Nar
Nar

Nar


Nar ili šipak (lat. Punica granatum) je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m, a uspijeva u toplijim krajevima. Crvenkasti plod nara je veličine jabuke, kožaste kore, sa sočnim, crvenim sjemenkama. Jede se svjež, prerađuje u sokove i koristi u dekorativne svrhe.

Nar se smatra jednom od pet prvih kultiviranih voćaka na svijetu, zajedno uz maslinu, grožđe, smokvu i datulu. Još od davnina nar je poznat po svojoj ljekovitosti, što u novije vrijeme, putem mnogobrojnih studija, potvrđuje i savremena medicina.

Energetska i nutritivna vrijednost

Prosječna energetska vrijednost 100 g nara je 310 kJ (74 kcal). Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.

100 g svježeg soka nara ima otprilike 69 kcal, a sadrži 85,4 g vode, 0,2 bjelančevina, 0,2 masti, 16,7 ugljikohidrata i 3,1 g balastnih tvari, između ostalog i 1 mg natrija, 200 mg kalija, 3 mg kalcija, 8 mg fosfora, 3 mg kalcija, 3 mg magnezija i 8 mg vitamina C. Tu su i vitamini E, B1, B2 te selen, cink, bakar i željezo.

Ljekovitost

U soku nara se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite ćelije od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal čak i od toliko hvaljenog zelenog čaja.

Nar je moćan u borbi protiv anemije, kancera, bolesti srca, astme, lošeg holesterola, dijabetesa i limfoma. Istraživanja pokazuju da nar, zahvaljujući bogatstvu antioksidanata, uz povećanu konzumaciju, doprinosi poboljšanju opšteg kardiovaskularnog statusa, usporava gubitak hrskavice te samim time usporava razvoj artritisa. Povoljno djeluje na zdravlje prostate, krvni pritisak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine. To je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži tvari slične estrogenima.

Njegove koštice iz sjemenki imaju jednak učinak kao i Aspirin – sprečavaju zgrušavanje krvi, što je vrlo korisno u prevenciji moždanog udara.

Samo jednom čašom soka od nara možete podmiriti svoju dnevnu potrebu za folnom kiselinom, što je izuzetno važno za trudnice, ali i starije osobe. Samim time, smanjujete rizik od razvijanja depresije.

Dodajmo da nar poboljšava koncentraciju, sprečava infekcije i prehlade, pomaže kod tegoba s venama, bubrezima, smanjuje rizik od raka dojke, sprečava metastaze raka te stimulira potenciju.

Čaj od kore nara odlično je sredstvo protiv proliva, a ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe.

Upotreba

Sjemenke nara možete jesti svježe, sa ili bez koštica, ili možete njihovim cijeđenjem dobiti sok. Zrna mogu poslužiti kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, sladolednog kupa i kolača od sira. U Indiji i Pakistanu zrna nara dodaju se jelima od mesa.       Od nara se priprema i žele, sirup, melasa, sirće i čaj.

Ovom prilikom donosimo vam par ukusnih recepata sa ovim visokovrijednim voćem koji će ne samo obogatiti vaš jelovnik već i doprinjeti vašem boljem zdravlju.

Kolač od nara

Sastojci: 4 jajeta, 100 g šećera, 100 g brašna, 10 kašika mlijeka, 4 kašike džema od šipka,                 2 kašike čokolade u prahu, 6 kašika ulja, prašak za pecivo.

Priprema: Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca umutite sa svim navedenim sastojcima osim bjelanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg pa sjedinite obje smjese. Sipajte smjesu u podmazan pleh i pecite 25 min na 200°C.

Sok od nara za psorijazu

Otopite pet kašičica lipovog meda u litri prirodnog soka od nara. Svakodnevno tri sedmice pijte po jednu čašu ujutro i navečer prije spavanja te pola čaše poslije jela. Nakon toga možete napraviti pauzu mjesec dana pa ponoviti isto. Ova ljekovita smjesa pomaže koži da se aktivno bori s brojnim problemima.

 

Izvor: magazin AŠK, broj 3, Dobra knjiga, Sarajevo, novembar 2013, str. 56-58