O sunčevom zračenju
O sunčevom zračenju

O sunčevom zračenju

Šta je to sunčevo zračenje, koje su negativne posljedice izlaganja ovom zračenju te kako se zaštiti od njega, saznaćete ukoliko pročitate tekst koji slijedi.

Direktno sunčevo zračenje je količina energije izražena u kalorijama koja u jednoj minuti dospije na horizontalnu površinu Zemlje po 1 cm kvadratnom. Sunčevo zračenje ima svoj dnevni hod, njegove najveće vrijednosti su oko podneva kada je Sunce u zenitu. Njegove najveće vrijednosti u smislu godišnjeg hoda vrijednosti je tokom ljetnjeg solisticijuma pri vedrom vremenu (odsustvo vodene pare u zraku), a najmanje vrijednosti direktno sunčevo zračenje pokazuje u polarnim područjima sjeverno i južno od polarnika, kada tokom zime vlada polarna noć. Direktno sunčevo zračenje je značajna toplotna energija koja utječe na bioklimatske procese na Zemlji.

Igrati se vani za toplog, sunčanog, ljetnog dana predstavlja veliki užitak za svako dijete, ali pretjerano izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do oštećenja kože i očiju. S jedne strane, mala količina ultraljubičastog zračenja neophodna je za sintezu vitamina D, čime se pospješuje apsorpcija kalcija neophodnog za jače i zdravije kosti. Međutim, dugotrajno izlaganje suncu može biti opasno, jer uzrokuje oštećenja kože (opekline, ubrzano starenje kože, nastanak tumora na koži, uključujući karcinom kože i maligni melanom) ili oštećenja očiju uz mogućnost nastanka zamućenja očne leće, a može doći i do poremećaja imunološkog sistema, uz povećanu sklonost infekcijama i povećan rizik za nastanak tumora kože. Znači, pretjerano izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može ozbiljno utjecati na naše zdravlje.

Evo par preporuka kako se zaštititi od prekomjernog sunčevog zračenja:

  • Ne izlažite se suncu u razdoblju od 10 do 16 sati, kada je sunčevo zračenje najjače.
  • Odjenite laganu odjeću, uz što veći boravak u hladu.
  • Ukoliko duže boravite na suncu, pa čak i ako boravite u hladu, koristite kreme sa zaštitnim faktorom SPF 15 ili većim. Kremu je potrebno nanijeti 30 minuta prije izlaganja suncu, a nanošenje ponavljati svakih 1-2 sata, nakon svakog  kupanja, trljanja peškirom ili kad se oznojite.
  • Obavezno stavite zaštitnu kapu, s obodom od 3 cm, koja štiti lice, uši i vrat.
  • Obavezno zaštitite oči sunčanim naočalama koje pružaju 99-100%-tnu zaštitu od UV-A i UV-B zraka.

Iako je lijepo uživati u igri za sunčanih dana, trebamo ozbiljno shavatiti i opasnosti prekomjernog izlaganja suncu te poduzeti ono što je u našoj moći da naše zdravlje ne bi trpilo.

 

Izvor podataka:

http://bs.wikipedia.org

http://www.vasezdravlje.com