Pita od žare i šampinjona
Pita od žare i šampinjona

Pita od žare i šampinjona


Žara ili kopriva još od davnina je poznata u narodu po svojoj ljekovitosti. Korisna je kod slabokrvnosti, bolesti probavnih organa, reumatizma te za čišćenje organizma.

Gljive, svježe i kuhane, dobar su izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Istraživanja su pokazala da šampinjoni imaju antikancerogene sastojke, pa dodatak gljiva u obroke može pomoći u sprječavanju razvoja raka.

Potrebni sastojci:

–  700 g listova žare

–  500 g šampinjona

–  1-2 češnja bijelog luka

–  40 g luka

–  400 g tankih kora za pitu

–  200 ml kisele pavlake

–  ulje

–  sol

Priprema:

Žaru kratko uronite u slanu kipuću vodu, ocijedite je i nasjeckajte.

Na ulju pirjajte sitno narezani luk, dodajte nasjeckane šampinjone te potom pirjajte još desetak minuta.

Dodajte žaru, bijeli luk, pavlaku i sol.

Dvije kore za pitu složite jednu na drugu. Rasporedite dio nadjeva i zamotajte. Ponovite postupak s preostalim korama.

Pitu stavite u namašćen lim, premažite pavlakom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta. Poslužite uz jogurt.