Principi liječenja
Principi liječenja

Principi liječenja


Kome god se ukaže povjerenje da liječi, on mora paziti na godine, navike, i zanimanje pacijenta. Neće mu biti jednostavno liječiti starog čovjeka, ili proždljivca, ili dijete, ili osobu koja je veoma umorna, ili nekoga ko se brine za javne kupaonice, ili nekoga čije su sposobnosti oslabljene, ili nekoga ko sam sebe muči, ili nekoga čije je tijelo veoma slabo, ili veoma debelu osobu, ili tamnu osobu, ili nekoga ko ima čir, ili nekoga ko dolazi iz veoma toplih ili hladnih krajeva, ili nekoga ko se već navikao na uzimanje lijekova…

Lijekovi se uzimaju tek kad je hrana prerađena. Topla kupka prije uzimanja lijekova je preporučljiva. Spavanje poslije uzimanja nekog slabog lijeka u potpunosti uklanja njegovo dejstvo, ili ga znatno umanjuje, dok spavanje poslije uzimanja jakog lijeka čini ga još jačim.

Izbjegavajte jelo sve dok lijek ne pođe djelovati. Ako čovjek ne voli lijek, onda treba žvakati listove grožđa i tarkanja, ili mirisati luk prije nego uzme lijek, a ako se boji da će povratiti onda treba raširiti svoje udove koliko god je to moguće, ili žvakati ljuti nar, ili rabarbaru ili jabuku. Ako se kod nekog pojave grčevi u stomaku, treba uzeti malo tople vode, ili malo prošetati. A kad je lijek završio svoje djelovanje, onda ga treba povratiti koristeći toplu vodu. Poslije povraćanja, trebao bi uzeti nekoliko zrna Artemisie dracunculus sa sokom od jabuka. Jedan sat kasnije trebao bi popiti supu. Nijedan čovjek ne bi ovo smio ponoviti dva puta za jedan dan.

Bolest mozga se liječi puštanjem krvi iz cefalične vene, a bolovi u prsima puštanjem krvi iz bazilične vene, dok puštanje krvi iz srednje vene liječi obje ove bolesti. Krvarenje iz ‘salvatella’ vene sa desne strane je korisno protiv bolesti džigerice, a sa lijeve strane protiv bolesti slezene. Puštanje krvi iz kratke saphena parva vene liječi bolove išijasa i kostobolje, a iz duge vene za bezbolno krvarenje za vrijeme mjesečnog pranja.

Zarezivanje butina je učinkovito koliko i pušanje krvi, i ono olakšava oticanje krvi za vrijeme mjesečnog pranja. Također se primjenjuje i na leđima protiv upale očiju, neugodnog zadaha iz usta, i glavobolje.

Klistir je pogodan protiv bolova u stomaku. Najbolje vrijeme za njegovo konzumiranje je predveče i ujutro.

Preporučuje se korištenje blažih lijekova kad god to situacija dozvoljava. A ako se oni ne pokažu učinkoviti, onda treba pribjeći korištenju onih koji imaju jače dejstvo. Ne dajite pacijentu samo jednu vrstu lijekova, jer će vremenom tijelo postati imuno na te lijekove, te će njihovo konzumiranje biti beskorisno. Kada je dijetni režim sam po sebi dovoljan za ozdravljenje, ne posežite za bilo kakvim lijekovima.

Hipokrat je rekao: “Neka Svemogući Bog podari ljekaru snagu, dobar savjet, i razumijevanje tajni bolesti, a neka ljekar bude prema njemu pokoran. On zaista ne smije spravljati smrtonosne droge, ili ukazivati na njihovo postojanje. On ne smije dati ništa ženi što bi moglo prouzrokovati abortus. Uvijek se mora držati daleko od zagađenja i prljavštine. Ne smije buljiti u tuđe žene. Ne smije se predavati pretjeranom uživanju koje se manifestuje pretjeranim spavanjem, jelom, pićem, ili zabavama, već mora biti spreman pomoći siromašnima i onima koji nemaju ništa. Kada govori treba birati riječi, i uvijek biti blizak Bogu.”

 

 

Izvor: Dželaluddin Abdurrahman es-Sujuti, Vjerovjesnikova medicina, Libris, Sarajevo, 2003., str. 33-34., prevod: Haris Murtić