Pravilni postupci i samopomoć kod ozljeda
Pravilni postupci i samopomoć kod ozljeda

Pravilni postupci i samopomoć kod ozljeda

Autor: dr. Eldina Čengić,                          specijalista opšte medicine


U svakodnevnim aktivnostima, boravku u prirod, vikendicama  i slično  česte se različite vrste ozljeda.  U tim situacijama, često se postavlja pitanje  kako postupiti, šta uraditi, šta najprije poduzeti …?  To su momenti  koji od nas  zahtjevaju  brzu i svrsishodnu  reakciju. Od toga kako reagiramo u takvoj neželjenoj situaciji često ovisi  tok i dužina  i kvalitet zarastanja ozljede. Prva pomoć  je trenutačno zbrinjavanja ozljede. Ako je pravilno pružena, zažtitit će ozljedu od  infekcije i drugih neželjenih komplikacija, a samim tim će ozljeda brže  i kvalitetnije zacjeliti.

U većini slučajeva nije riječ o ozbiljnim ozljedama, tako da često pravilnim postupcima   takve ozljede možete i sami pravilno definitivno zbrinuti ako pri ruci imate neka osnovna sredstva: antiseptički rastvor (najbolje u obliku spreja), sterilne gaze , zavoj.

Slijede najčešće vrste ozlijede i postupak prve pomoći. 

1. Ogrebotine:

Ogrebotine su površinske ozlijede koje u pravilu slabo krvare, a nastaju kao poslijedica  struganja kože po hrapavoj površini. Ogrebana površina može biti različite veličine, prilično je bolna i često zaprljana.

Postupak : 

Ozljeđeni dio treba isprati pod mlazom hladne vode. Antiseptik  raspršiti po ozljedi, pričekati par minuta da se postigne puni antiseptički učinak i nakon toga  sterilnu gazu  i preko toga zavoj.


2. Posjekotine:

Nastaju djelovanjem oštrih predmeta (nož, sjekira, makaze, pila, komadi stakla i sl.). Mogu zahvatiti površne, ali i dublje strukture. Kako se u pravilu  oštečuju krvni manji ili većui krvni sudovi javlja se slabije ili jače krvarenje. 

Postupak : 

Posjekotinu  isprati pod mlazom hladne vode, antiseptik raspršiti direktno na ranu, sačekati nekoliko minuta, staviti jedan ili više slojeva sterilne gaze na ranu, pritisnite  preko toga prstima dok  ne stane krvarenje, a nakon toga previti zavojem. NEMOJTE MAZATI RANU antibiotskim mastima ili prašcima.

Liječnički pomoć potražite ako je posjekotina duža od jednog centimetra, vrlo duboka, ako su ostali djelići stakla, metala ili slično. Nemojte ih sami ukljanati kako ne biste izazvali još veće oštećenje tkiva .

Posjekotine na glavi, čak i neznatne, jako krvare, a jače ogrebotine su sklone naglom oticanju. Postupak zbrinajavanja je isti kao prethodno opisan, a liječnička pomoć neophodna u slučaju dubljih  posjekotina ili ozlijeda nanešenih zaprljanim predmetima. 

3. Ubodne rane:

Nastaju djelovanjem šiljatih predmeta (ekseri, igle…). Postupak prve pomoći je isti kao  prethodni. Ubodne rane su često dublje nego što izgledaj , kriju opasnost od razvoja teže infekcije i obavezno je potražiti  liječničku pomoć, osobito ako su nanaešene prljavim predmetima.

4. Ubodi pčele, ose ili stršljena:

Na mjestima uboda obično se pojavi crvenilo, otok i osjeti svrbež. Mjesto uboda očistitis antiseptikom. Poželjne se i hladne obloga. U slučaju pojave nedostatka zraka, gušenja, otjecanja jezika potražite odmah liječničku pomoć jer se najvjerovatnije radi o alergijskoj reakciji na ubo

 

NE   ZABORAVITE !

1.      RANA SE NE SMIJE DIRATI PRSTIMA

2.      AKO IZ RANE JAKO KRVARI, POKUŠAJTE ZAUSTAVITI KRVARENJE PRITISKOM NA RANU PREKO ČISTE TKANINE

3.      NA RANU  I KOŽU OKO RANE  NANESITE ANTISEPTIČKI RASTVOR I SAČEKAJTE PAR MINUTA DA SE OSUŠI

4.      NA RANU STAVITE STERILNU GAZU, ZATIM PREVIJTE ZAVOJEM

5.      NE  VADITE STRANA TIJELA IZ RANE 

6.      NE  STAVLJAJTE NA RANU LISTOVE BILJAKA I SLIČNO

7.      NE  STAVLJAJTE NA RANU ANTIBIOTSKE KREME ILI MASTI

8.      ANTISEPTIČKI RASTVOR, STERILNE GAZE I ZAVOJE ZA RANE MOŽETE KUPITI U SVAKOJ APOTECI