Priprema za trudnoću
Priprema za trudnoću

Priprema za trudnoću

Autor: dr. Samire Ademi Lutolli


Mnoge žene, odnosno buduće mame nisu informisane šta je sve potrebno za zdravu i sretnu trudnoću sve dok se ne dogodi začeće. Priprema za trudnoću je veoma važan korak ukoliko želite uspješan ishod i zdravo dijete. Ako planirate trudnoću, važno je, najprije, uraditi nekoliko stvari:

Preispitajte svoju odluku

Imati dijete je doživotna obaveza. Prije nego što odlučite imati dijete, važno je da vi i budući otac vašeg djeteta obavite vrlo važan razgovor koji se tiče začeća, trudnoće i podizanja djeteta, te da razmotrite što vas sve očekuje i da li ste istinski spremni za to. Neka od ključnih pitanja su:

  • Jeste li oboje jednako predani tome da postanete roditelji?

  • Jeste li razmislili kako ćete izbalansirati posao i obitelj?

  • Jeste li spremni da postanete roditelj djetetu sa posebnim potrebama?

Pobrinite sa da imate plan B za nepredviđene situacije kako se ne bi dogodilo da jedna osoba snosi svu odgovornost. Na taj način ćete ukloniti bespotrebni stres i bit ćete mnogo sretniji.

Kad se odlučite za djecu, neke druge stvari ćete odgoditi na određeno vrijeme. Želje i ciljeve koje ste naumili ostvariti, ostvarite prije bebinog dolaska. Jahanju se posvetite sada, naučite roniti, otputujte. Sada je vrijeme da udovoljite sami sebi kako biste kasnije izbjegli osjećaj krivnje za neiskorištenim vremenom. Dobro vrijeme za početak planiranja trudnoće je od 1-3 mjeseca prije nego namjeravate zatrudnjeti. 

Ne odgađajte odlučnost

Iako se u novije doba znatno povećao broj žena koje rađaju nakon 35. godine,                                                               kod njih postoje veći rizici povezani s tom dobi: pobačaj – kod žena iznad 40 godina rizik je oko 25%, rizik od placenta previje, niska porođajna težina djeteta, porod carskim rezom, Downov sindrom kod djeteta – pojava Downovog sindroma kod žena od 20 godina je 1 slučaj u 10.000, kod žena od 35 godina je 3 u 1.000, a kod žena od 40 godina 1 u 100. U trudnoći se mogu razviti neke bolesti, poput visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti ili preeklampsije.
Ali, bez panike! Razlog zašto se broj zdravih i urednih trudnoća kod žena iznad 35 godina povećao nije samo bolja zdravstvena skrb, nego su i same žena danas spremnije više uložiti u brigu o svom tijelu i zdravlju. Neki od dolje navedenih savjeta mogu povećati šansu za zdraviju trudnoću.

Ugovorite sastanak kod porodičnog ljekara i kod ginekologa

Vaš nadležni ljekar će vas pitati o vašoj vlastitoj i porodičnoj zdravstvenoj povijesti. Dobar dio zdravstvenih problema se u trudnoći intenzivira. Potrebno je kontrolisati bolesti kao što su: šećerna bolest, astma, epilepsija, bolesti srca i krvnih sudova, te obavijestiti ljekara da planirate trudnoću. Razgovor sa vašim ljekarom dat će vam glavne smjernice u korištenju vaše terapije tokom trudnoće (da li mijenajti terapiju, mijenjati doze lijeka, koliko će štetiti plodu i sl.). Vaš ljekar će vam dati i preporuke za zdravu ishranu tokom trudnoće, kao i to koje su tjelovježbe poželjne. Važno je izbjegavati bilo kakve lijekove ukoliko radite na začeću. Mnoge lijekove možete uzimati za vrijeme trudnoće, ali postoje i oni koje nije dobro uzimati. Od sada se liječite unaprijed, trudite se da ne obolite, time ćete izbjeći nepotrebne gužve i blizinu oboljelih. Ukoliko imate priliku obaviti sistematski pregled, nemojte je propustiti.

Obavite uobičajni ginekološki pregled kako bi se uradio Papa test i različita testiranja na infekcije: bakterijska vaginoza, Chlamydia, HIV, Hepatitis B i C, Toxoplasma, Rubella, Citomegalovirus, itd. 

Raspitajte se kod ljekara o eventualnom cijepljenju protiv rubeole, koje je potrebno uraditi 3 mjeseca prije začeća da bi se stekao imunitet.

Izbacite loše navike

Znate da morate prestati pušiti, piti alkohol. Kofein smanjuje apsorpciju željeza (kojeg je potrebno u većim količinama u trudnoći) i povećava mogućnost mrtvorođenja. Dobro je smanjiti kahvu, čaj i Coca-Colu, kao i postepeno smanjiti uzimanje kofeina ili uzimati proizvode sa smanjenim udjelom kofeina kako biste izbjegli jake glavobolje.

Povećajte unos folne kiseline

Čak i ako je vaša ishrana uravnotežena, teško da ćete uspjeti unijeti sve nutrijente koji su vam potrebni, a neki su posebno bitni u trudnoći. Uzimanjem 400 mg folne kiseline dnevno, od tri do najmanje mjesec dana prije nego što se počnete truditi oko začeća i tokom prvog tromjesječja, možete smanjiti mogućnost da vaša beba ima neural tube defect kao spinia bifida do 70%. Folna kiselina se može kupiti kao poseban dodatak prehrani ili se može nalaziti unutar nekih multivitamina. Ako uzimate multivitamin, provjerite da ne sadrži više od dnevne količine (770 mcg) vitamina A, osim ako nije u formi beta karotena, da ne dođe do nekog defekta embrija. Postoje i posebni dodaci za trudnice i dojilje. 

Da li folna kiselina može da bude škodljiva? Ne, ali ako ne želite da je uzimate u tabletama, obogatite svoju ishranu namirnicama koje je sadrže u većim količinama, kao što je lisnato povrće, naprimjer.

Jedite zdravu hranu

Ukoliko planirate trudnoću, vrijeme je da počnete izbjegavati cheeseburger i sladoled. Umjesto toga fokusirajte se na korisne nutrijente. Pokušajte dnevno jesti 5 obroka voća i povrća, kao i dovoljno žitarica i hrane koja je bogata kalcijem (mlijeko, sokovi bogati kalcijem, jogurt), te piti vodu u dovoljnim količinama. Ako volite ribu, kontrolirajte se. Iako je riba izvrstan izvor bjelančevina, određene vrste riba (sabljarka, morski pas, skuša, tuna) mogu naštetiti bebi jer sadrže puno žive. Jednu stvar nemojte zaboraviti – folnu kiselinu. Isto tako, ako imate nisku razinu željeza trebali biste ga početi uzimati. Željezo će vam dati više energije tokom trudnoće. 

Izmjerite svoju težinu, napravite i slijedite plan vježbanja

Ako ste normalne tjelesne težine vjerojatno ćete lakše zatrudnjeti. Previše ili premalo kilograma može utjecati na to kada ćete ostati trudni, kao i na to kakvo će biti vaše zdravlje tokom trudnoće, kao i zdravlje vaše bebe. Ako nemate normalnu tjelesnu težinu, bilo da se radi o višku ili manjku kilograma, pokušajte doći do normalne težine. Proces mršanja ili debljanja treba da se odvija postepeno, da bi se ta težina kasnije i održala. Počnite vježbati i doći ćete do zdravog tijela koje je sposobno za trudnoću. Pokušajte zatrudnjeti tek kad se težina stabilizira. Osim toga, vježbanje, tj. znojenje tokom vježbe, pomaže i u oslobađanja od stresa koji može biti prepreka začeću. Čak i u trudnoći je dobro vježbati – tijelo ostaje u formi, imat ćete više energije, bolje ćete spavati i olakšat ćete oporavak tijela nakon trudnoće i poroda.

Pazite na mentalno stanje i izbjegavajte stres

Žene koje pate od depresije imaju duplo veću mogućnost da imaju problema sa neplodnošću od ostalih žena. Preporučuje se da sve žene, a pogotovo one koje u porodici imaju depresiju, odu kod stručnjaka radi pregleda prije nego zatrudne. Ako imate simptome depresije (gubitak interesa ili zadovoljstva u stvarima koje ste voljeli, promjena u apetitu ili spavanju, gubitak energije, osjećaji beznađa i bezvrijednosti) obavezno posjetite specijalistu zbog moguće potrebe za određenom terapijom. Neke terapije neće onemogućavati začeće. Dobro je koristiti i antistresne tehnike. Religijska duhovna sklonost, meditacija, joga ili vježbanje mogu biti od pomoći.