Med
Med

Med


Med je prirodni proizvod kojeg medonosne pčele dobivaju preradom nektara i medljike u mednom mjehuru. Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek, a savremena naučna istraživanja svakodnevno potvrđuju izuzetnost ove namirnice.

Energetska i nutritivna vrijednost
Med je mješavina najmanje 180 različitih tvari, brojnih organskih kiselina, različitih vitamina, minerala, enzima, voska, polenovih zrnaca, eteričnih ulja.
U medu se nalazi 82% šećera, a od toga 41% fruktoze i 36% glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Sadrži vodu (16-20%), flavonoide (34-61%), te druge organske tvari, enzime, mineralne tvari i vitamine, što ga sve svrstava u iznimno ljekovitu namirnicu.
Udio pojedinih tvari ovisi o vrsti meda. Međutim, i najmanja količina meda sadrži više od sto različitih, a za organizam važnih tvari. Po sadržaju fermenata, med se svrstava među najvažnije prehrambene proizvode.
Energetska vrijednost 100 g meda iznosi 304 kcal / 1271 kJ, a od toga je 82,4% ugljikohidrata i 0,3% proteina.
Ljekovitost
Zbog odličnog sastava, med je kalorična i biološki vrijedna hrana za djecu i odrasle. Lako je probavljiv i predstavlja prirodni izvor energije potrebne za život, a dugotrajnom upotrebom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.
Med je koristan zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih osobina. Fitonutrijenti koji se nalaze u sirovom medu i propolisu sprječavaju razvoj tumora. Antioksidanti i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva, s tim da med tamnije boje sadrži veće količine antioksidanata. Med je izuzetan izvor energije te se preporučuje kod umora i iscrpljenosti. Poznat je po ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Med poboljšava apsorpciju lijekova, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari.
Med je najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i osobe s visokom razinom holesterola. Istraživanjima i kroz praksu dokazano je da med pomaže u liječenju mnogobrojnih bolesti: gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sistema, anoreksije, gubljenja apetita, opstipacije, hemoroida, posjekotina, rana…
Ljekovitost meda ovisi o vrsti biljke iz koje je dobiven. Tako, na primjer, bagremov med pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi nervni sistem i otklanja posljedice nagomilanog stresa. Kestenov med je dobar kod bolesti probavnih organa. Lipov med donosi olakšanje kod prehlade, upale disajnih i probavnih organa, te nekih bubrežnih oboljenja. Kaduljin med blagotvorno djeluje protiv kašlja i bronhitisa te želučanih tegoba. Lavandin med se koristi protiv nadutosti, migrene, vrtoglavice, bolesti srca i krvnih žila. Medljikovac podiže razinu hemoglobina u krvi, povećava snagu srca i izdržljivost krvnih žila te otpornost organizma. Svaka vrsta meda je po nečemu posebna, a vrsta je mnogo.
Međutim, med ne bi trebalo koristiti u ishrani djece mlađe od godinu dana.
Upotreba
Med je najstariji zaslađivač u ljudskoj ishrani. Budući da je zdraviji od šećera može se upotrebljavati u pripremi slastica, kao dodatak žitnim pahuljicama, hladnim i toplim napitcima. Lako se kombinira sa mnoštvom različitih namirnica čime se nastoji dodatno pojačati njegova ljekovitost.
Spomenimo i to da se med još od davnina, osim u ishrani, koristi i u kozmetici, pa se smatra najstarijim prirodnim proizvodom za njegu kože.
Mnoštvo je načina upotrebe meda, a ovom prilikom vam donosimo jednostavnu i ukusnu kombinaciju koja će, ukoliko je budete uveli na svoj svakodnevni jelovnik, donijeti mnoštvo blagodati vašem zdravlju.
Naime, radi se o kombinaciji meda i cimeta. Pomiješajte med i cimet u istom omjeru i koristite ujutro kao namaz na hljeb, kao dodatak šoljici čaja, rastopite u vodi ili jednostavno uzmite kašičicu ove mješavine kad osjetite nedostatak energije ili vas obuzme osjećaj neraspoloženja. Ova mješavina, uz redovitu upotrebu, donijet će snagu vašem tijelu i umu, otkloniti mnoštvo zdravstvenih tegoba i osnažiti vaš imunitet.