Leptir sa staklenim krilima
Leptir sa staklenim krilima

Leptir sa staklenim krilima

Autor: Sandra Kolundžija

Sa svojim točkicama, prugicama, apstraktnim mrljama i uzorcima te svim mogućim nijansama boja, leptiri se ljepotom mogu nadmetati s mnogim umjetničkim djelima. Uzorci i boje nastaju lomom svjetla na gusto raspoređenim ljuskicama koje se prekrivaju poput crijepova po njegovim krilima.

Jedna skupina leptira hrabro je odbacila ljuskice i pokazala svijetu svoja krhka prozirna krila. Jedva biste ih opazili da nema crvenkasto smeđeg ruba krila koji ga čini vidljivim. Budući da su gotovo potpuno prozirni, pozadina je vidljiva kroz krila te je teško razaznati samog leptira, bilo u letu, bilo kad miruju na biljkama.

U rano jutro leptiri posjećuju cvijeće i hrane se nektarom. Ali ne bilo kakvo cvijeće, nego otrovno cvijeće biljaka glavočika i pohranjuju otrovne tvari iz biljke u svoja tkiva. Leptiri ne moraju biti smrtonosno otrovni – dovoljna je mala količina otrova da bi bili užasnog okusa, te će većina grabežljivaca obeshrabreno potražiti nešto ukusnije za ručak.

Dio tih otrova mužjaci leptira koriste za stvaranje feromona, kemijskih signala kojima zavode moguće partnerice. U vrijeme parenja mužjaci se okupljaju u veće grupe (20-30 mužjaka različitih vrsta staklenih leptira) u sjenovitim kutcima šume i privlače ženke ispuštajući feromone.

Nakon parenja polažu jaja na otrovne biljke iz skupina pomoćnica. Tako i njihove gusjenice, hraneći se lišćem, postaju neukusne grabežljivcima! Kad gusjenica ovog leptira prolazi kroz preobrazbu, stvori oko sebe kukuljicu metalik srebrne boje koja je kukastim nastavkom pričvrćena na list ili stabljiku. Gledajući izdaleka, izgledaju kao velike kapljice vode ili ogledalca, zbog čega se ovi leptiri u Kostarici nazivaju «espejitos», što znači mala ogledalca.

 

Izvor: www.bioteka.hr