Lijek za novi vijek
Lijek za novi vijek

Lijek za novi vijek


Propolis je ljekovit proizvod pčela medarica. Djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica, pa ga stručnjaci smatraju lijekom 21. stoljeća. Primjenjuje se kod anemije, problema organa za disanje, njege usne šupljine, u dermatologiji, za povećanje imuniteta organizma, kod infekcija probavnog trakta, zaštite jetre te u kozmetici.

Propolis je ljekoviti proizvod, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, slabog mirisa. Pčele ga koriste za zatvaranje pukotina unutar košnice, poliranje saća koje služi kao skladišta za med, cvjetni prah i kao kolijevka za ličinke, zatim regulaciju temperature i balzamiranje uljeza koje ne mogu odstraniti iz košnice.

Od jedne pčelinje zajednice na godinu se skupi između 150 i 400 grama propolisa. Naziv propolis potječe od grčke riječi pro – prije ili ispred i polis – grad, zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu. Propolis se kao naziv upotrebljava u gotovo svim dijelovima svijeta.

Hemijski sastav propolisa još nije u potpunosti razjašnjen – otkriveno je dosad oko 180 njegovih sastojaka. Propolis se razlikuje po boji, mirisu i vjerovatno po ljekovitim svojstvima, ovisno o sastavu i godišnjem dobu.

Zna se da sadrži razne smole i smolama slične tvari, balzame i eterična ulja, vosak, pelud, flavonoide, mineralne tvari te takozvane biljne hormone. U biljnom svijetu flovonoidi su inače široko rasprostranjeni, a uoga im je zaštita biljaka od patogena iz okoline. U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, apigenin, pinocembrin, pinobaksin.

Zahvaljujući navedenim flavonoidima, u kombinaciji s ostalim terapijskim lijekovima postiže se uspjeh u prevenciji i liječenju tumora.

Način upotrebe

Proizvodi na bazi propolisa dolaze na tržište u različitim oblicima:

–   alkoholnim otopinama

–   bezalkoholnim otopinama

–   uljnim kapima

–   sprejevima za usnu i nosnu šupljinu

–   mastima i kremama

–   tabletama i kapsulama

Za liječenje se propolis kao otopina obično primjenjuje s medom ili drugim pčelinjim proizvodima.

Na kašiku meda nakapati propolis, promiješati i topiti što dulje u ustima, ili namazati na kruh, a može se popiti i razmućen u toplom ili hladnom biljnom čaju.

Mogućnost alergije na propolis vrlo je rijetka. Preporuka je da se započne s manjim brojem kapi od preporučene doze i postepeno povećava.

Čuvati na tamnom

Propolis treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama, na tamnom mjestu pri temperaturi od 10 do 12°C, daleko od toplinskih izvora. Isto tako, ne preporuča se miješanje starog i novog propolisa.

Upotreba propolisa kod djece

Dojenčad do jedne godine ne smiju uzimati alkoholnu otopinu propolisa s medom, a za djecu vrtićke dobi svakako se treba posavjetovati s liječnikom.

 

Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, god. IV, br. 30, „a-roto press“ d.o.o., Sarajevo, maj/svibanj 2005, str. 59.