna za zdravlje srca i mozga. Iako je folna kiselina (vitamin B9) prisutna u mnogim namirnicama, njen je manjak vrlo čest. Jedna šoljica šparoga osigurava 67 posto dnevne preporučene količine folne kiseline.

Blitva – Blitva je nesumnjivo jedno od najhranjivijih povrća. Ima visok udio vitamina A i E, koji su vrlo djelotvorni antioksidansi. Sadrži i brojne druge vitamine, minerale i vlakna. Bogata je flavonoidima kao što su antocijanini i karotenoidi, koji pružaju zaštitu od slobodnih radikala.

Špinat – Špinat je pun hranjivih materija. Bogat je vitaminima A, C, K, B9, željezom, magnezijem i kalijem. Da biste od njega izvukli najviše koristi, jedite ga svježeg i sirovog. Zamijenite li zelenu salatu špinatom, dodatno ćete se nakrcati vitaminima.  Možete ga koristiti i kao jedan od sastojaka zelenog kašastog soka.

Komorač – Manje poznat član povrtne porodice, komorač izgledom nalikuje na stabljiku celera, ali ima okus po sladiću. Bogat je vitaminom C, kalijem i vlaknima. Razrežite glavice napola pa ih jedite sirove, skuhajte na pari ili zapecite.

Citrusni plodovi – Narandža, limun, limeta, mandarina i grejp su zlatni rudnici C vitamina, čija je uloga u podizanju imuniteta i vitalnosti dokazana u istraživanjima. Svakodnevno konzumirajte najmanje jednu porciju ovih plodova. To može biti jedna cijela narandža, jedan cijeli grejp ili dvije mandarine. Kao porcija računa se i sok od cijele naranče, grejpa ili limuna.

Orašasti plodovi – Ako ste izloženi povećanom mentalnom stresu, preporučujemo da dnevno jedete pet do deset  badema, oraha ili lješnjaka. Izuzetno su bogati hranjivim materijama, posebno esencijalnim masnim kiselinama omega-3 i omega-6.

Žitarice – Vaša bi proljetna ishrana trebala uključivati integralne žitarice. Osobito je korisna kaša od kukuruza (non-GMO), ječma, raži, heljde i  pšeničnih klica. One sadrže sve nutrijente nužne za živčani sustav, koji je u proljeće iscrpljen i nestabilan.

Energetski napitak od citrusnog voća – Ako ste iscrpljeni, dobro će vam doći voćno energetsko piće. Napravite napitak od soka limuna, narandže, grejpa i tople vode u jednakim omjerima. U to dodajte dvije kašičice meda. Svakodnevno ispijanje ispunit će vas vitaminom C, vratiti vam snagu i podići raspoloženje.

Zeleni kašasti sokovi – Ne zaboravite svako jutro popiti vaš zeleni kašasti sok  koji daje bogatstvo energije i  zdravlja.

Obilje tekućine – U proljeće morate činiti sve da biste olakšali apsorpciju hranjivih materija i oslobodili tijelo od toksina prikupljenih tokom zime. Pomozite si ispijanjem dvije do tri litre tekućine dnevno, što uključuje vodu, sokove od svježe iscijeđenog voća i vitaminske napitke.

Mrkva – Dobra stara mrkva izvrsno je povrće, koje neizostavno morate unijeti u prehranu. Sadrži vitamine A, C i vlakna, a možete je jesti sirovu ili kuhanu.

Zelena salata – Kad govorimo o povrtnim salatama, nisu sve jednake. Zelena je salata poznata po velikoj količini vitamina C i beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Takođe, zelena je salata jedno od rijetkih povrća koje posjeduju značajne količine hroma – minerala koji reguliše nivo šećera u krvi.

 

Izvor: www.hranisezdravo.ba