Pet načela za mentalno zdravlje
Pet načela za mentalno zdravlje

Pet načela za mentalno zdravlje


1. Volite svoje dijete

Niko više ne potrebuje ljubav, blagost i nježnost od djeteta. Roditelji trebaju svaki dan iskazivati ljubav i pažnju prema svom djetetu, od rođenja pa sve do osamnaeste godine i shvaćaju da se biološke potrebe djeteta mjenjaju s obzirom na njegov uzrast.  Međutim oni obično zaborave da je potreba za ljubavlju i pažnjom, stalna potreba djeteta. da zaključimo ljubav, pažnja i nježnost su glavni činioci svake veze.

Dječije potrebe se stalno mjenjaju, a ljubav i pažnja prema djetetu pomažu da ono te promjene lakše podnese.

Plemeniti roditelji odgajaju plemenitu djecu. Otac koji je strog i koji uvijek radi onako kako on hoće ne može imati dijete koje voli druge ljude. Neki od roditelja ne dozvoljavaju da njihova djeca stanu na svoje noge i napreduju. Drugi roditelji se pak takmiče sa svojom djecom. Pokažite svojoj djeci da ih volite i šta god da im se dogodi, vaša ljubav će im pomoći. Djeca koja naprave grešku trebaju znati da njihova greška neće biti opravdana, nego trebaju biti sigurna da ćete im pomoći da to isprave. Također, trebaju znati da te njihove pogreške neće biti prepreka za ljubav koju osjećate prema njima.

Sigurno ste se zapitali kakva je to vaša ljubav prema djetetu?

Mnogi misle da ljubav prema djetetu znači da ga puste da bude slobodno i da radi u tom trenutku šta želi. Ovakva vrsta ponašanja nije ljubav, nego je sputavanje djeteta. Poštovanje prema djetetu je stub ljubavi, a to će se pokazati onda kada roditelj bude imao na umu da su djeca članovi porodice i da u svemu imaju udjela i pravo na mišljenje.

Roditelji nikako ne smiju s naredbama i zabranom, kao i vikom i galamom pričati sa svojim djetetom, a isto tako tući dijete i fizički ga maltretirati je strogo zabranjeno, kao i opominjanje pred drugima i omalovažavanje djeteta. Ovakvo vaše ponašanje će donijeti da se vaše dijete osjeća manje vrijednim, izgubi samopouzdanje i na kraju dijete više neće poštovati vas kao roditelje.

Ono što djetetu najteže pada je da ga roditelji ne razumiju i nesuosjećaju se s njim, već mu stalno naređuju. Naravno ne trebate pozitivno odgovoriti na sve želje dječije želje, ali ga morate saslušati.

Ukoliko budete slušali ono što vam dijete govori to će umanjiti ljutnju kod njega i bit će spremno na suradnju. Problem nastaje kad roditelja ne mogu prihvatiti da njihovo dijete razmišlja na drugačiji način od njih.

Stoga:

– Ne ustručavajte se iskazati svojoj djeci ljubav i pokažite im koliko ih volite.

– Nađite vremena da se s njima igrate.

– Pokažite ljubav prema onim stvarima koje su za njih bitne kao i pažnju prema njihovim prijateljima.

– Oni očevi koji zamišljaju da trebaju imati „muški“ stav prema svojim sinovima i da trebaju biti strogi griješe u tome.

– Oni roditelji koji svoju djecu zagrle i pokažu im ljubav učvrstili su njihovu bazu mentalnog zdravlja.


2. Budite dobar uzor svom djetetu

Biti uzor svom djetetu je jedan od najbitnijih činioca u njegovom odgoju i mentalnom zdravlju. Osjećajte odgovornost za svoje dijete. Budite iskreni. Ne možete dijete natjerati da prihvati neka načela ili norme, koje vi ne prihvatate. Mlada osoba koja konzumira cigarete, alkohol ili neku opojnu drogu u većini slučajeva slijedi svoje roditelje u tome. Dakle ugleda se na njih jer su mu oni uzor. Ukoliko jedno od roditelja pokaže agresivnost ili ismijava svog partnera, dijete će to naučiti od njih i tako će se i ponašati.

Imajte na umu da se djeca obično ugledaju na ono što vi radite, a ne na ono što čuju od vas, djeca su baš kao ogledalo i sve ono što vi radite i oni rade. Sve riječi koje vi koristite, sve informacije koje čuju od vas, sve oni to nauče i primjene u potpunosti. Zato je najbolje da sami sve sagledate i odaberete ono što vam je činiti. Vaša dužnost je da s obzirom na potrebe svog djeteta odaberete dobar primjer lijepog ophođenja kojim se ono može okoristiti i da budete uzor na kojeg se može ugledati. Vi ste obavezni da svoje dijete odgajate dok ne odraste, a ne da budete od onih roditelja kojima je sve svejedno i koji su ravnodušni kao odgajatelji, jer to ne spada u izvršavanje obaveza.

Kada roditelji svoje dijete podučavaju kako da se hvali, laže i bude neodgovorno prirodno je da će to biti opasno za njegovo mentalno zdravlje.

 

3. Podučavajte svoje dijete

Neki roditelji umjesto da poduče svoje dijete, oni ga kažnjavaju, jer je kazniti dijete lakše nego podučiti ga i odgojiti. Ovakva vrsta ponašanja učinit će da dijete postane neposlušno. Podučavanje i odgajanje djeteta zahtjeva vrijeme, strpljenje i ponavljanje. Prikupite odgovarajući materijal i dobre primjere i započnite podučavanje svog djeteta. Ukoliko posvetite svoje vrijeme djetetu da ono nauči čitati i pisati i donesete mu korisne primjere, ono će kada odraste također prihvatiti vaše savjete i primjeniti ih u svom životu jer je odmalena steklo povjerenje u vas.

Najprikladnije vrijeme kada ćete primjeniti svoje vještine podučavanja je onda kada vam vaše dijete postavlja pitanja.

Većina djece uživa u slušanju zanimljivih priča. Ukoliko pronađete poučne priče odgojnog karaktera i svaki dan odvojite deset minuta i te priče im glasno pročitate vi ćete tako ojačati njihovo pamćenje i reći ćete im korisne informacije, a tako će steći povjerenja u vaš odabir. Na ovaj način ćete pospješiti misaoni, jezički, moralni i društveni razvoj svoje djece.

Jednostavnim jezikom svom djetetu iznesite rezultate dobrih djela, kao i rezultate loših djela.

Zapamtite, nemojte svojoj djeci govoriti: „Idi i radi svoj posao,“ nego, „Dođi da zajedno radimo.“

Vaša je obaveza da usvojite pravilan načine razmišljanjacicponašanja kojim ćete podučiti svoje dijete.

 

4. Svoju djecu disciplinujte

Neki roditelja misle da se između ljubavi prema svom djetetu i discipline mora jedno odabrati, a ispravno je kada je upitanju odgoj djece da ljubav prema njima i disciplina idu zajedno, jer jedno bez drugog nema učinka.

U opasnim situacijama djeca zaista moraju biti pod kontrolom svojih roditelja, i ukoliko dijete uradi nešto s čim se roditelj ne slaže i vidi da to za dijete predstavlja opasnost, ako ono ne posluša roditelja treba biti kažnjeno, ali ne pretjerano. Ne smijemo zaboraviti da kazna slijedi nakon objašnjenja zbog čega je uslijedilo kažnjavanje.

Nemojte nikada fizički kažnjavati dijete. Nikada ne udarajte dijete po glavi ili tijelu. Možete kazniti dijete na različite načine.

Npr. nedozovolite mu gledanje TV na nekoliko dana, zabranite mu da se igra s drugovima, odgodite mu kupovanje odjeće. Naravno trebate imati na umu da kažnjavanje ne bude duže od nekoliko dana do dvije sedmice, zavisno od uzrasta djeteta. Dugoročne kazne, pogotovo ako se radi o djeci mlađeg uzrasta neće imati nikakvog utjecaja. Ukoliko dozvolite svom djetetu da se popravi i postigne očekivane rezultate, imat će mnogo više efekta. Dijete bilo kojeg uzrasta mora znati da svaka greška ima svoju posljedicu s kojom se mora nositi i koju mora popraviti, naravno u skladu s preporukama koje smo gore naveli.

 

5. Obratite pažnju na svoje dužnosti

Neki roditelji misle da ukoliko svoje dijete nahrane, obuku i obezbjede mu mjesto stanovanja, pošalju ga u školu, da su obavili svoju dužnost, ili misle ako mu kupe najskuplju odjeću, najluksuzniju kuću i pošalju ga u najbolju privatnu školu oni su obavili svoju obavezu na najbolji način i da se na taj način ubrajaju u roditelje koji vole svoju djecu. Međutim to nisu nikakva mjerila da su se oni odužili svojoj djeci. Moraju se upoznati sa moralnim i odgojnim obavezama, a ne samo sa materijalnim. Moraju imati dovoljno informisanosti o dužnostima prilikom odgajanja djece. Roditelji mogu ispuniti svoje obaveze kad saznaju kako dijete postaje, kakve ima potrebe dok je još u utrobi majke, kako trudnica treba živjeti prilikom trudnoće tj. hraniti se, ponašati itd., trebaju se upoznati sa problemima koji ih mogu zadesiti prilikom poroda, koje su potrebe djece u odgovarajućim uzrastima i kako ih treba spoznati i tako pomoći svom djetetu. Otac ne može uspostaviti emocionalni odnos sa svojim djetetom, ako jutro ide van kuće i kasno se navečer vraća, čak i kad ima slobodan dan. Ovakav otac ne može biti uzor svom djetetu, iako je svojoj porodici obezbjedio sve materijalne uslove. Majka koja sa svojim djetetom ne razgovara na lijep način ili ne održava higijenu, nepravi zdravu hranu za svoje dijete, pred drugima ne pokazuje poštovanje prema svom djetetu, za nju možemo reći da je odgovorna majka.

Roditelji koji žele ispuniti svoje dužnosti i uspjeti u tome, prije nego što postanu roditelji trebaju isčitavati različite knjige i tražiti pomoć savjetnika tj. trebaju se  ‘naoružati’ informacijama i tako postati odgovorni roditelji koji ispunjavaju obaveze prema svom djetetu.

 

Izvor: „Mentalno zdravlje“, dr. Hamze Ganji, izdanje Arsebaran

S perzijskog prevela i prilagodila: Aida Jašarević