Propolis je ljekovit proizvod pčela medarica. Djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica, pa ga stručnjaci smatraju lijekom 21. stoljeća. Primjenjuje se kod anemije, problema organa za disanje, njege usne šupljine, u dermatologiji, za povećanje imuniteta organizma, kod infekcija probavnog trakta, zaštite jetre te u kozmetici.
Propolis je ljekoviti proizvod, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, slabog mirisa. Pčele ga koriste za zatvaranje pukotina unutar košnice, poliranje saća koje služi kao skladišta za med, cvjetni prah i kao kolijevka za ličinke, zatim regulaciju temperature i balzamiranje uljeza koje ne mogu odstraniti iz košnice.
Od jedne pčelinje zajednice na godinu se skupi između 150 i 400 grama propolisa. Naziv propolis potječe od grčke riječi pro – prije ili ispred i polis – grad, zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu. Propolis se kao naziv upotrebljava u gotovo svim dijelovima svijeta.
Hemijski sastav propolisa još nije u potpunosti razjašnjen – otkriveno je dosad oko 180 njegovih sastojaka. Propolis se razlikuje po boji, mirisu i vjerovatno po ljekovitim svojstvima, ovisno o sastavu i godišnjem dobu.
Zna se da sadrži razne smole i smolama slične tvari, balzame i eterična ulja, vosak, pelud, flavonoide, mineralne tvari te takozvane biljne hormone. U biljnom svijetu flovonoidi su inače široko rasprostranjeni, a uoga im je zaštita biljaka od patogena iz okoline. U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, apigenin, pinocembrin, pinobaksin.
Zahvaljujući navedenim flavonoidima, u kombinaciji s ostalim terapijskim lijekovima postiže se uspjeh u prevenciji i liječenju tumora.
Način upotrebe
Proizvodi na bazi propolisa dolaze na tržište u različitim oblicima:
– alkoholnim otopinama
– bezalkoholnim otopinama
– uljnim kapima
– sprejevima za usnu i nosnu šupljinu
– mastima i kremama
– tabletama i kapsulama
Za liječenje se propolis kao otopina obično primjenjuje s medom ili drugim pčelinjim proizvodima.
Na kašiku meda nakapati propolis, promiješati i topiti što dulje u ustima, ili namazati na kruh, a može se popiti i razmućen u toplom ili hladnom biljnom čaju.
Mogućnost alergije na propolis vrlo je rijetka. Preporuka je da se započne s manjim brojem kapi od preporučene doze i postepeno povećava.
Čuvati na tamnom
Propolis treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama, na tamnom mjestu pri temperaturi od 10 do 12°C, daleko od toplinskih izvora. Isto tako, ne preporuča se miješanje starog i novog propolisa.
Upotreba propolisa kod djece
Dojenčad do jedne godine ne smiju uzimati alkoholnu otopinu propolisa s medom, a za djecu vrtićke dobi svakako se treba posavjetovati s liječnikom.
Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, god. IV, br. 30, „a-roto press“ d.o.o., Sarajevo, maj/svibanj 2005, str. 59.