Moguća nova metoda liječenja prijeloma kostiju!
Moguća nova metoda liječenja prijeloma kostiju!

Moguća nova metoda liječenja prijeloma kostiju!

Autor: Ivan Car


Nova studija pokazala je da kombinacija matičnih stanica i paratiroidnog hormona (hormon doštitne žlijezde) značajno povećava obnavljanje prijeloma kostiju kod laboratorijskih životinja, što bi se ubuduće moglo primjeniti za ubrzavanje procesa zacjeljivanja i obnavljanja prijeloma ljudskih kostiju uzrokovanih osteoporozom.

Istraživači su koristili kombinaciju matičnih stanica koje su uzete iz koštane srži odraslih ljudi i paratiroidnog hormona (PTH) koji regulira razinu kalcija u tijelu potrebnog za stvaranje jakih i zdravih kostiju.

Tijekom 21 dana laboratorijskim štakorima i svinjama s prijelomima kostiju ubrizgavan je PTH. U istom razdoblju životinjama je ubrizgano i 5 doza matičnih stanica. Studija je pokazala da je kombinirana terapija dala značajno bolje rezultate, točnije matične stanice su ubrzano migrirale na područje prijeloma kostiju i povećale stvaranje nove, zdrave kosti.

Studiju su proveli dr. Dan i dr. Zulma Gazit iz Skeletal Biotech laboratorija koji se zajedno s kolegama nadaju da će rezultati biti korisni za razvoj novih tretmana za bolesnike s osteoporozom i pacijente kod kojih dolazi do prijeloma kralješaka uslijed kompresije kralježnice i slabih kostiju.

Prijelomi kralješaka su vrlo učestali. U SAD-u se svake godine dogodi oko 750 tisuća ozljeda, što je dvostruko više od prijeloma kuka. Oko 10 milijuna Amerikanaca i 200 milijuna ljudina globalnoj razini živi s osteoporozom. Osteoporoza je kronična i po život opasna bolest, a primarno pogađa starije žene. Karakterizira je smanjenje koštane mase koja uzrokuje lomljivost kostiju.

Postojeći tretmani liječenja sastoje se od prilagodbe načina života, primjerice raznim vježbama. No, te su mjere više usmjerene na prevenciju nego na konkretno liječenje bolesti. „Naš cilj je razviti liječnički tretman koji ne samo da potiče ozdravljenje, već potiče i normalnu proizvodnju kostiju”, rekla je Gazit.

Terapijski učinak kombinacije matičnih stanica i PTH uspoređen je s rezultatima terapije samo matičnim stanicama, samo injekcijama PTH i onima gdje uopće nije bilo tretmana. Regeneracija kostiju praćena je uz pomoć računalnog skenera (x-zrake) koji stvara snimke presjeka kostiju. Analizom snimaka utvrđeno je da se kod životinja koje su bile tretirane kombiniranom terapijom povećala gustoća koštane mase i formirala zdrava kost, odnosno da je prisutno ozdravljenje bilo tri do četiri puta više u odnosu na ostale terapije.

Sljedeći korak u istraživanju je raditi na razvoju kliničkog ispitivanja koje će testirati kombiniranu terapiju kod ljudi.

Studija je objavljena u časopisu Molecular Therapy.

Izvor: biologynews.net / biologija.com.hr