Lijekovi i trudnoća
Lijekovi i trudnoća

Lijekovi i trudnoća


Određeni lijekovi se ne bi smjeli uzimati za vrijeme trudnoće, zato što mogu da prouzrokuju neželjene posljedice za nerođeno dijete.
Za vrijeme trudnoće svaki hemijski lijek može da bude problematičan. Zato je važno lijekove za vrijeme trudnoće uzimati samo ako su neophodni, što kraće i u dozama koje su predviđene i koristiti „sigurne“ lijekove, znači one koji su dobro testirani i koji ne prouzrokuju negativne posljedice za dijete.
Najteže posljedice imaju lijekovi ako se uzimaju u prvoj trećini trudnoće, posebno između pete i osme sedmice trudnoće, vrijeme kada se kod djeteta razvijaju organi. Lijekovi tada mogu da prouzrokuju trajne deformacije kod djeteta i zato se u prvoj trećini trudnoće ne preporučuju nikakvi lijekovi.
U drugoj trećini trudnoće su, uz naravno izuzetke, posljedice lijekova na nerođeno dijete manje nego u prvoj trećini, ali i tada određeni lijekovi mogu da dovedu do nedovoljnog rasta organa, smetnji u funkciji organa.
U zadnjoj trećini trudnoće se posebno moraju izbjegavati lijekovi koji utiču na krvarenje ili trudove. Posebna pažnja kod lijekova protiv bolova, jer mnogi od njih utiču na funkciju krvarenja pogotovo njegovog zaustavljanja.

Za vrijeme trudnoće dolazi do promjena funkcija tijela, što može dovesti do tipičnih simptoma kao što su mučnina, povraćanje, žgaravica, opstipacija, problemi sa spavanjem, niski ili visoki krvni pritisak, problemi sa venama, glavobolja. To objašnjava razloge za uzimanje lijekova za vrijeme trudnoće. Istraživanja pokazuju da 90% žena uzima lijekove za vrijeme trudnoće. Najčešće se radi o lijekovima protiv bolova.
Konstantna glavobolja u drugoj polovini trudnoće je ozbiljan signal da bi se moglo raditi o povišenom pritisku ili trombozi, koje su obavezne za terapiranje. U tom slučaju je obavezno posavjetovati se sa ljekarom.
Kao najsigurniji lijek protiv bolova u trudnoći su preparati sa paracetamolom. Lijek se ne smije predozirati, jer to može dovesti do oštećenja jetre. Znači, maksimalno 4 tablete na dan.
Aspirin se u zadnjoj trećini trudnoće ne smije koristiti, jer može prouzrokovati krvarenje kod majke i djeteta. To dolazi čak i nakon uzimanja samo jedne tablete. Mnogi ljekari preporučuju da se Aspirin (i ostali lijekovi sa istim sastavom) ne koriste uopšte u trudnoći.
Ostali lijekovi protiv bolova se smiju uzeti samo na preporuku ljekara.

Lijekovi koji u sebi imaju kofein se isto tako ne bi smjeli koristiti, jer mogu proći korz placentu i ubrzati kucanje srca djeteta.

U slučaju prehlada se preporučuje uzimanje prirodnih lijekova, biljnih preparata, čajeva. U slučaju začepljenog nosa, kapi za nos ili sprejove samo kratko koristiti i u preporučenim dozama, jer se kod pretjeranog korištenja tih preparata krvni sudovi materice i placente mogu suziti i time može doći do smanjenog snabdjevanja djeteta potrebnim supstancima. Kao alternativa se mogu koristiti kapi sa morskom soli koje ovlaže sluzokožu nosa.

Ukoliko buduća majka ima dijabetes, može bez problema ušpricavati inzulin, jer on ne prolazi kroz placentu. Ostali lijekovi za dijabetes se ne preporučuju za vrijeme trudnoće.

Jutarnja mučnina se najčešće javlja u prvoj trećini trudnoće, kada je najopasnije uzimanje lijekova. U tom slučaju je najbolje koristiti čajeve, posebno matičnjak, nana, polako ustajati iz kreveta (prvo sjesti u krevet i onda tek ustati), izbjegavati jake mirise i začine, alkohol i nikotin, bolje manje obroke bez puno masti. U akutnim slučajevima jako dobro pomažu homeopatski preparati (Cocculus, Ipecacuanha, Nux vomica, Aethusa).

Žgaravica se često javlja u drugoj trećini trudnoće. Razlozi su hormonalni i zbog pomjeranja želudca. Najbolje je izbjegavati hranu koja pojačava lučenje kiseline u želudcu (kafa, začini, alkohol, bijelo brašno, šećer, konzervirana hrana, mesni proizvodi…). Ukoliko su simptomi jaki, u apoteci možete dobiti antacide, lijekove koji neutrališu kiselinu.

Opstipacija spada u najčešće smetnje za vrijeme trudnoće. Pored dovoljno tekućine, povrća, više kretanja se mogu koristiti prirodni čajevi, sjemenke ili čepići sa glicerinom. Kratkotrajno se mogu koristiti lijekovi sa supstancama bisakodil (Dulcolax) ili natrium pikosulfat (Guttalax). Supstance sa aloeom se ne smiju koristiti, jer mogu prouzrokovati trudove i grčeve.

Vitamini, minerali se preporučuju za svo vrijeme trudnoće i dojenja. U apotekama možete dobiti preparate sa svim potrebnim supstancama. Posebno je za vrijeme trudnoće potrebno paziti na željezo, folnu kiselinu i ostale B vitamine, kao i kalcij i magnezij, jer je potreba za tim supstancama povećena za vrijeme trudnoće.
Premalo folne kiseline može dovesti do teške bolesti djeteta („otvorena leđa“). Dokazano je da ukoliko žena još prije začeća počne uzimati folnu kiselinu, može smanjiti rizik bolesti za 50%.

 

Izvor: zdravlje.at